Hadis te Metin Tenkidi Metodlarý
Pages: 1
Fatiha okuma By: sidretül münteha Date: 14 Haziran 2011, 15:58:15
Fatiha Okuma ve Mihrin En Azý ile Ýlgili Hadislerin Karþýlaþtý­rýlmasý:

Fatiha okuma: Hz. Peygamber, Buhârî, Müslim [988], Ebu Avane ve Beyhakî'nin [989] rivayetlerine göre:

"Namazda Fatiha okumayanýn nama­zý olmaz" buyurmuþ, Dârekutnî'nin sahih olduðunu belirttiði bir rivaye­te göre de:

"Kiþinin içinde Fatiha okumadýðý namaz tam olmaz" [990] de­miþtir.

Resûlullah bir baþka hadiste "Kiþinin Fatiha okumadan kýldýðý na­maz eksiktir "[991] buyurup bunu üç defa tekrarlarken diðer bir hadiste Allah'ýn þöyle buyurduðunu haber vermiþtir:

“Namazý benimle kulum ara­sýnda ikiye böldüm. Namazýn yarýsý bana, yarýsý da kuluma aittir. Kuluma istediði vardýr..." Müslim ve Ebu Avane'nin rivayetine göre bu hadiste zikredilen namazdan maksat Fatiha'dýr [992].

Öte yandan Sehmî'ye göre Cabir hadisi de bu anlamý doðrular mahiyettedir [993].

Keza Peygamber Efendimiz, Buhârî'nin sahih bir senedle Cüz'ü'l-kýrae halfe'l-imam adlý risalesinde rivayet ettiði bir hadiste "namazýný er­kanýna uygun olarak kýlmayan bir zata onda Fatiha okumasýný emret­miþtir" [994].

Þalenefnin Ebu Saîd el-Hudrî'den rivayetinde ise Hz. Peygamber "Her rek'atta Fatiha okumayan kimsenin namazý olmaz" [995] buyur­muþtur.                  '   .

Buhârî, Müslim ve diðer hadis kitaplarýnda sahih senedlerle rivayet edilmiþ olan ve herhangi bir þüpheden uzak bulunan bu hadisler, Hanefîleri "... Artýk Kur'an'dan kolayýnýza geleni okuyun..." [996] âyetindeki âm lafzý tahsis etmeye ikna edememiþtir. Zira aksi halde onlara göre bu, nassa ziyade olacaktýr. Nassa ziyade ise, nesih olup haber-i vahid ile ya­pýlmasý caiz deðildir. Haneliler, bu tutumlarýnýn sonucu olarak "Ebu Hanife'ye göre namazda okunmasý zorunlu cianýn en azýndan bir âyet" olduðunu söylemiþ [997] bu konudaki hadisleri namazda Fatiha okumanýn farz olmasý deðil, vacip olmasý seklinde yorumlamýþlardýr.

Mihrin en azý: Cabir b. Abdullah'ýn bir rivayetine göre Resûlullah þöyle buyurmuþtur:

"Kadýnlarý ancak denkleri ile evlendirin. Onlarý an­cak velileri evlendirsin. On dirhemden aþaðý mihir olmaz". Bu hadisin is­nadýnda hadisi metruk biri olan Mübeþþir b. Ubeyd vardýr ki, Ahmed b. Hanbel onun hadislerinin uydurma ve yalan olduðunu söylemiþtir. Ayrý­ca bu hadisin isnadýnda bulunan Haccac b. Ertat, kendisi zayýf olup ayný zamanda zayýf ravilerden tedlis yapan biridir. Nitekim Beyhakî de, bu ha­disi rivayet ettikten sonra "onun çok zayýf olduðunu" söylemiþtir [998].

Dârekutnî'nin Dâvûd el-Evdî ve Þa'bî tarikiyle rivayet ettiðine gö­re Hz. Ali þöyle demiþtir:

"On dirhemden az olanda el kesilmez. Mihir de on dirhemden az olmaz" [999]. Ýbn Hibban bu rivayetin isnadýndaki Davud el-Evdî'nin zayýf ve ric'at görüþünü benimsemiþ bir kimse olduðu­nu, ayrýca Þa'bî'nin de Ali'den hadis iþitmediðini söylemiþtir.

Ayný hadisi Darekutnî baþka tariklerle rivayet etmiþtir. Bunlarýn bi­rinde zayýf biri olan Cüveybir, bir baþkasýnda da Muhammed b. Mervan Ebu Ca'fer vardýr. Zehebî bu zatýn "durumu biraz meçhul" biri olduðu­nu söylemektedir [1000]. Kaldý ki bu hadis, Hz. Ali'nin sözü olup Resûlul­lah'a kadar ulaþmamaktadýr.

Tek baþýna delil olarak kullanýlmaya elveriþli olmayan bu zayýf ha­disleri, Hanefîler, Kur'an ve meþhur sünnete muhalif olmalarýna raðmen nasýl delil olarak kullanabilir ve onlarý mihrin miktarýný tayin etmeyen "...beðendiðiniz kadýnlarla evlenin..." [1001] nassýna ziyade yapabilirler. On­larýn Kur'an'ýn nassýna apaçýk bir ziyade olan bu uygulamalarýyla, kendi ölçülerine göre, Kur'an'ý neshetmeleri gerekir.

Hanefi'lerin bu hususta delil olarak kullandýklarý bu zayýf hadis, ay­rýca Buhârî ve Müslim'in Sehl b. Sa'd es-Saîdi den kendisini Resûlullah'a baðýþlayan bir kadýnla ilgili olarak rivayet ettikleri "Git, seni onunla Kur'an âyetleri karþýlýðýnda evlendirdim" [1002] mânasýndaki sahih hadisle de çeliþmektedir.

Hanefîlerin delil olarak kullanýp Kur'an'ýn nassýna ziyade yaptýklarý bu hadis sýhhati, isnad sayýsý ve müslümanlarýn tarih boyunca amel etme­leri bakýmýndan Fatiha okuma ile ilgili hadisle kýyaslanabilir mi? Aksine onu Buhârî, Müslim, sünen ve diðer hadis kitaplarýnda rivayet edilen ve Kur'an'ýn mihir olabileceðine delalet eden, kendisini Resûlullah'a baðýþ­layan kadýnla ilgili hadisle karþýlaþtýrmak bile mümkün deðildir. [1003]



[988] Muhammed Fuad Abdülbakî, el-Lil'lüü ve'l-tnercan. I, 80; bu hadisi ayrýca Ebû Üâvûd, Tirmizî ve Nesâî de rivayet etmiþlerdir.

[989] Ebû Avane, Müsned, s. 1332; Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, II, 61.

[990] Dârekutnî, Sünen, I, 321-322.

[991] Müslim, Salat, 41; Ebû "Avâne, Müsned, ll, 127.

[992] Müslim, Salat, 41; Ebû Avâne. Müsned, ll, 127.

[993] Elbanî, Sýfatil salâti'n-nebî, s. 71.

[994] Elbant a.e., s. 71.

[995] Îbn Kudame. el-Muðnî, I, 485.

[996] el-Müzzemmil: 73/20.

[997] Ýbn Hümam, Þerhu Fethi'l-kadîr, I, 332.

[998] Zeylaî, Nasbu'r-râye, III, 196.

[999] Darekutnî, Sünen, III, 200.

[1000] Zeylaî, a.g.e., III, 196.

[1001] en-Nisa: 4/3.

[1002] Muhammed Fuad Abdülbakî, el-Lü'lilü ve'l-mercan, II, 94.

[1003] Misfir B. Gurmullah Ed-Dümeyni, Hadiste Metin Tenkidi Metodlarý, Kitabevi Yayýnlarý, Ýstanbul 1997: 291-293.


radyobeyan