Hadis te Metin Tenkidi Metodlarý
Pages: 1
Nesih By: sidretül münteha Date: 14 Haziran 2011, 16:08:18
c. Nesih



Sünneti Kur'an'a arzetme ölçüsünden doðan üçüncü sonuç nesih­tir. Ancak, bu noktada neshin tarifinden, geçmiþ âlimlerin onunla neyi kasdettiklerinden ve nesih ile tahsis arasýndaki farktan kýsaca bahsetme­miz yerinde olacaktýr.

Nesih sözlükte, giderme ve nakletme; dinî bir terim olarak ise, din koyucunun daha sonraki bir dinî delil ile þer'î bir hükmü kaldýrmasý an­lamýna gelmektedir [943]. Gerçekte nesheden Allah'týr. Hükmün kaldýrýldý­ðýna delalet eden hitabý ise neshetmedir. Bu hitaba nasih (nesheden) de­nilmesi ise mecazdýr [944].

Nesih, ilk dönem âlimleri nezdinde usulcülerin anladýðýndan daha geniþ bir mâna içermekteydi. Zira onlar dinî bir hükmün daha sonraki dinî bir delille kaldýrýlmasýna nesih dedikleri gibi, mutlakýn takyid edilme­sine, umumun bitiþik veya ayrý bir delil ile tahsis edilmesine, mübhem ve müclemin beyan edilmesine de nesih adýný veriyorlardý [945]. Daha sonra Þafiî gelmiþ neshi, zikrettiði delil ve misallerle açýklamýþ, onu belirsiz bir þekilde içinde bulunduðu o geniþ kullanýmlardan ayýrmýþ; tahsis ve takyi­din nasdan murat edilen mâna ile igili olduðunu, neshin ise, nassýn mev­cut olan bir hükmü kaldýrmasý mânasýna geldiðini söylemiþtir [946].


[943] Ali Hasbullah, Usâlü't-teþrti'l-Ýslâmî, s. 212.

[944] Âmidî, el-Ýhkâm, II, 240.

[945] Þâtýbî, el-Muvafakât, II, 108.

[946] Ebu Zehra, Þâfýî, s. 265-266. Misfir B. Gurmullah Ed-Dümeyni, Hadiste Metin Tenkidi Metodlarý, Kitabevi Yayýnlarý, Ýstanbul 1997: 277.

 


radyobeyan