Umre ve ruke bahsi By: sumeyye Date: 19 Haziran 2011, 17:14:44
UMRE VE RUKE BAHSÝ
717- Ebû Hüreyre'den rivayet edilmiþtir: «Umrâ caizdir.»
Mütercim :
Bir kimse baþka birine hitab ederek: Senin ömrün oldukça, yahut benim ömrüm oldukça sana bu evimi baðýþladým, diyerek hibede bulunursa buna «Unýra» denilir. Bu þekilde yapýlan baðýþ caizdir. Bir de buna benzer «Rukbâ» vardýr. Bunun manasý þu: Ben senden önce ölürsem, þu evim senindir; sen benden önce ölürsen sana bir þey yok, diyerek verilen sözdür.
Bu Rukbâ sözleþmesi, Ýmam Azam, Ýmam Malik ve Ýmam Mu-hammed Hazretlerine göre batýldýr. Diðer müctehidlerle Ýmam Ebu Yusuf'a göre caizdir.
Birincisine «Umrâ» denilmesi, iþ ömrün devamýna baðlanmýþ olmasýndandýr. Ýkincisine «Rukbâ» denmesi de, her iki tarafýn karþýlýklý olarak .ölümlerini gözetlemeleri yönündendir.
Umrâ üç türlü olur:
1- Buev senindir ve senin ölümün halinde de varislerinindir. Bu kýsým adeta bir hibedir. Bunda bir ihtilaf yoktur.
2- Ömrüm oldukça bu ev senindir, denir. Baþka bir söz söylenmez. Bu da Ýmam Þafi'i Hazretlerinden tercih edilen söze göre sahihtir.
3- Ömrün oldukça bu ev senindir; ben ölürsem mülkiyet benim vereseme döner. Bu sözde de hibe sahihtir.
Hanbelî mezhebinde mutlak olarak «Umrâ» sahihtir; fakat bir vakte baðlanan umra sahih deðildir.
Maliki mezhebinde ancak muvakkat þekilde, meselâ: Bir evin menfaatlerine sahib olmaktýr. Yoksa o kimse mutlak surette eve malik olamaz. Bu umrâ hususunda Hanefî mezhebi Þafii mezhebi gibidir. Fakat Rukbâ hakkýnda yukarýda açýklandýðý üzere Ýmam Azam, Ýmam Malik ve Ýmam Muhammed Hazretleri, diðer alimlere aykýrý olarak Rukba'nm sahih olmadýðý görüþündedirler. Þerkavî þerhinde böyle yazýlýdýr.
718- ibni Amr'dan (Radýyallahu Anh) rivayet edilmiþtir:
«Kýrk güzel iþ vardýr ki, bunlarýn en iyisi saðýlýr bir davan muvakkat bir zaman için bir muhtaca baðýþlamaktýr. Allah'dan sevabým umarak ve Allah'ýn vadini tasdik ederek bu güzel iþlerden herhangi birini iþleyen bir kimse yoktur ki, o iþi sebebiyle Allah onu cennete
koymasýn.»
Hassan der ki: Biz ashab. topluluðu aramýzda, bu saðýlýr keçiden baþka bu kýrk güzel iþlerden olarak selâm almayý, aksýrana «yer hamukellah» demeyi, yoldan zararlý þeyi kaldýrmayý ve buna benzer þeyleri saydýk. Fakat bu güzel iþlerden onbeþ tanesini bile sayamadýk.
Mütercim;
Mademki Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem bu kýrk güzel hasletleri saymamýþtýr, ve bunlarý açýklamamýþtýr, bizim de bunlarý kapalý býrakmamýz uygun düþer. Çünkü böylece bütün iyilik kapýlarý bu güzel Ýþlere açýk býrakýlmýþ olur. Eðer muayyen kýrk iþ olarak tesbit edilmiþ olurlarsa, diðer güzel iþler dýþarýda kalmýþ olur ve onlara raðbet azalýr. Bu itibarla herkes, iyi bildiði bir iþ bu kýrk güzel hasletten biri olabilir diye onu yapmaktan geri kalmaz ve böylece bütün iyilikler iþlenmiþ olur.[11][11] Ömer Ziyaeddin Daðistâni, Zübdetü’l-Buhari, Hisar Yayýnevi:445-447
Ynt: Umre ve ruke bahsi By: ceren Date: 01 Aralýk 2017, 19:28:53
Esselamu aleykum. Rabbim razý olsun bilgilerden kardeþim....