Sohbet By: sidretül münteha Date: 21 Haziran 2011, 20:33:50
Sohbet:
Arkadaþlýk etmek, bir arada bulunmak manasýna “sahibe” kök fiilinin mastarý olan suhbet Türkçeye sohbet þeklinde geçmiþtir. Hadis ilminde
Hz. Peygamber (s.a.s)'i Mü’min olarak görmek þerefine nail olmayý ifade eder. Bir kimse hakkýnda lehû suhbe denildiði zaman o kiþinin Mü’min olarak Hz. Peygamberi gördüðü onun sohbetlerinde bulunduðu ve Mü’min olarak ölen bir sahabî olduðu ifade edilmiþ olur.
Subâ'î:
Bk. Subâ'iyyat.
Subâ'iyyât:
“Yedili” demek olan subâ'înin çoðuludur. Son ravisi ile Hz. Peygamber (s.a.s) arasýnda yedi ravi bulunan âlî isnadlara ve böyle isnadlarla rivayet edilen hadislere denir.
Genellikle altýncý ve yedinci hicri asýrlarda yaþamýþ kimi muhaddisler Hz. Peygamberle aralarýnda yedi raviden oluþan isnadlar elde edebilmiþlerse bunlarla rivayet ettikleri âlî hadislerini bir cüzde toplayarak adýna subâ'iyyat demiþlerdir. Ýbn Asâkir ve Abdullatîf b. Abdilmu’ýnin'in subâ'iyyatlarý konunun örneklerini oluþtururlar.
Subût:
Kararlý olup yerinde durmak sözlük anlamýyla mastardýr. Hadisin Hz. peygamber (s.a.s)'den nakledildiðinin anlaþýlmasýna denir.