Mutelif Ve Muhtelif By: sidretül münteha Date: 25 Haziran 2011, 15:20:41
Mu'telif Ve Muhtelif:
Her ikisi de ismi fail veznindedir. Ýlk kelime ülfet ve imtizacý olan, ikincisi ise ihtilaf eden, farklý ve aykýrý demektir.
Hadis Usulünde yazýlýþlarý ayný fakat okunuþlarý ayrý olan isim, lakab ve nisbetlere denir. Bunu konu olarak alan ilme de denildiði olur.
Hadis ravilerinin isim, lakab ve nisbetlerinin doðru olarak bilinmesi rivayet ettikleri hadîsleri hakkýnda verilen hüküm hatasýz olmasý bakýmýndan son derece önemlidir; çünkü isimleri, lakab veya nisbetleri ayný olan iki raviden biri sika olduðu halde öbürü olmayabilir. Dolayýsýyle bunlarýn rivayet ettiði hadîsler hakkýnda hüküm verilirken isimleri ayný yazýldýðý için birinin rivayeti hakkýnda yanlýþlýkla öbürünün rivayetiymiþcesine hüküm verilebilir. Kaldý ki ravileri adalet ve zabt yönünden ayný mertebede deðildirler. Mecruh ravilerin cerhedilmesine yol açan sebepler de ayný olamaz.
Ýsimleri veya lakab ya da nisbetleri bir yazýlan mecruh ravilerden birisi hafif ve hadîsinin sýhhatine zararý dokunmayan bir sebeple, diðeri ise hadîsini büsbütün redde sebep olan aðýr bir ta'nla cerhedilmiþ olabilir. Bu durumda da yine yanlýþlýkla birisinin rivayet ettiði hadîs hakkýnda verilecek hüküm öbürünün hadîsi hakkýnda verilebilir. Bu bakýmdan isimleri, lakablarý ve nisbetleri yazýlýþ yönünden ayný fakat okunuþu farklý ravileri bilmek hadîs ilminde büyük önem taþýr.
Mu'telif ve muhtelif isimler pek çoktur. Hadis alimleri bunlarýn bir bölümünü tesbit ederek kýsýmlara ayýrmýþlardýr. Bu taksime göre mu'telif ve muhtelif isimler umumi ve es-Sahîhân ile el-Muvattada geçen isimler olmak üzere iki kýsýmdýrlar. Ýbnu's-Salâh, birinci kýsma þu isimleri misal vermiþtir:
Böyle yazýlan isimlerin hepsi Sellâm okunur. Beþ isim bunun dýþýndadýr ve Selâm okunur. Bunlardan birincisi þahabý Abdullah b. Selâm el-Ýsrâ'ilî'nin babasý, ikincisi Buhâri þeyhi Muhammed b. Selâm el-Bikendîdir. Her ne kadar bu Ýsmi Sellâm olarak okuyanlar olmuþsa da Ýbnu's-Salâh'a göre doðrusu Selâmdýr; çünkü Guncâr'ýn Târîhu Buhârâsýnda Muhammed b. Selâm diye zikrettiði þahýs odur. Tabii Ðuncâr, memleketinin adamýný daha iyi bilir. Üçüncüsü, Selâm b. Muhammed b. Nâhidi'l-Makdisî; dördüncüsü Mu'tezile kelamcýsý Muhammed b. Abdilvehhâb (Ebu Ali el-Cubbâi)'nin dedesi Selâm; beþincisi de Selâm b. Ebi'I-Hukayk’týr. Bazýlarý bunlara cahiliye devrinde þarapçýlýk yapan Selâm, b. Muþkem'i de dahil etmiþlerdir. Ancak o Sellâm olarak bilinmektedir.
Bu isimler umumiyetle Umara þeklinde okunur. Ancak bir isim, sahâbî Ubey b. Ýmâra bunun dýþýndadýr. Bu mu'telif ve muhtelif ismi Ammâra þeklinde okuyanlar da vardýr.
Ebu Ali el-Gassânî'nin Takyidu'l-Muhmel isimli kitabýnda Muhammed b. Vaddâh'tan naklettiðine göre Huzâ'a kabilesinden olanlar Keriz, Abdu Þems kabilesinden olanlar ise Kureyz olarak okunur.
Kureyþli olanlar Hizam, Ensârdan olanlar ise Haram þeklinde okunur, 912el-Irâkî'ye göre Ýbnu's-Salâh’ýn bu ifadesi Hizam þeklinde okunan kimselerin mutlaka Kureyþten, Haram okunanlarýn ise Ensârdan olduklarý manasýna gelmez. Onun bu ifadesinden maksadý, böyle mu'telif ve muhtelif isimlerin Kureyþlilerce Hizam, Ensar arasýnda ise Haram þeklinde vaki olduðudur. Kureyþ ve Ensar dýþýndaki kabilelerde her iki þekilde de vakidir. Haram þeklinde en çok Huzaa kabilesinde vaki olmuþtur. 913
Bu nisbetlere mensup olanlardan Ayþî olanlar Basralý; Absî olanlar Kufeli; Ansý olanlar ise Þamlýdýrlar.
Böyle yazýlan bütün künyeler Ebu Ubeyde okunur, ed-Darekutnî “Ebu Abîde künyesi olan kimseyi bilmiyoruz” demiþtir.
Fe harfinin sükûnu ile “es-Sefr” üstünü ile “es-Sefer” olarak okunur. Ebu's-Sefer” künyeli bazý isimler vardýr.
Bu þekilde yazýlan bütün isimler Basralý tarihçi Asel b. Zekvân hariç Isl b. Sufyân gibi “Isl” olarak okunurlar.
(Noktalar dikkate alýnmadan) böyle yazýlan mu'telif ve muhtelif isimlerin hepsi Assam b. Ali el-Âmini müstesna Ðannâm þeklinde okunur.
Mesrûk Ýbnu'l-Ecda'ý'n karýsý Kamîr bint Amr hariç tutulursa bu þekilde yazýlan isimler Kumeyr okunur. Mekkî b. Kumeyr isminde olduðu gibi.
Ýkisi de sahabî olan Musevver b. Abdilmelik el-Yerbû'î ve Musevver b. Yezîd el-Mâlikî dýþýnda böyle yazýlan diðer isimler Misverdir.
Ýbnu's-Salâh'a göre isim olarak deðil sýfat olarak kendisine Hammâl denilen kiþiler arasýnda Musa b. Harun'un babasý Hârûn b. Abdillah el-Hammâl'dan baþkasý yoktur. Hârûn, bezci idi. Zühd hayatýna baþlayýnca hammallýk yapmaya baþladý. Lakabý el-Cemmâl olarak okunanlar arasýnda Muhammed b. Mihrân el-Cemmâl vardýr ki Buhâri ve Müslim ravilerindendir.
Ýbnu's-Salâh bu arada mu'telif ve muhtelif isimler arasýnda okuyanýn nasýl okursa okusun hatadan emin olacaðý isimler de olduðunu söyler. Buna misal olarak da nisbetini zikreder. Verdiði misal her üç vasýfla da meþhur olan Ýsâ b. Ebî Ýsa'dýr. Ýsa, önceleri terzilik yaparken el-Hayyât nisbesi ile meþhur olmuþtur. Daha sonra bu mesleði býrakmýþ, buðday ticareti ile meþgul olmuþ, bu sebepten el-Hannât vasfiyle tanýnmýþtýr. Daha sonra da bu mesleði terk ederek deve yemi satýcýlýðý yaptýðýndan bu sefer de kendisine el-Habbât denilmiþtir. ed-Darekutnî'nin naklettiðine göre Müslim el-Habbât da da her üç vasýfla meþhurdur.
Þu isimler de mu'telif ve muhtelifin ikinci kýsmý olan isim, lakab veya künyelerden es-Sahihân ve el-Muvatta'da, yahutta bu üç kitapdan yalnýzca birinde bulunanlardan birkaçýnýn misalidir:
Ebu Ali el-Gassanî'nin Takyîdul-Muhmel kitabýnda naklettiðine göre Buhârî þeyhi Bundâr'ýn babasý Beþþâr “þm” ile okunur. Sadece es-Sahihân'da bulunan ve isimleri bu þekilde yazýlanlarýn hepsi Yesâr'dýr.
es-Sahihân ve el-Muvattada bulunan böyle yazýlý bütün isimler Biþr okunur. Sadece þu dört isim Busr'dür: Abdullah b. Busr el-Mâzeni, Busr b. Said, Busr b. Ubeydillah el-Hadramî, Busr b. Mihcen ed Dîlî. Ýbn Mihcen'in isminin Biþr olduðu söylenmiþse de Ýmam Malik ve pek çok alim Busr olduðuna kaildirler.
Bu yazýlýþtaki isimlerin hepsi Buþeyr b. Ka'b el -Âdevi ve Buþeyr b. Ye-sar el-Hârisî hariç, Beþîr okunur. Ayný þekilde yazýlan iki isim daha vardýr ki onlar, Yuseyr b. Amr ve Kutn b. Nuseyr misallerinde olduðu gibi Yuseyr ve Nuseyr okunabilirler.
Üç isim müstesna bu þekilde yazýlanlarýn hepsi de Yeziddir: Bureyd b. Abdillah b. Ebî Burde, Muhammed b. Ar'ara b. Birind ve Ali b. Haþim b. Berid.
Bu hatla yazýlan isimler umumiyetle el-Berâ okunur. Ebu Ma'þer Yusuf b. Yezid el-Berrâ, Ebu'l-Aliye Ziyâd b. Firûz el-Berrâ bunun dýþýndadýr914; Çünkü bu ikisi aðaç yontmakla meþgul olanlardý. Yusuf b. Yezid Attar idi. Güzel kokulu aðaç kabuklarýný, Ziyâd ise mýzrak yapmak üzere saðlam aðaç dallarýný yontmayý meslek edinmiþlerdi.915
es- Sahihân ve el-Muvatta da mevcut bu þekilde yazýlan mu'telif ve muhtelif isimlerin hepsi Harisedir. Câriye b. Kudâme bunun dýþýndadýr.
Hariz b. Osman es-Rahabî ve Ebu Harîz Abdullah Ýbni'l-Huseyn dýþýnda böyle yazýlan isimlerin hepsi Cerîr okunur.
Böyle yazýlan isimlerin hepsi hý harfinin esresi ile Hýrâþ okunur. Noktasýz ha nýn kesre harekesi ile Hiraþ bundan müstesnadýr.
Ebu Hasýn Osman b. Âsim el-Esedî hariç tutulursa bu þekilde yazýlan isimler umumiyetle Husayndýr.
Bu þekilde yazýlan isimler genelde noktasýz ha ile Hâzim dir. Ancak, noktalý hý ile Ebu Muaviye Muhammed b. Hazým ed-Darir bundan müstesnadýr.
Böyle yazýlan isimlerin büyük çoðunluðu Hayyân okunur. Ancak Habbân b. Munkiz, Vâsinin babasý Habbân, Muhammed b. Yahyanýn ve Habbân b. Vâsi'nin dedeleri Habbân bunun haricindedir. Bu mu'telif isim Hibbân b. Atýyye isminde olduðu gibi ha harfinin esresi ile de okunur.
Bu þekilde yazýlan isimler genelde Habîb okunur. Ancak Hubeyb b. Adî, Hubeyb b. Abdirrahman hý harfinin ötresiyle de okunur.
Hukeym b. Abdullah b. Zureyk hariç hepsi Hakîm okunur.
Bu þekilde yazýlanlarýn hepsi Rabâh okunur. Ne var ki Ziyâd b. Riyâh misalinde olduðu gibi Riyâh okunanlarý da vardýr.
es-Sahihânda Zubeyd Ýbni'l-Hâris el-Yâmî'den el-Muvatta da ise Zuyeyd Ýbnu's-Salt'dan baþka böyle mu'telif isim yoktur.
Selim b. Hayyân hariç bu hatla yazýlan isimlerin hepsi Suleymdir.
Selm b. Zerir, Selm b. Kuteybe ve Selm b. Ebi'z-Zeyyâl isimleri hariç böyle yazýlan isimlerin hepsi Salim okunur.
Sureye b. Yunus, Sureye Ýbnu'n-Nu’mân ve Ahmed b. Ebu Sureye. Bu üç isim cim harfi ve sinin ötresiyle, bunlarýn dýþýndakiler ise Þureyh olarak okunurlar.
Amr b. Selime el-Cermî ismi ile Ensâr'dan bir kabile olan Benû Selime isminden baþka bütün isimler Seleme okunur.
Böyle yazýlan isimler, Abîdetu's-Selmânî, Abîde b. Humeyd, Abîde b. Sufyân ve Âmir b. Abîde el-Bâhilî olmak üzere dört isim hariç genelde Ubeyde okunur. Bu ismin sonunda te'nis tâ'sý olmaksýzýn Ubeyd ve Abîd þeklinde okunuþu da vardýr. Ayný þekilde Ubâde ve Abâde isimleri de bu gruba girer.
Amir b. Abede ve Becâle b. Abede hariç tutulursa hepsi Abde okunur.
Kays b. Ubâd el-Kaysî müstesna genelde Abbâd dýr.
Genelde Akîl okunur. Ancak Ukayl b. Hâlid el-Ýlî isminde ve Benu Ukayl kabilesinin isminde Ukayl þeklindedir.
Böyle yazýlan mu'telif isimlerin hepsi kaf harfi ile Vâkid olarak okunur. Þu var ki fe ile Vâfid okunan isimler de vardýr. Vâfid b. Selâme gibi.
Ravilerin nisbetlerinde de mu'telif ve muhtelif olanlarýna rastlanýr. Ýbnu's-Salâh bunlara da þu misalleri vermiþtir:
Bu nisbe umumiyetle el-Eylî ise de bazen el-Ubullî nisbesi ile bilinenler de vardýr. Meselâ Müslim'in Sahihinde hayli hadîs rivayet ettiði þeyhi Þeybân b. Ferrûh, Ubullî nisbesi ile tanýnýr.
Bu nisbetle bilinen pek çok ravi vardýr. Hepsi de Basra'ya nisbet edilmiþtir. Ancak Mâlik b. Evs Ýbni',1-Hadesân en-Nasrî ve Abdulvahid b. Abdillah en-Nasrî bunun dýþýndadýr. Bunlar en-Nasrîî nisbesi ile meþhurdurlar.
es-Sahihân da Halef b. Hiþâm el-Bezzâr ve el-Hasenu'bnu's-Sabbâh el-Bezzâr dan baþka el-Bezzâr nisbesi ile tanýnan ravi bilinmiyor. Bununla birlikte bu iki eserde hadîsleri mevcut Muhammed Ýbnu's-Sabbâh el-Bezzâz gibi pek çok râvi el-Bezzâz nisbesi ile bilinir.
Böyle yazýlan mu'telif nisbetlerin hepsi es-Sevrî dir. Ancak Ebu Ya'lâ Muhammed Ýbnu's-Salt et-Tevvezî gibi bir Ýran Þehri olan Tevveze nisbet edilenler de vardýr.
Said el-Cureyrî, Abbâs el-Cureyrî nisbetlerinde olduðu gibi bu hatla yazýlan nisbelerin hepsi el-Cureyrî dir. Ancak Buhâri þeyhi Yahya b. Biþr gibi el-Harirî nisbesiyle bilinenler de vardýr. Bununla birlikte ayný nisbe cim harfinin üstünü ile el-Cerîrî þeklinde de okunur. Yahya b. Eyyûb el-Cerîrî buna misaldir.
Böyle yazýlan bir nisbe ile zikredilen râvi Ensârdan biri ise Benû Selime kabilesine mensup biridir. Câbir b. Abdillah es Selimi gibi. Þu var ki Arap filologlarý en-Nemeri ve es-Sadefi misallerinde olduðu gibi kesre ile de okurlar. Hadiscilerin çoðu sinin esresi ile es-Selimi derler. Ravi Benû Suleyme mensub biri ise o zaman nisbesi es-Sulemî'dir. 916
Ýbnu's-Salâh'ýn verdiði bu misaller el-mu'telif ve'L-muhtelif isim, lakab ve nis-betlerin en meþhur ve en çok rastlananlarýdýr. Tabiatiyle daha baþkalarý da vardýr.
el-Mu'telif ve'1-Muhtelif konusunda tertip edilen kitaplarýn en meþhur birkaçý þunlardýr:
1. Muþtebihu'1-Esmâ: Abdulðanî b. Said.
2. Muþtebihu'n-Neseb: Abdulðanî b. Said.
3. el-Ýkmâl: (Ýbn Mâkûlâ)
4. el-Muhtelif ve'1-Mu'telif: et-Taberâni.
5. el-Muhtelif ve'1-Mu'telif: Ali b. Osman (Ýbnu't-Turkmâni).
6. el-Mu'telif ve'1-Muhtelif: Ebu Sa'd el-Mâhiri. 917