Dini Hikayeler
Pages: 1
Her seyi bilmek iyimi... By: hafizvuslat Date: 19 Haziran 2009, 20:44:41
HERÞEYÝ BÝLMEK ÝYÝ MÝ?



Adamýn biri Musa Aleyhisselâm'a:

— Ya Musa, ben bütün hayvanlarýn dilinden anlamak istiyorum. Tur'u Sina'ya gittiðin zaman Allah'tan iste de benim duamý kabul etsin, diyordu.

Musa Peygamber:

— Her þeyi bilmek iyi olmaz. Senin hayvanlarýn dilinden anlamaman daha iyidir. Bu sevdadan vazgeç, dediyse de, adam illâ öðrenmek istiyordu.

Bir gün Musa Aleyhisselâm Tur'a çýktýðý zaman Cenab-ý Allah Musa Aleyhisselâm'a:

— «Ya Musa! O kulumun duasýný kabul ettim, bundan sonra bütün hayvanlarýn dilinden anlayacak. Yalnýz her þeye ehemmiyet vermesin, sonra onun için iyi olmaz.» buyurmuþtu.

Musa Aleyhisselâm, Tur'u Sina'dan geldikten sonra durumu bildirip her þeyle fazla ilgilenmemesini söyledi.

Kendisine selâhiyet verilen adam, akþam ahýra hayvanlarýný yemlemeye girmiþti. Orada eþekle öküzün konuþmalarýna þâhid oldu.

Onlar aralarýnda þöyle konuþuyorlardý:

Öküz:

— Yahu eþek kardeþ, senin iþin ne iyi, bana yazýn rahat yok, kýþýn rahat yok. Sabah olacak çifte koþacaklar, ama sense akþama kadar rahat gezeceksin, diyordu.

Eþeðin öküze nasihati þöyle oldu:

— Bunlar hep senin ahmaklýðýndan... Sen sabah olunca hasta numarasý yaparsýn, akþamdan sahibimizin döktüðü yemi bile yemezsin. O da sabahleyin seni bu haliyle görünce çifte koþmaktan vazgeçer ve birkaç gün olsun istirahat etmiþ olursun, dedi.

Bu sözler öküzün hoþuna gitmiþti. Hakikaten yem yemedi ve öyle aç karnýna sabaha kadar yattý. Eþek ise öküzün yemlerini bile kendisi yemiþti. Tabii bunlarýn bu konuþmalarýný sahibi duymuþ ve gülerek ahýrdan çýkmýþtý.

Sabah oldu, adam ahýra girdi ki, öküz aç. Kalkmasý için birkaç tekme vurdu ise de öküz hastalanmýþtý. Adam:

— Bu sefer de onun yerine eþeði koþalým, diyerek aldý tarlaya götürdü

Akþama kadar eþekle çift sürdü. Eþeðin emdiði süt burnundan gelmiþti. Akþam eve geldiði zaman öküz rahat rahat geviþ getiriyor kendi kendine hakikaten bu iyi bir numara oldu diyordu. Eþek bu iþin çekilemeyecek gibi olduðunu görünce öküze baþka yoldan akýl verip kurtulmak istedi:

— Öküz kardeþ, - sen böyle yatarsan sahibimiz seni satacak. Bu gün tarlada beni gören köylüler sordular. O da, zaten tembel bir öküzdü, þimdi de hasta oldu. Yarýn kasaba vereceðim, dedi. Eðer yarýn' da böyle yaparsan kendini býçaðýn altýnda bil, diyerek sabahleyen çifte gitmekten kurtuldu.

Adam bunlarýn bu konuþmalarýný dinledikçe kendi kendine gülüyor ve:

— Gördün mü ne kadar iyi bir þeymiþ hayvanlarýn dilinden anlamak, diyordu.

Ertesi sabah horozla köpeðin konuþmalarýna þahit oldu. Horoz:

— Yarýn efendinin, öküzü ölecek. Sana müjdem var. îyi bir ziyafet olacak senin için, diyordu.

Adam bunu duyar duymaz hemen pazara götürüp öküzünü sattý ve zarardan kurtuldu.

Ýkinci gün oldu, köpek horoza:

— Niye yalan söyledin? Hani ziyafet? Adam öküzü sattý kurtuldu, dediðinde, bu sefer horoz:

— Hiç merak etme! Öküzü sattý ama, yarýn kölesi ölecek ve onun hayrýna mutlaka bir yemek yedirirler. Sen de artýklarýndan istifade etsen yeter, dedi.

Adam bunu da duymuþtu. Hemen pazara çýkarýp kölesini de sattý. Köpek gene ziyafete eriþememiþti. Horoza: \

— Beni ne kandýrýp duruyorsun? diye çýkýþtý. Horoz:

— Ben yalan söylemem... Ziyafet var dediysem vardýr. Efendimiz öküz ve köleyi satarak zarardan kurtuldu ama, yarýn kendisi ölecek, iþte o zaman ziyafetin büyüðü olacak, dedi.

Adam horozdan bunlarý duyunca etekleri tutuþtu. Ne yapacaðýný þaþýrdý ve doðru Hazreti Musa'nýn huzuruna çýkýp durumu anlattý:

— Hakikaten ben yarýn ölecek miyim? Bunun bir çaresi yok mu? diye yalvarmaya baþladý.

Musa Aleyhisselâm:

— Ben sana demedim mi? Her þeye ehemmiyet vermeyeceksin diye... Eðer sen öküzü satmasaydýn, o ölecek ve belâ atlatýlmýþ olacaktý. Ama sen onlarý satmakla baþkalarýnýn zarar etmesini istedin. Kendi menfaatini düþünüp baþkalarýný kendisi gibi hesap etmeyenin hali budur, dedi.

Kaynak:
Büyük Dini Hikayeler, Ýbrahim sýddýk Ýmamoðlu, Osmanlý Yayýnevi

Ynt: Her seyi bilmek iyimi... By: Eslemnur Date: 16 Þubat 2011, 14:49:21
Evet her seyý býlmek degýlde býlmeden tevekkul etmek daha guzel gelýyor insana..  Insan býldýgý olcude korkularý artýyor ama býlmedýgý takdýrde daha cesaretlý ve sabýrlý oluyor..  Býr deyým vardýr Cahýl cesaretlý olur derler..
Ynt: Her seyi bilmek iyimi... By: sümeyra Date: 16 Þubat 2011, 17:54:05


     
Musa Aleyhisselâm:

� Ben sana demedim mi? Her þeye ehemmiyet vermeyeceksin diye... Eðer sen öküzü satmasaydýn, o ölecek ve belâ atlatýlmýþ olacaktý. Ama sen onlarý satmakla baþkalarýnýn zarar etmesini istedin. Kendi menfaatini düþünüp baþkalarýný kendisi gibi hesap etmeyenin hali budur, dedi.


    Bir iþin içerisine bencillik girince o iþten hayýrlý bir sonuç almak neredeyse imkansýz..Oysa kendimiz için istediðimizi kardeþimiz için de istememiz bize Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in tavsiyesi..Mükemmel olaný bu..Ýçimizden gelmese de bu konuda nefsi zorlamak lazým..Yoksa nefis her zaman önce BEN demeyi sever..SEN dedirtemediðimiz sürece ziyandayýz..

radyobeyan