Bilim ve Teknolojileri
Pages: 1
Fare ve klavyeye gerek yok By: reyyan Date: 20 Haziran 2011, 17:26:58
Fare ve klavyeye gerek yok



Yalnýzca göz hareketleriyle bilgisayara yazý yazdýrýlabilmek mümkün

Baþkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunu Onur Topçudere, fare ve klavye gereksinimi olmadan yalnýzca göz hareketleriyle bilgisayara yazý yazdýrýlabilen birteknolojigeliþtirdi.

Özel bir alfabeyle çalýþan sistem, özellikle engelli hastalarýnbilgisayarkullanmalarýný saðlýyor.Baþkent ÜniversitesiMühendislik Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Berna Dengiz, 16-17 Haziran tarihlerinde üniversitelerinde sergilenen Mühendislik Fakültesi mezun adaylarýnýn projelerinin bu yýl aðýrlýklý olarak engelsiz yaþamý saðlayacak ürünlerden oluþtuðunu anlattý. Bu projeler arasýnda yer alan Yrd. Doç. Dr. Metin Yýldýz danýþmanlýðýnda Biyomedikal Mühendisliði mezunu Onur Topçudere tarafýndan gerçekleþtirilen projenin özellikle engelliler için büyük avantajlar getirdiðini belirten Dengiz, projeye iliþkin þu bilgileri verdi:

''Projede, göz hareketlerini yazýya çeviren bir sistemle, felç veya çeþitli kas hastalýklarýna baðlý olarak konuþma ve hareket yeteneðini kaybetmiþ kiþilerin istek ve düþüncelerini daha rahat ifade edebileceði bir teknik geliþtirildi. Bu ürünün tasarýmýnda daha önce yine Baþkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliði Bölümünde geliþtirilen bir kodlama sistemi kullanýlarak hastanýn çok az sayýda göz hareketi ile daha kýsa zamanda çevresi ile iletiþim kurabilmesi saðlanacak.''

Göz hareketlerini yazýya çeviren mevcut sistemlerin henüz ticari ürünler þekline getirilemediðini vurgulayan Dengiz, yalnýzca bazý ülkelerde özel sipariþlerle bazý uygulamalarýn yapýldýðýný aktardý. Yeni sistemlerinin, hastaya öðretilen özel bir alfabesi olduðunu belirten Dengiz, þunlarý kaydetti: ''Öncelikle hastaya kodlama sistemini öðretiyorsunuz. Eski sistemler, bu yalnýzca bir harfi bilgisayar ekranýna yazdýrabilmek için, hastaya dört beþ hareket yaptýrýrken, üniversitemizde geliþtirilen sistemle, hasta gözün tek hareketiyle harfi yazabiliyor. Böylece hasta yazý yazmak için yorulmuyor. Sistemin çalýþmasý için hastanýn göz bebeði hareket yeteneðine sahip olmasý yeterli oluyor.''

Teknolojisi Baþkent Üniversitesinde geliþtirilen sistemin göz hareketlerine dayalý geliþtirilen diðer sistemlere göre daha da ileri düzeyde olduðunu bildiren Dengiz, Türkiye'de üretilerek dünyaya pazarlanabilecek bu sistemle, özellikle motor nöron hastalýðý ALS hastalarýnýn yaþam kalitesine büyük katký saðlanabilmeyi hedeflediklerini söyledi.

AA


radyobeyan