Fatiha okuma By: sidretül münteha Date: 14 Haziran 2011, 15:58:15
Fatiha Okuma ve Mihrin En Azý ile Ýlgili Hadislerin Karþýlaþtýrýlmasý:
Fatiha okuma: Hz. Peygamber, Buhârî, Müslim [988], Ebu Avane ve Beyhakî'nin [989] rivayetlerine göre:
"Namazda Fatiha okumayanýn namazý olmaz" buyurmuþ, Dârekutnî'nin sahih olduðunu belirttiði bir rivayete göre de:
"Kiþinin içinde Fatiha okumadýðý namaz tam olmaz" [990] demiþtir.
Resûlullah bir baþka hadiste "Kiþinin Fatiha okumadan kýldýðý namaz eksiktir "[991] buyurup bunu üç defa tekrarlarken diðer bir hadiste Allah'ýn þöyle buyurduðunu haber vermiþtir:
“Namazý benimle kulum arasýnda ikiye böldüm. Namazýn yarýsý bana, yarýsý da kuluma aittir. Kuluma istediði vardýr..." Müslim ve Ebu Avane'nin rivayetine göre bu hadiste zikredilen namazdan maksat Fatiha'dýr [992].
Öte yandan Sehmî'ye göre Cabir hadisi de bu anlamý doðrular mahiyettedir [993].
Keza Peygamber Efendimiz, Buhârî'nin sahih bir senedle Cüz'ü'l-kýrae halfe'l-imam adlý risalesinde rivayet ettiði bir hadiste "namazýný erkanýna uygun olarak kýlmayan bir zata onda Fatiha okumasýný emretmiþtir" [994].
Þalenefnin Ebu Saîd el-Hudrî'den rivayetinde ise Hz. Peygamber "Her rek'atta Fatiha okumayan kimsenin namazý olmaz" [995] buyurmuþtur. ' .
Buhârî, Müslim ve diðer hadis kitaplarýnda sahih senedlerle rivayet edilmiþ olan ve herhangi bir þüpheden uzak bulunan bu hadisler, Hanefîleri "... Artýk Kur'an'dan kolayýnýza geleni okuyun..." [996] âyetindeki âm lafzý tahsis etmeye ikna edememiþtir. Zira aksi halde onlara göre bu, nassa ziyade olacaktýr. Nassa ziyade ise, nesih olup haber-i vahid ile yapýlmasý caiz deðildir. Haneliler, bu tutumlarýnýn sonucu olarak "Ebu Hanife'ye göre namazda okunmasý zorunlu cianýn en azýndan bir âyet" olduðunu söylemiþ [997] bu konudaki hadisleri namazda Fatiha okumanýn farz olmasý deðil, vacip olmasý seklinde yorumlamýþlardýr.
Mihrin en azý: Cabir b. Abdullah'ýn bir rivayetine göre Resûlullah þöyle buyurmuþtur:
"Kadýnlarý ancak denkleri ile evlendirin. Onlarý ancak velileri evlendirsin. On dirhemden aþaðý mihir olmaz". Bu hadisin isnadýnda hadisi metruk biri olan Mübeþþir b. Ubeyd vardýr ki, Ahmed b. Hanbel onun hadislerinin uydurma ve yalan olduðunu söylemiþtir. Ayrýca bu hadisin isnadýnda bulunan Haccac b. Ertat, kendisi zayýf olup ayný zamanda zayýf ravilerden tedlis yapan biridir. Nitekim Beyhakî de, bu hadisi rivayet ettikten sonra "onun çok zayýf olduðunu" söylemiþtir [998].
Dârekutnî'nin Dâvûd el-Evdî ve Þa'bî tarikiyle rivayet ettiðine göre Hz. Ali þöyle demiþtir:
"On dirhemden az olanda el kesilmez. Mihir de on dirhemden az olmaz" [999]. Ýbn Hibban bu rivayetin isnadýndaki Davud el-Evdî'nin zayýf ve ric'at görüþünü benimsemiþ bir kimse olduðunu, ayrýca Þa'bî'nin de Ali'den hadis iþitmediðini söylemiþtir.
Ayný hadisi Darekutnî baþka tariklerle rivayet etmiþtir. Bunlarýn birinde zayýf biri olan Cüveybir, bir baþkasýnda da Muhammed b. Mervan Ebu Ca'fer vardýr. Zehebî bu zatýn "durumu biraz meçhul" biri olduðunu söylemektedir [1000]. Kaldý ki bu hadis, Hz. Ali'nin sözü olup Resûlullah'a kadar ulaþmamaktadýr.
Tek baþýna delil olarak kullanýlmaya elveriþli olmayan bu zayýf hadisleri, Hanefîler, Kur'an ve meþhur sünnete muhalif olmalarýna raðmen nasýl delil olarak kullanabilir ve onlarý mihrin miktarýný tayin etmeyen "...beðendiðiniz kadýnlarla evlenin..." [1001] nassýna ziyade yapabilirler. Onlarýn Kur'an'ýn nassýna apaçýk bir ziyade olan bu uygulamalarýyla, kendi ölçülerine göre, Kur'an'ý neshetmeleri gerekir.
Hanefi'lerin bu hususta delil olarak kullandýklarý bu zayýf hadis, ayrýca Buhârî ve Müslim'in Sehl b. Sa'd es-Saîdi den kendisini Resûlullah'a baðýþlayan bir kadýnla ilgili olarak rivayet ettikleri "Git, seni onunla Kur'an âyetleri karþýlýðýnda evlendirdim" [1002] mânasýndaki sahih hadisle de çeliþmektedir.
Hanefîlerin delil olarak kullanýp Kur'an'ýn nassýna ziyade yaptýklarý bu hadis sýhhati, isnad sayýsý ve müslümanlarýn tarih boyunca amel etmeleri bakýmýndan Fatiha okuma ile ilgili hadisle kýyaslanabilir mi? Aksine onu Buhârî, Müslim, sünen ve diðer hadis kitaplarýnda rivayet edilen ve Kur'an'ýn mihir olabileceðine delalet eden, kendisini Resûlullah'a baðýþlayan kadýnla ilgili hadisle karþýlaþtýrmak bile mümkün deðildir. [1003][988] Muhammed Fuad Abdülbakî, el-Lil'lüü ve'l-tnercan. I, 80; bu hadisi ayrýca Ebû Üâvûd, Tirmizî ve Nesâî de rivayet etmiþlerdir.
[989] Ebû Avane, Müsned, s. 1332; Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, II, 61.
[990] Dârekutnî, Sünen, I, 321-322.
[991] Müslim, Salat, 41; Ebû "Avâne, Müsned, ll, 127.
[992] Müslim, Salat, 41; Ebû Avâne. Müsned, ll, 127.
[993] Elbanî, Sýfatil salâti'n-nebî, s. 71.
[994] Elbant a.e., s. 71.
[995] Îbn Kudame. el-Muðnî, I, 485.
[996] el-Müzzemmil: 73/20.
[997] Ýbn Hümam, Þerhu Fethi'l-kadîr, I, 332.
[998] Zeylaî, Nasbu'r-râye, III, 196.
[999] Darekutnî, Sünen, III, 200.
[1000] Zeylaî, a.g.e., III, 196.
[1001] en-Nisa: 4/3.
[1002] Muhammed Fuad Abdülbakî, el-Lü'lilü ve'l-mercan, II, 94.
[1003] Misfir B. Gurmullah Ed-Dümeyni, Hadiste Metin Tenkidi Metodlarý, Kitabevi Yayýnlarý, Ýstanbul 1997: 291-293.