Ansiklopedik Hadis Terimleri Sözlüðü
Pages: 1
Ravi By: sidretül münteha Date: 24 Haziran 2011, 17:25:39
Ravi:



Sözlük yönünden “su baþýna gitmek, kana kana su içmek” manasýna gelen “ravâ” kök fiilinin ismi failidir. Hadis Usulünde genellikle Hz. Peygamber (s.a.s)'in hadislerini rivayet eden kimseye denir. Çoðulu ruvât gelir.
Diðer taraftan ravi, özel manada ve müsnid karþýlýðý olarak hadis taliblerinin en aþaðý mertebesinde olan ve hadis rivayetine yeni baþlamýþ bulunan öðrenciye de denir. Raviler için çoðul manasiyle nakale-i hadis tabiri de kullanýlýr.
Bir hadisin sýhhati, önce onu rivayet eden ravilerin her bakýmdan güvenilir kimseler olmalarýna baðlýdýr, bir ravinin güvenilir olmasý için onda bazý vasýflarýn bulunmasý gerekir. Bu vasýflarýn ilki müslüman olmaktýr. Bazý Hadis Usulü alimlerine göre ravinin müslüman olmasý adaletli olmasý için yeterlidir.
Ýkincisi adalettir. Adalet, ravinin müslüman olmakla birlikte fýþkýna sebep olan her türlü söz, iþ ve davranýþlardan uzak kalmasý ve mürüvvet sahibi olmasiyle gerçekleþir.
Üçüncüsü zabt sahibi olmasýdýr, ravinin zabtý, ezberinden rivayet etmesi halinde kusursuz ezberlemiþ, kitabýndan rivayeti halinde ise yazý zabtýný iyi yapmýþ bulunmasý vasfýdýr.
Ravinin rivayetlerinin kabulü için bulunmasý gereken þartlarýn dördüncüsü, akýl ve buluð çaðýna ermiþ olmaktýr. Ravinin akýllý olmasý, dikkatli, akýl melekeleri tam, zeki ve uyanýk olmasýdýr. Büluð çaðýna ermek ise mükellefiyetin þartlarýndandýr. Bir kimse çocukluk çaðýnda herhangi bir hadis ezberlemiþ ise onu ancak erginlik çaðýna erdikten ve isnadýyle aldýktan sonra rivayet edebilir.
Hadisleri nakleden raviler sahabe, tâbi'in, etbâ'ut-tâbi'în sýrasýyle nesil nesil gelmiþtir. Herbir nesilde yetiþenler, bir önceki nesilden adýklanný kendilerinden sonrakilere aktarmýþlardýr. Bunlarýn her-biri kendi aralarýnda tabaka, denilen gruplara ayrýlmýþlardýr. (Bk. Tabakâtur-Ruvât).


radyobeyan