Lem Yesbut By: sidretül münteha Date: 28 Haziran 2011, 15:18:48
Lem Yesbut:
Bk. Lâ Yesbut.
Lem Yesýhh:
Bk. Lâ Yesýhhu.
Lem Yuced Lehu Asl:
Bk. Lâ Asle Lehu.
Lem Yutâbâ Aleyhi:
Bk. Lâ Yutâbâ' Alâ Hadîsihi.
Leyse Bi-Ba'îd Mine's-Savâb:
Tabir olarak manasý “doðruluktan uzak deðil” demektir. Bazý alimlere göre cerhe delâlet eden lafýzlardandýr. Çok kullanýlan bir lafýz olmadýðýndan derecesini kestirmek güçtür. Bununla birlikte cerhin en azýndan üçüncü derecesinden daha aðýr cerhte kullanýldýðý olmuþtur.
Leyse Bi-Hucce:
Bk. Leyse bi'1-Me'tin.
Leyse Bi-Kaviyy:
“Kuvvetli deðil” manasýna cerh lafýzlarýndan olup Ýbn Ebî Hâtim'in tertibine göre cerhin ikinci mertebesindeki lafýzlara tekabül eder. Hakkýnda bu cerh lafzý kullanýlan ravi, Ýbn Ebî Hâtim'e göre cerhin birinci mertebesinde yer alan lafýzlardan biriyle cerhedilen ravinin altýndadýr. Ancak hadisleri i'tibar için yazýlýr. 607en-Nevevî'ye göre leyse bi-kaviyyin lafzý leyyinun lafzýndan aþaðý derecededir.608
Leyse Bi Me’mûn:
“Güvenilir deðil” manasýyla kimi alimlere göre cerh lafzýdýr ve cerhin beþinci mertebesine delâlet eden lafýzlar arasýnda yer alýr. Hükmü o mertebe lafýzlarýnýn hükmü gibidir.
Leyse Bi-Merdiyy:
Leyse Bi'l-Metîn.
Leyse Bi-Sâbit:
Bk. Lâ Yesbut
Leyse Bi-Sahîh:
Bk. Lâ Yesýhhu.
Leyse Bi-Sika:
Bk. Leyse Bi's-Sika.
Leyse Bi-Þey:
Lâ yusâvî þey'en ile ayný manaya gelen cerh lafýzlarýndandýr. Cerhin dördüncü derecesine delalet eden bu iki lafz da “bir para etmez, bir þeye deðmez” manasýna gelir.
Kaide olarak cerhin dördüncü mertebesinden itibaren daha aðýrlarýna ve en aðýr cerh lafýzlarýna varýncaya kadar bütün lafýzlarla cerhedilen ravilerin hadisleri ne yazýlýr, ne i'tibar için dikkate alýnýr, ne de istiþhada yarar addedilir. Bu itibarla hakkýnda leyse b. Þey'in veya ayný manaya gelen ayný derecede bulunan lâ yusâvi þey'en denilerek cerh hükmü verilen ravinin hadisleri terkedilir. Hiç bir þekilde itibar edilmez. Bununla birlikte Ýbn Haceri'l-Askalanî'nin Ýbnu'l-Kattân el-Fâsî'den naklettiðine göre meþhur cerh ve ta'dil imamý Yahya b. Ma'în'in, hakkýnda Leyse bi þey'in dediði ravi, rivayeti çok az olan biridir, yani kalîlu'l-hadisdir. 609Ýmâm-ý Þafi'î ile el-Muzenî ayný lafzý Kezzab karþýlýðý kullanmýþlardýr.