Zübdetül Buhari
Pages: 1
Namaz vakitleri bahsi By: sumeyye Date: 21 Haziran 2011, 10:51:00
NAMAZ VAKÝTLERÝ BAHSÝ


180- Ebû Mesud (R.A.)dan rivayet edilmiþtin Ýsrâ gecesinin sabahýnda Cibril Aleyhisselâm gelip Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e imam olarak sabah namazýný kýldýrdý. Sonra öðle namazýný, sonra ikindi namazýný, sonra akþam namazým, Sonra yatsý namazýný kýldýrdý. Sonra þöyle dedi: «Buna memur edildim. Yani sana beþ vaktin namazlarýný kýldýrmaya...»

 

181- Huzeyfe  (R.A)'den rivayet edilmiþtir:

«Kiþinin; ailesi, malý, çocuðu ve komþusu hakkýndaki kusurlarý­na namaz, oruç sadaka, þeriatýn emir ve yasaklarýnýn gözetilmesi keffaret olur.»

 

182- Ýbni Mesûd (R.A.)'dan rivayet edilmiþtir:

A&habdan biri gelip: Ya Resûllallah! Ben bir günah iþledim, bir kadýný öptüm. Sonra piþman olup tövbe ettim. Bir daha böyle bir iþ yapmamaya kesinlikle karar verdim. Tövbem kabul mü? diye sordu.

Bunun üzerine þu âyet-i kerime indi: «Gündüz ve gece namazlarýný, âdâb ve erkânýna riayet ederek kýlýn. Hiç þüphe yok ki, iyilikler kö­tülükleri kaldýrýr.»

— Ey Allah'ýn Resulü, bu hüküm yalnýz bana mý, yoksa diðer müminlere de þamil mi? Buna cevaben Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem þöyle buyurdular:

«— Ümmetimin tümüne.». Bir rivayete göre, bu münasebetle inen âyeti kasdederek, «Onun gereðini yapan herkese...» buyurdu.

 

183- Ýbni Mesûd" (R.A.)'dan rivayet edilmiþtir!

Ashabdan biri: Ey Allah'ýn Resulü! Allah Tealâ katýnda eh mak­bul ve en sevimli amel hangisidir? diye sordu. Peygamber SaUallahu/ Aleyhi ve Sellem efendimiz buna cevaben þöyle buyurdular:

«Vaktinde kýlman namaz. Sonra ana-babaya Ýtaat ve sonra Al­lah yolunda cihad.»

 

184- Ebû Hüreyre (R.A)'den rivayet edilmiþtir: «Anlatýn bakalým, birinizin kapýsý önünde bir nehir bulunsa ve günde beþ defa o suda yýkansa, ne dersin,  (vücudunda) kir namý­na bir þey býrakýr mý? îþte beþ vakit namazýn hali budur. Bu namaz sebebiyle Allah Tealâ günahlarý siler.»

 

185- Enes (R.A.) 'den rivayet edilmiþtin

«Secdeleri doðru dürüst yapýnýz ve (kimse) kollarýný, köpeðin yaptýðý gibi yere yaymasýn. (Namazda secdeye vardýðýnýz zaman el­lerinizi yere koyup kollarýnýzý vücudunuzdan uzaklaþtýrarak yukarý kakarýn ve karnýnýza da deðdirmeyin).-Tükürmek zorunda kalýrsa önüne ve saðýna asla tükürmesin. Çünkü Rabbisiyle münâcât halin­dedir jh

 

186- Ebû Hüreyre (R.A.)'den rivayet edilmiþtin

«Þiddetli sýcaklarda öðle namazýný, ortaklýk serinleyene kadar te­hir ediniz. Çünkü sýcaðýn þiddeti Cehennemin (ateþ kütlesinin) kay-namasýndandýr. Cehennem Rabbistne dert yanýp: Rabbim, kendi ken­dimi yiyip bitirir oldum, dedi. Bunun üzerine Allah Tealâ Cehenne­me Ýki soluk için izin verdi. Solumanýn biri yaz mevsiminde, diðeri kýþ mevsimindedir. En þiddetli bulduðunuz sýcak ve en þiddetli buldu­ðunuz soðuk bu iki solunumun eseri.»

Mütercim;

Bazý alimler, ]?u hadîs-i þerifi hakikata yormayýp mecaz kabul et­mektedir. Güya yaz mevsiminde güneþin'sýcaklýðý Cehennemin sý­caklýðý gibidir, manasýna yormuþlarsa da, âlimlerin çoðu bunu ha­kikat kabul etmeyi daha uygun bulmuþlardýr. (Cehennem, asýl itiba­riyle îbranlce bir kelime olup «ateþ» ve «sýcak yer»   anlamýndadýr.)

 

187- Ebû Zer'den rivayet edilmiþtir

Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem   efendimiz bir seferde iken Hazreti Bilâl öðle ezanýný okumak isteyince, Hazreti Peygamber orta hitaben: «Serinlet, serinlet! Þiddetli sýcak, cehennemin kayna-masýndandýr. Sýcaklar þiddetli olunca namazý, hava serinleyene ka­dar tehir edin.» buyurdular. Sýcak beldelerde öðle namazýný geciktir­mek mendubdur.

 

188 - Enes (R.A)'denrivayet edilmiþtir

Resulü Ekrem bir gün vaktinin evvelinde öðle namazýný kýldýk tan sonra minbere çýktý. Kýyamet gününden bahsederek þöyle bu­yurdu:

«Kýyamet gününde büyük hadiseler olacaktýr. Bir þey sormak isteyen varsa sorun. Minberde olduðum müddetçe ne sorarsanýz si­ze bildireceðim. Sorunuz!» Sonra Huzefe oðlu Abdullah ayaða kal­kýp: Ya Resûlallah, benim babam kimdir? diye sordu. Hazreti Pey­gamber, «Huzâfe'dirU buyurdu ve sonra «sorunuz!» dedi.

Sonra Hazreti Ömer Radiyallahu Anh, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'nv dizlerine kapanarak:

— Ya Resûlullah, Rabbimiz Allah, dinimiz Ýslâm ve peygambe­rimiz Muhammed Aleyhissalâtü Vesselam olduðuna memnunuz, de­di. Hazreti Peygamber biraz durdu ve sonra þöyle buyurdu:

«Biraz önce Cennet ile Cehennem þu duvarýn cephesinde bana gösterildi. Bugünkü kadar hayýr ve þer görmemiþtim.» (Cennet ve Cehennem, efendimizin önünde bir sinema þeridi gibi duvara akset­miþ ve efendimiz, sorulacak her soruya cevap vermeðe hazýr olduk­larýný bildirmiþlerdi. Ancak bazý yersiz sorular bu büyük fýrsattan istifadeyi önledi)

 

189- Ýbni Ömer (R.A.) 'den rivayet edilmiþtil

 

190- Bureyde (R.A.)'den rivayet edilmiþtir: «Kim Cbir özrü olmazýn kaiden) ikindi namazým terk ederse, ameli geçersizdir.»

 

191- «Siz ahirette þu ay'ý görür gibi muhakkak surette Rabbinizi görecek ve O'nu görmede müþkülât çekmeyeceksiniz. Güneþin doðu­þu ve batýþýndan Önceki namazlarý geçirmek zorunda kalmamayý ba­þarabilirseniz yapýnýz.» Sonra Resulü Ekrem þu mealdeki ayeti kerinieyi okudu*.

«Güneþin doðuþu ve batýþýndan önce Hatibine hamdederek teþ­bih et.» (Kaf sûresi: ayet 39).

192- Ebû Hüreyre (R.A.) 'den rivayet edilmiþtir!

«Gece melekleri ve gündüz melekleri size arka arkaya gelirler ve sabah ile ikindi namazlarýnda buluþurlar. Geceyi aranýzda geçi­ren melekler (sabah namazýndan) sonra göðe çýkarlar ve kendisi daha iyi bildiði halde, Cenab-ý Hak onlara, kullarýmý ne halde bý­raktýnýz? diye sorar. Onlar da, namaz kýlarlarken bulduk ve namaz kýlarlarken ayrýldýk, derler.»

 

193- Ebü Hüreyre (R.A.)'den rivayet edilmiþtir.

«Güneþ batmadan ikindi namazýnýn bir rekâtýna yetiþeniniz namazým tamamlasýn ve güneþ doðmadan sabah namazýnýn bir re­kâtýna yetiþeniniz namazýný tamamlasýn.»

Mütercim:

Alimlerin çoðunluðuna göre hüküm böyledir. Fakat imam Ebû Hanife mezhebine göre, ikindi namazý güneþ battýktan sonra sahih ise de, sabah namazý böyle deðildir. Sabah namazý içinde iken güneþ doðmuþ olursa, o namaz bozulur, Sonra o namazý kaza etmek ge­rekir. Çünkü kâmil bir vakitte namaza baþlayýp da nakýs vakitte tamamlamak caiz deðildir; bu, usûl kaidesindendir, Ýkindi namazý ise kerahet vakti olan nakýs vakitte kýlýnmaya baþlanýp kâmil vakitte tamamlandýðýndan bu sahihtir.

 

194- Ibni Ömer  (R.A.)   den rivayet edilmiþtir

«Sizden önce gelip geçen ümmetlere nazaran sizin dünyada ka­lým müddetiniz, ikindi namazýndan güneþin batýþýna kadar olan za­man kadardýr. Tevrat ehline Tevrat verildi. Gün yarýlayana kadar onunla amel ettiler. Sonra beceremediler. Onlara amelleri karþýlý­ðýnda birer kýrat (Uhut daðý kadar sevap) verildi. Sonra încü ehline Ýncil verildi. Onlar da ikindiye kadar onunla amel ettiler. Sonra be­ceremediler. Onlara da amelleri karþýlýðýnda birer kýrat verildi. Son­ra bize KUR'AN verildi ve güneþin batýnýma (dünyanýn sonuna) ka­dar onunla amel ettik. Bize amellerimiz karþýlýðýnda ikiþer kýrat ve­rildi. Bunun üzerine iki kitabýn mensuplarý dediler ki: Ey Rabbimiz! Bunlara (Hazreti Muhammed ümmetine) ikiþer kýrat, bize ise birer kýrat verdin. Oysa biz, amel bakýmýndan daha ilerdeyiz. Allah Tealâ þöyle buyurdu: Ücretinizden her hangi bir þey eksütim mi? Hayýr! diye cevap verdiler. Allah buyurdu ki: O benim ikramýmdýr; dilediðime veririm.»

Mütercim:

Hadîs-i Þerifin ifadesinden anlaþýldýðýna göre ikindi namazýndan güneþin batmasýna kadar olan zaman, öðle ile ikindi vakti arasýnda­ki zamandan daha kýsadýr. Buna binaen Ýmam Ebû Hanif e Hazretleri bu hadîs-i þerifi delil alarak ikindi vaktinin baþlangýcýný asrý sâni-den kabul ediyor ki, böylece zaman kýsalmýþ oluyor.

 

195- Abdullah El-Müzenî (R.A.)  den rivayet edilmiþtir:

«Bedeviler aðzýna uyup da akþam namazýnýn adýný deðiþtirme­yiniz. Onlar, akþama da yatsý derler.»

 

196- Hazreti Âiþe'den rivayet edilmiþtir:

Bir gece Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Hazretleri yat­ýsý namazýný gecenin üçte birine kadar geciktirdi. Bütün cemaat na­maz için bekliyorlardý. Sonra saadethanelerinden çýkýp onlara þöyle buyurdular:

«Dünya milletlerinden sizden baþka bu namazý bekleyen yok­tur.» (Gecenin bu saatinde ibadet eden baþka millet bulunmadýðý bildiriliyor.)

Mütercim;

Yatsý namazýnýn gecenin üçte birine kadar geciktirilmesinin mendûb olmasý hükmü bu hadis-i þeriften çýkarýlmaktadýr.

 

197- Ebû Musa (R.A.)'dan rivayet edilmiþtir:

Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Hazretleri,, savaþa asker hazýrlamakla meþgul olduðundan yatsý namazýný, bir hayli geciktir­dikten sonra ,çýkip kýldýrdý. Sonra cemaata hitaben þöyle" buyurdu:

«Rahatlayýnýz ve sevininiz! Ýnsanlardan bu saatte sizden baþka ibadet edenin bulunmamasý, Allah'ýn size bir nimetidir.» Veya «bu saatte sizden baþka ibadet eden yoktur,» buyurdu.

Mütercim:

Gecenin üçte birine kadar yatsý namazýný geciktirmek mendûb ise de, yarýsýna kadar geciktirilmesi Ýmam Azam'a göre mekruhtur, îmam Þafiî'ye göre mendubdur.

 

198- Ýbni Abbas (R.A.) 'dan rivayet edilmiþtir:

«Ümmetime aðýr gelmeyeceðini bilseydim, yatsý namazýnýn böy­le (gecenin üçte biri geçince) kýlýnmasýný emrederdim.»

 

199- Ebû Musa (R.A)'dan rivayet edilmiþtir :

«îki soðuðu  (sabah ve ikindi namazlarým)    kýlan kiþi cennete girer.»

 

200- îbni Ömer (R.A.) den rivayet edilmiþtir!

«Namazlarýnýz için güneþin doðuþ ve batýþ zamanlarým arama­yýnýz.» Bu iki vakti gözetip veya bekleyip de gerek vakit namazlarý­ný ve nafileleri bu kerahet vakitlerinde kýlmayýnýz. Ancak tesadüfen tilâvet secdesi veya cenaze namazý olursa kerahet vakitlerinde caiz olur.

 

201- Ýbni Ömer (R.A.)'den rivayet edilmiþtir:

«Güneþin kaþý görününce, yükselene kadar namaz kýlmayý ge­ciktiriniz ve güneþin kaþý kaybolunca, batana kadar-namaz kýlmayý geciktiriniz.» (Bu kerahet vakitlerinde namaz kýlmayýnýz.)

Mütercim :

Bir veya iki mýzrak boyu güneþ yükselinceye kadar namazý ge­ciktirmek gerekir. - Takvimlerde; bir mýzrak boyu yaklaþýk olarak yirmi beþ dakika ve iki mýzrak boyu da 40 dakika olarak yazýlýdýr. Bir mýzrak yükseliþ Ýmameyn'in -ve iki mýzrak yükseliþ de îmam Azam'm görüþüdür. Ancak güneþin kaþýnýn batýþýndan tamamen ba­týþýna kadar olan süre içinde yalnýz. o vaktin ikindi namazý (farzý) eda edilir, Sebepsiz olarak bu kerahet vaktine býrakýlmamalýdýr. Bir de tilâvet secdesi ile cenaze namazý bu vakitte eda edilebilir.

 

202- Ebû Katâde (R.A) den rivayet edilmiþtir

Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Hazretleri,. Hayber ga­zasýndan geceleyin geç vakitte dönüþlerinde, ashabdan birinin, Yâ Resûiallah, konaklamamýza müsaade etseniz, demesi üzerine þöyle buyurdu:

«Korkarým ki, uykuya dalýp sabah namazýný kaçýrýrsýnýz.»

Bilâl Habeþî: Ya Resûiallah, beri sizi uyandýrýrým, dedi. Bütün ashab uykuya daldýlar. Bilâl Habeþi de kendi devesine yaslanýp bek­lerken o da uykuya dalmýþtý. Sonra Hazreti Peygamber uyanýr ve günün, doðmakta olduðunu, güneþin kaþýnan çýktýðýný görür. Bunun üzerine Bilâl'a:

Senin verdiðin söz nerede? (Hani bizi uyandýracakta*?)» bu­yurdu. Bilâl dedi ki: "'

— Ey Allah'ýn-Resulü! Elimde olmayarak uykuya, dalmýþým-

hadiseden dolayý kederlenen"bütün ashaba   Peygamber- Sallallahu Aleyhi ve Sellem þöyle buyurdu:

«Allah Tealâ Hazretleri, dilediði zaman ruhlarýnýzý almakta ve dilediði zaman da geri çevirmektedir. Ya Bilâl! Kalk müslümanlara sabah namazým duyur.» Bilâl da abdest ahp ezaný okudu. Sonra Hazreti Peygamber ve bütün ashab abdest alarak kerahet vakti çý­kýnca sabah namazýný cemaatla eda ettiler.

Mütercim :

Uyku ve buna benzer meþru .özürlerle kaçýrýlan namazlarýn ka­zasýnýn teþriî hikmetine binaen Resulü Ekrem'den bu hâl meydana gelmiþtir. Allah her þeyin en iyisini bilendir.

 

203- Cabir (R.A.)  den rivayet edilmiþtir:

Hendek savaþýnda güneþ battýktan sonra Hazreti Ömer, Peygam­ber Sallalla-hu Aleyhi ve Sellený'in huzuruna geldi. Savaþ yüzünden ikindi namazýný kýlmaya fýrsat bulamamýþtý. Kureyþ kâfirlerine sö­vüp saydý ve: Ya Resûlallah, ikindi namazýmý kýlmaya fýrsat bulama­dan güneþ battý, dedi. Bunun üzerine Hazreti Peygamber :

«Vallahi, ben de o namazý (Yani Hendek günü ikindi namazýný) kýlamadým.» buyurdu. Sonra abdest alarak ashabý kiram ile, güneþin batýþýndan sonra ikindi namazýný ve peþinden akþam namazýný kýl­dýlar.

Mütercim:

îmam Azam Hazretleri, bu hadîs-i þeriften hüküm çýkararak, düþmanla bilfiil savaþýrken namazýn geciktirilip sonra kaza edilmesi görüþündedir. Korku namazý ise, bilfiil' muharebede bulunmayýp düþmanla temasýn muhtemel bulunulduðu zamana mahsustur.

îmam Þafiî'ye göre, hiç bir þekilde kasden namazýn geciktirilip kazaya býrakýlmasý. caiz deðildir. Aralýksýz savaþ devam ederken, hem imâ (iþaret) ile namaz kýlar, hem savaþýr! Bu halde kýbleye yö­nelmesi de gerekmez. Bu hadis-i þerifin .manasý þu: Belki Hazreti Peygamber meþguliyetinin çokluðundan namazý unutuvermiþ olma­lý, yahut korku namazýnýn meþruyetinden önce olmasý muhtemeldir, diye tevil edilmiþtir,

 

204- Enes (R.A.) den rivayet edilmiþtir:

.«Her kim, bir .namazý unutursa hatýrladýðý zaman kýlsýn. Onun baþka kefareti yoktur. Nitekim (Kur'an-ý Kerim'de)- þöyle buyurul-muþtur: Beni anýnca namaz kýl.» (Tâ-Hâ. Ayet: 14).

 

205- Enes (R.A.) den rivayet edilmiþtir

Biliniz ki, herkes namazýný kýlýp yattý. Siz namazý beklediðiniz müddet boyunca, namazda idiniz. Bir toplum, hayýr beklediði müd­det boyunca hayýr içindedir.» (Hayýr iþlemiþ gibi sevab alýrlar.)

Mütercim;

Yukarýda bunun açýklamasý geçti.

 

206- îbni Ömer (R.AJ den rivayet edilmiþtir ý.

«Þü gecenizi göz önünde tutunuz! Bu geceden yüz sene sonra bugün topraðýn üstünde bulunanlardan hiç kimse hayatta' kalma­yacaktýr.» (Yani, bir asýr sonra sahabe devri kapanacaktýr.)

Mütercim

Peygamberin bir mucizesi olarak, ogün bulunanlardan yüz sene sonra hiç kimsenin hayatta" kalmayacaðý bildirilmiþtir.

 

207- Abdurrahman bin Ebi Bekir (R.A.) den rivayet edilmiþtir:

«Evinde  kiþilik yemeði olan, bir kiþi daha görürsün; dört kisi sukur yemeði olan, bir veya iki kiþi daha götürsün.»[14]




[14] Ömer Ziyaeddin Daðistâni, Zübdetü’l-Buhari, Hisar Yayýnevi:93-105
Ynt: Namaz vakitleri bahsi By: ceren Date: 01 Aralýk 2017, 19:36:49
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri hakkiyla ve vaktiyle namaz kýlýp feyzine rahmetine eriþen kullardan olalim inþallah. ...
Ynt: Namaz vakitleri bahsi By: Sevgi. Date: 01 Aralýk 2017, 22:15:33
Ve aleykümüsselam namaz vakitleri çok deðerlidir bu vakitler geldiðinde mazeret aramadan namazlarýmýzý eda edelim inþaAllah

radyobeyan