Giyim bahsi By: sumeyye Date: 14 Haziran 2011, 15:11:23
GÝYÎM (elbise) BAHSÎ
1308- Ebû Hüreyre (Radýyallahu Anh) 'dan rivayet edilmiþtir:
«Ýzann (þalvarýn) topuklardan aþaðý sarkan (ve yere sürünen) kýsmý cehennemdedir.»
Mütercim:
Belden aþaðý giyilen elbiseye izar denilir. Böyle elbiseler yerlere sürünecek þekilde topuklardan aþaðý sarkmasý, kibir ve azametten dolayý ise bu haramdýr. Böyle bir maksat taþýmýyorsa, temizliðe aykýrý ve israfa olacaðýndan tenzihen mekruh sayýlýr.
1309- Ebû Zer (Kadýyallahu Anh) der ki:
Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem þöyle buyurdu: «Hiç bir kul yoktur ki, Lâ ilahe Ýllallah desin de sonra bu iman üzere Ölsün ve cennete girmesin (muhakkak o kimse cennete girer). Ben, zina etse de, hýrsýzlýk yapsa da mý? dedim. Hazreti Peygamber: «Zina da etse, hýrsýzlýk da yapsa (girer).» buyurdu. Ben yine: Zina etse, hýrsýzlýk yapsa da mý? dedim. Hazreti Peygamber: «Zira da etse, hýrsýzlýk da yapsa» buyurdu. Ben tekrar:
— Zina etse ve hýrsýzlýk yapsa da mý? dedim. Hazreti Peygamber: «Zina etse ve hýrsýzlýk da yapsa Ebû Zerr'e raðmen (Cennete girecektir).» buyurdu.
Mütercim:
Ehli sünnet inancýna göre, "bir mümin imanýný kaybetmedikçe, her ne kadar günah iþlemiþ olsa bile ebedî olarak cehennemde kalmaz. Günah iþlemiþ olanlardan bir kýsmý Allah'm maðfiretine uðrayarak azab çekmeksizin cennete girerler, Allah dilediðini baðýþlar; ancak kul haklarý varsa onlar için. ceza vardýr. Tevbe etmeksizin ölen bazý günah sahipleri de azablarýný çektikten sonra yine cennete girerler. Kul haklarý için ölmeden önce helallaþmak veya haklan ödemek gerekir.
Bununla beraber, Allah dilerse hak sahiplerini ahirette memnun ederek dilediði kullarýný azaba uðratmadan cennete koyar.
1310- îbni Zübeyr (Radýyallahu AnhJdan rivayet edilmiþtir-. «Dünyada ipek elbise giyen erkek, onu ahirette giyemiyecek-tir.»
Mütercim:
Erkekler için haram olan saf ipek ve atlas gibi elbiseleri dünyada giyenler, ahirette böyle, elbiselerden mahrum kalacaklardýr. Bu hadîsi þerifin manasý üzerinde alimler ihtilâf etmiþlerdir. Bir kýsmýna göre, mümin olarak bu elbiseyi giyenler ahirette cennete girecekleri halde orada bu elbiseden mahrum kalacaklardýr.
Bir kýsým alimler de, ipek kumaþý helâl kabul ederek giyenler cehennemlik olacaðýndan onlar bu cennet elbisesini giyemiyeceklerdir, demiþlerdir. Bir kýsmýna göre de, bu hadîs-i þerif ipekten sakýndýrma ve korkutma mahiyetinde olarak varid olmuþtur.
Ýpek elbise kadýnlara helal olduðu için bu yasaðýn onlara þümulü yoktur. Ýki imama göre, savaþta bazý yararlý sebepler için askerlerin ve mücahidlerin ipek giymesinde bir sakýnca yok ise de, Ýmam Azam'a göre alâmet ve iþaret yerinde dört parmaktan ziyade kullanýlmasý tahrimen mekruhtur. Fakat çözgüsü ipek, aðacý pamuk olursa giyilebilir. Aksi halde mekýuhtur.
1311- Enes (Radýyallahu Anh)'den rivayet edilmiþtin «Sizden birinin ayakkabýsýný giyerken saðdan baþlasýn ve çýkarýrken soldan baþlasýn ki, sað ayak, ayaklarýn ilk giydirileni ve son çýkarýlaný olsun.»
Mütercim:
Þeref ve önemi olan her iþte sað el ve sað ayak ilk olarak kullanýlýr ve böyle iþler sað ile yapýlýr. Sümkürmek ve taharet gibi iþler ise sol elle yapýlýr. Her iki elin veya her iki ayaðýn iþtiraki ile olacak iþlerde önce sað ile iþe baþlanýlýr ki, bu müstahabdýr.
1312- Hüreyre (Radýyallahu AnhVden rivayet edilmiþtir.
«Herhangi bîriniz, tek ayakkabý ile dolaþmasýn, ya ikisi de giyili veya ikisi de çýplak olsun.»
Mütercim:
Ayaðýn biri giyinik, diðeri çýplak olarak yürümek insanlar nazarýnda çirkin bir hareket olduðu gibi, böyle yürümekte de bir dengesizlik vardýr. Ýnsanýn vakar ve heybetine de aykýrý düþer.
1313- Enes (Radýyallahu Anh)'den rivayet edilmiþ* ir: «Ben gümüþten mühürlü yüzük edindim ve ona Allah'ýn Resulü
Muhammed mührünü kazdýrdým. Hiç kimse bu (bana ait) mü hürü
taklit etmesin.»
Mütercim:
«Muhammed Resûlüllah» imzasý yalnýz Hazreti Peygambere aittir, Bu unvaný hiç kimse kendi mühüründe kullanamaz. Çünkü Hazreti Peygamberin imzalamýþ olduðu mektup ve vesikalara baþka sahte imza karýþmasý ancak böyle önlenebilir. Herkes, kendine mahsus gümüþten bir mühürü yüzük edinebilir. Erkeklerin sað elin küçük parmaðýna yahut yüzük parmaðýna Cserçe parmakla orta parmak arasýndaki parmaða takmalarý müstahabdýr. Sol elin yüzük parmaðýna da takýlabilir. Orta parmakla iþaret parmaklarýn takýlmasýnda tenzih yollu kerahet vardýr. Bir de yazýlý olan kýsmýn elin iç tarafýndan bulunmasý evlâdýr.
1314- Ýbni Abbas (Radýyallahu Anhüma)'dan rivayet edilmiþtir:
«Kendilerini (giyim-kuþam ve hareketleriyle) kadýnlara benzeten erkekleri ve kendilerini erkeklere benzeten kadýnlarý evlerinizden çýkarýn, kovunuz.»
(Kadýn elbiseleri giyip kadýnlar gibi süslenen ve onlarýn konuþma ve hareketlerine kendini uyduran erkeðe «Muhannes» denilir. Kadýnlardan da ayni þekilde kendilerini erkeklere benzetenlere «Müterecci-le denilir. Ýþte bunlarýn her ikisine Hazreti Peygamber lanet etmiþtir ve onlarýn evlerden kovulmasýný emretmiþtir. Hazreti Peygamber, böyle erkek kýyafetine bürünen Binti Gaylân adýndaki bir kadýný ve kadýn kýlýðýna giren Enceþe adýndaki siyah bir köleyi kendi saadet-hanelerinden kovmuþtur.
1315- Ýbni Ömer (Radýyallahu Anhüma)'dan rivayet edilmiþtir:
«Allah'a þirk koþanlara aykýrý olunuz, sakallarýnýzý uzatýp, býyýklarýnýzý kesiniz.»
Mütercim:
Sakalýn bir kabza (tutam) miktarýndan çok olan kýsmýný almakta bir kerahet yoktur. Býyýklar ise, dudaklarýn kýrmýzýlýðr tamamen meydana çýkýncaya kadar kýsaltýlýr. Bundan çok uzatýlmalarýnda kerahet vardýr. Bu hadîs-i þeriften býyýklarýn büsbütün traþ edilmeleri gerektiði anlaþýlmaktadýr. Çünkü býyýklar hakkýndaki emir, kökünden býyýklarý yok ediniz manasýný taþýmaktadýr. Fakat Ýmam Malik Hazretleri býyýklarýn traþ edilmesini bir nevi uzuv (organ) kesilmesi sayarak býyýklarýn traþ edilmesine cevaz vermez. Diðer imamlar dudaklarýn kýrmýzýlýðý görününceye kadar kýsaltýlmalarýný müstahab görmüþlerdir. Ancak heybet ve yiðitlik ifadesi maksadýyla savaþan asker ve mücahidler býyýklarýný kýsaltmayarak uzatabilirler. Diðer erkeklerin kýsaltmalarý sünnettir. Sakalýn uzatýlmasý ise sünnettir, kabzadan az olmasýnda kerahet vardýr. Ayrýca baþýn tamamen traþ edilmesinde bir kerahet yoktur.'
1316- Ebû Hüreyre (Radýyallahu Anhî'dan rivayet edilmiþtir:
«Yahudilerle Hýristiyanlar sakallarýný boyamazlar,* siz onlarýn aksini yapýnýz (sakallarýnýzý boyayýnýz).»
Mütercim: .
Kýna ve ketem denilen ot yapraðý ile yahut bunlarýn karýþýmý ile saç ve sakallarý boyamak, ak saçlý olanlar için müstahabdýr. Kýna kýrmýzýya, ketem sarýya ve her ikisinin karýþýmý da siyaha yakýn koyu bir renk verir ve en güzeli olur.'Sýrf siyaha boyanmasý mücahid-lerden baþkasý için caiz deðildir. Bir de karýsý genç olanlarýn ünsiyet ve muhabbetin devamý için saç ve sakallarýný siyaha boyamalarý caizdir, demiþlerdir.
1317- tbni Ömer (Radýyallahu Anh)'dan rivayet edilmiþtir:
«Bu tasvirleri (heykelleri) yapanlara kýyamet gününde muhakkak azab edilecektir. Kendilerine yarattýklarýnýzý diritiniz, denilecektir.»
Mütercim:
Canlý varlýklarýn tasvirlerini yapmak haramdýr; fakat canlý olmayan aðaç ve manzara resimleri caizdir.
1318- Ebû Hüreyre (Radýyallahu AnhJ'dan rivayet edilmiþtir:
«Allah Tealâ buyurur ki: Benim yaratýklarýmýn benzerini (tasvirlerini) yaratmaya kalkýþandan daha küstah kim olabilir! Güçleri yetiyorsa bir habbe (tane yaratsýnlar, W zerre (atom) yaratsýnlar.»
Mütercim:
Canlý varlýklarýn tasvirlerini yapmak haramdýr; fakat gölgesi düþmeyen resimleri' çizmenin haram olmadýðý insanlar arasýnda yaygýndýr. Bu sözün dayanaðý da yine Buharîde olan «Kumaþ ve elbiseler üzerine çizilen resimlerde beis yoktur» mealindeki hadîs-i þeriftir. Buharîde bu hadîs kuvvetli ve sahih .olduðundan eþyalar üzerine çizilen resimler istisna edilmiþtir.[55]
[55] Ömer Ziyaeddin Daðistâni, Zübdetü’l-Buhari, Hisar Yayýnevi: 893-899
Ynt: Giyim bahsi By: ceren Date: 10 Haziran 2017, 14:12:51
Esselamu aleyküm.Rabbim razý olsun bilgilerden.Bizleride allahýn emri dairesinde yaþayýp giyimine o denli dikkat eden kullardan eylesin inþallah..
Ynt: Giyim bahsi By: Bilal2009 Date: 10 Haziran 2017, 19:28:08
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimizin yolundan ayýrmasýn Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Giyim bahsi By: Sevgi. Date: 10 Haziran 2017, 20:13:45
Ve aleykümselam elbisenin yerlere sürtünmesi uygun deðildir erkekler ipek elbise giyemez bunlara dikkat edelim inþaAllah