Zübdetül Buhari
Pages: 1
Akika kurbani hayvan kesme ve avlama By: sumeyye Date: 14 Haziran 2011, 15:20:26
AKIKA KURBANI, HAYVAN KESME VE AVLAMA BÖLÜMÜ


1264- Selman bin Amir'den (Radýyallahu Anh) rivayet edilmiþ­tin

«Erkek çocuðun doðmasý ile bir akîka kurbaný kesilir. Siz onun için kurban kesip kan akýtýnýz ve çocuktan eziyeti (onu rahatsýz eden nesneleri) kaldýrýnýz» Bazý rivayetlerde de erkek çocuk için iki kur­ban, kýzlar için de bir kurban kesilmesi emredildiðinden bunu yap­mak müstahab sayýlmýþtýr.

 

1265- Ebû Hüreyre'den   (Radýyallahu Anh)  rivayet  edilmiþtir:

«Fera (ilk doðan deve veya koyun yavrusunu kurban etmek -ve atîre (receb ayýnda kurban) yoktur.»

Cahüiyet zamanýnda müþrikler ilk doðan deve veya koyun yav­rularýný putlarý için kurban ederlerdi ve buna «Fera» derlerdi. Receb ayýnda da yine putlarý için kurban keserlerdi. Buna da «Atîre» der­lerdi. Ýslâmda kesin olarak bunlar yasaklanmýþtýr, kesilmeleri caiz deðildir. Esasen bunlarýn, Allah'dan baþkasý adýna kesilmeleri þirk ve küfür olur.

Ancak Þafiî mezhebinde Allah rýzasý için olmak þartýyla ilk do­ðan deve veya koyun yavrusunu kurban etmek yahud receb ayýnda bir hayvan kurban etmek ve etlerini fakirlere sadaka vermek müs-tahabdýr.

 

1266- Adiyy bin Hatim (Radýyallahu Anh)  der ki:

Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimize ok ile avla­nan hayvanlarýn hükmünü sordum. Bunlarýn eti hangi halde, yenilir ve hangi halde yenmez? Bana cevab olarak þöyle buyurdular:

«Ok, sivri ucuyla delip öldürdüðü hayvaný yej fakat okun enine isabetiyle ölen hayvan iaþedir, yenmez.»

Sonra Hazreti Peygambere köpeðin avladýðý hayvandan sordum. Bana þöyle buyurdular;

«Av köpeðinin senin için tuttuðunu yet çünkü bu köpeðin yakala­masý bir nevi boðazlamadýr. Eðer kendi köpeðinle veya köpeklerinle beraber baþka bir köpek bulursan ve bu yabancý köpeðin yakalama­sýndan veya av hayvanýný öldürmesinden kuþkulanýrsan, o zaman avlanan hayvanýn etinden yeme. Çünkü sen besmele çekerek kendi köpeðini saldýrdýn, diðer köpeði besmeie çekerek salmadýn.»

Mütercîm:

Bir hayvan boðazlanýrken veya avcý tetiði çekerken veya avcýl hayvaný av üzerine salarken besmele getirmek vacibdir. Kasden bes­mele terk edilirse boðazlanan veya avlanan hayvanýn, eti yenmez, ha­ramdýr. Hanefî ve Hanbeli mezheblerinde hüküm budur Unutula­rak veya yanýlarak besmele çekilmezse yenilir.

Þafiî mezhebinde ise, besmele getirmek sünnet ve müstahabdýr. Bunun için besmelesiz boðazlanan hayvanýn etini yemek onlarca he­laldir. Ancak Allah'dan baþkasý adýna kesilmiþ veya avlanmýþ olur­larsa, bu gibi hayvanlarýn eti yenmez.

Hayvana atýlan ok, sivri ve delici tarafýndan onu yaralayýp öl­dürdüðü zaman hayvanýn kanýný akýtmýþ olur. Fakat yan tarafýndan isabet edip kan akýtmadan öldürürse eti yenmez.

Kurþun ve saçmalarla öldürülen hayvanlarýn etlerinin yenilebi­leceðine dair bir fetva risalesini Mýsýr'ýn büyük kütüphanesinde gör­düm. Fakat Þafiî mezhebinde kurþun ve saçma ile avlanan hayvanýn yenmesi haramdýr. Ancak hayvan ölmeden kavuþulur ve boðazlanýr­sa, o zaman yenir. Onun için kurþuna mukavemeti olmayan küçük kuþlara kurþun atmak doðru deðildir. Kaz ve ördek gibi hayvanlara kurþun atýldýktan sonra onlarýn boðazlanmalarýna yetiþilebiltr.

 

1267- Ebû Sa'lebe (Radýyallahu Anh) der ki:

Ya Resûlallah! dedim. Biz kitab ehli olan (hýristiyan ve Yahudi­lerin) memleketinde bulunuyoruz. Biz onlarýn yemek kablarýndan yi­yelim mi? Bir de av hayvanlarý çok olan bir memleketteyiz. Bazan ok atarak avlanýyorum. Bazan da öðretilmiþ veya öðretilmemiþ kö­pekle av yapýyorum. Bunlardan bana yemesi helal olan hangisidir? Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana þu cevabý verdiler:

«Kitab ehlinin kablarý hakkýnda durum þöyle: Eðer onlarýn kab­larýndan baþkasýný bulursanýz, o kablarda yemeyiniz. Eðer baþkasýný bulamazsanýz, o kablarý yýkayýnýz ve onlarda yiyiniz. Okunla avla­dýðýn ve besmele getirmiþ olduðun hayvanýn etini ye. Yine öðretilmiþ köpeðinle avladýðýn ve besmele getirmiþ olduðun hayvaný ye. Bir de avcýl olmayan köpeðin ile avladýðýn ve sonra henüz ölmeden kavu­þup besmele, ile kestiðin hayvaný ye (baþka þekilde avlananlarý ye­me).»

 

1268- Ýbni Ömer'den (Radýyallahu Anhüma) rivayet edilmiþtir:

«Kim hayvan ve malýný korumak veya avlanmak kasdý olmadan evinde bir köpek beslerse, her gün onun amelinden iki kîrât eksilir.»

 

1269- Adiyy bin Hatim  (Radýyallahu Anh)   Hazretlerinden ri­vayet edilmiþtir: «Köpeðini salýverip besmele getirdikten sonra avý yakalar ve öldürürse sen o av hayvanýný ye. Eðer hayvan o avdan yerse, sen yeme; çünkü hayvan kendisi için avý tutmuþ demektir. Eðer besmele çekerek saldýðýn köpeklere baþkalarý katýlarak av hay­vanýný yakalar ve öldürürlerse onu yeme; çünkü sen hangi köpeðin yakalýp öldürdüðünü bilemezsin (belki besmelesiz salýverilen hayvan onu öldürmüþtür).

Bir av hayvanýna ok atar da, bir veya iki gün sonra onu bulur­san, eðer üzerinde senin okunun izinden baþka bir iz yoksa (ondan) ye. (Bir rivayette de, dilerse yiyebilir, buyurulmuþtur.) Eðer suya düþmüþse, ondan yeme.»

Mütercim:

Bu hadîs-i þerifin zahirine bakarak Þafiî imamlarýndan îmarn Nevevî Hazretleri, öldürülmüþ olarak bulunan,av hayvanýnýn yenme­sinin helal olduðunu tercih etmiþtir. Hatta suya düþen av hayvaný­nýn ok ve silâh tesiri ile ölmüþ olduðu bilinirse yine yenir. Ancak hayvan suya düþtükten sonra boðularak ölürse, onun eti yenmez. Bunlar Þerkavî þerhinden alýnmýþtýr.

 

1270- Ebû Musa'dan   (Radýyallahu  Anh)   rivayet edilmiþtir:

4yi arkadaþla kötü arkadaþýn hali, misk (hoþ koku) taþýyanla körük çekenin haline benzer, Misk taþýyan ya sana misk verir, ya sen ondan satýn alýrsýn, ya da onun güzel kokusundadan faydalanýr­sýn. Körük çeken ise, ya elbiseni yakar yahud ondan pis bir koku duyarsýn.»

Mütercim:

Bu hadîsi- þerif miskin tahir ve temiz olduðuna delil kabul edil­miþtir. Senenin muayyen bir ayýnda geyiðin karýn kýsmýnda toplanan kandan misk elde edilir. Bununla beraber bu kan, diðer kanlardan istisna edilerek pis sayýlmamýþtýr. Çünkü hayvanýn sütü ve þaraptan yapýlan sirke gibi deðiþikliðe uðramýþtýr.[50]



[50] Ömer Ziyaeddin Daðistâni, Zübdetü’l-Buhari, Hisar Yayýnevi:869-873
Ynt: Akika kurbani hayvan kesme ve avlama By: ceren Date: 30 Kasým 2017, 17:22:33
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri çocuk doðduðunda kesilecek akika kurbanýný da avlanacak hayvanýn nasýl kurban edileceðini de öðrenmiþ olduk.Rabbim razý olsun bilgilerden kardeþim...
Ynt: Akika kurbani hayvan kesme ve avlama By: Bilal2009 Date: 01 Aralýk 2017, 17:12:48
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri bu sünneti yaþayanlardan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun.

radyobeyan