Metin By: sidretül münteha Date: 28 Haziran 2011, 14:59:40
Metin:
Sözlükte fiil olarak kadýna yaklaþmak, yemin etmek, sýkýca vurmak, bir semte gitmek, bir nesneyi sundurup uzatmak manalarýna gelir. Ýsim olarak ise sýrt tabir olunan yüksek yerlere, yazýyla yazýlmýþ ifadelere, okun yeleðinden ortasýna kadar olan kýsmýna, güçlü ve dayanýklý adama, sýrtýn iki gecesine denir. Masdar olarak da kullanýlýr ve koçun husyelerini burmak, birinin sýrtýna vurmak gibi manalar taþýr.
Bu kadar mana zenginliðine sahip olan metn kelimesi hadis usulünde bir hadisin bölümlerinden ikincisidir ve isnadýn son bulduðu yerden baþlayan kýsmýdýr.
Bu kýsým umumiyetle Hz. Peygamber (s.a.s)'le ilgili bir konuyu aktaran ifadelerdir. Hadisin tarifi açýsýndan göz önüne alýndýðýnda metin, ya Hz. Peygamberin sözünü ya da fiilini, ya da ona ait bir iþi, bir olayý bir hali veyahut özelliði anlatan ifadelerdir.
Hadisinde 667 “enne Resulallâhi sallallâhu aleyhi ve selleme kale” lafýzlarýna kadar olan kýsým senettir. Senedin bittiði yerde baþlayan ve Hz. Peygamberin bir sözünü aktaran “fevellezi...” den sonuna kadar olan kýsým ise hadisin metnidir.
Hadis metinleri verilen misalde olduðu gibi Hz. Peygambere ait bir sözü ya da bir fiili veya onunla ilgili bir olayý bizlere aktarýr. Böyle metinlere merfu tabir edilir. Bununla birlikte, metin, bazen sahabîlerle ilgili (mevkuf); bazen de sahabeden sonraki nesillerle ilgili (maktu) olabilir.