Karne sendromuna dikkat! By: ehlidunya Date: 14 Haziran 2011, 19:44:58
Karne sendromuna dikkat!
2010–2011 Eðitim ve Öðretim Dönemi’nin bitimine az bir süre kaldý ve öðrencileri þimdiden karne korkusu sardý. Günümüzde birçok aile çocuklarýna zayýf notlarýndan dolayý þiddet uyguluyor, onlarý cezalandýrýyor. Karnesinde zayýf olan öðrencilerse bu durum karþýsýnda karne sendromu yaþýyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzman Dr. Mehmet Yavuz, bu hassas dönemde anne-babalarýn dikkat etmesi gereken noktalar konusunda bilgiler verdi.
ZAYIF KARNENÝN SORUMLULUÐU ÇOCUÐA YÜKLENMEMELÝ
Karne sendromu, öðrencilerin baþarýsýz olduðu dersler karþýsýnda ailenin vereceði tepkilerden korkmasý ve psikolojik olarak etkilenmesidir. Bu dönemde öðrenci yaþadýðý þaþkýnlýk, korku ve endiþe nedeniyle depresif davranýþlar sergileyebilir, aileden ve okuldan uzaklaþabilir. Ailenin zayýf bir karne karþýnda göstereceði tutumun, öðrencinin tüm eðitim hayatýnda önemli rol oynadýðýnýn altýný çizen Dr. Yavuz, ‘’Zayýf bir karnenin sorumluðu sadece öðrenciye yüklenmemelidir çünkü çocuðun okuldaki baþarýsý aileden aldýðý eðitimle paraleldir’’ þeklinde konuþtu.
BAÞARISIZLIÐIN BÝRÇOK SEBEBÝ OLABÝLÝR
Kötü bir karnenin arkasýnda birçok neden olabileceðini belirten Dr. Yavuz, aile içinde yaþanan sorunlar, çocuðun kendine ait bir çalýþma odasýnýn olmamasý, arkadaþ çevresi, öðretmen-öðrenci iliþkisi, dikkat eksikliði, öðrenme güçlüðü ve depresyon gibi sorunlarýn zayýf bir karnenin alt sebepleri olarak incelenebileceðini vurguladý. Ayrýca öðrencinin geliþim sürecinde olmasý da derslerdeki baþarýyý düþürürken algýlarýnýn baþka yönlere kaymasýna sebep olabilir çünkü bu süreçte kiþi kendini tanýmaya ve biyolojik olarak benimsemeye çalýþýr. Çevresi ile iletiþim halinde olduðu için derslere olan ilgisi de azalmýþ olabilir. Aileler bu dönemde daha dikkatli davranmalýdýr.
BU DÖNEMDE AÝLELER NASIL DAVRANMALI?
Baþarýsýzlýðýnýn alt sebeplerini inceleyin, okuldaki rehber öðretmenle ya da bir uzmanla çeþitli metotlar geliþtirerek öðrencinin baþarý düzeyini artýrmaya odaklanýn.
Çocuðunuzu dinleyin ona birey olarak davranýn ve yaþadýðý sorunlarý küçümsemeyin.
Karnesini baþka çocuklarýn notlarý ile kýyaslamayýn. Bu durum çocuðu rencide ederek, aileden ve okuldan uzaklaþmasýna yol açar.
Baskýcý davranýþlar sergilemeyin. Bu durum çocuðun derslerindeki baþarýyý artýrmaz, aksine depresyona girmesine sebep olur.
Öðrencinin yeteneklerini keþfedin ve onu bu yetenekler doðrultusunda yönlendirin.
Çocuðunuzu eleþtirirken yapýcý olmaya çalýþýn fakat kötü olan dersleri için de motive edici aktiviteler geliþtirin.
Baþarsýzlýðýný yüzüne vurmak yerine ona inandýðýnýzý gösterin ve onu baþarýlý olacaðýna ikna edin.
Baþarýlý karne getiren öðrenciyi ödüllendirirken abartmayýn. Çocuðun büyük hediyeler için deðil, geleceði için çalýþmasýný saðlayýn. Ayrýca hediyelerinizi okul baþarýsýna katký saðlayacak objelerden seçmeye özen gösterin.
YENÝASYA
radyobeyan