Hastalara moral verilmesi By: hafiza aise Date: 13 Haziran 2011, 12:44:32
25— Hastalara Moral Verilmesi:
Hz. Peygamber'in (s.a.) gcnüllerini geniþletmek ve kalblerini güçlendirmek suretiyle hastalarý tedavi konusundaki tutumu þöyledir:
Ýbn Mâce, Siinen'inde Ebu Saîd el-Hudrî'den Rasûlullah'ýn (s.a.) þöyle buyurduðunu rivayet eder: "Hastanýn yanýna girdiðinizde, ecel konusunda onu ferahlandýrýn. Çünkü bu hiçbir þeyi etkilemez. Hastanýn gönlünü ferah-Iatýr."[576]
Bu hadiste, en üstün tedavi çeþitlerinden önemli bir tür vardýr. Bu da, tabiatý güçlendiren, kuvvetin arttýðý ve bol sýcaklýðýn doðduðu o sözün hastayý ferahlatacaðýný göstermektedir. Hasta böylelikle, hastalýðý defetmeye veya doktorun etkileme gayesi olan hafifletmeye yardým alýr.
Hastanýn gönlünü ferahlatmanýn, kalbini iyiliklerle ve içini sevinçle doldurmanýn, hastalýðýnýn iyileþmesinde ve zayýflamasýnda þaþýlacak bir etkisi vardýr. Çünkü ruhlar ve kuvvetler, bununla güçlenir. Tabiat sýkýntý vereni defetmeye yardým alýr. Ýnsanlar, sevdiklerinin ve deðer verdiklerinin ziyaret etmesinden, görmesinden, onlarla konuþmasýndan dolayý pek çok hastanýn iyileþtiðini görmüþtür. Bu, kendilerini ilgilendiren hasta ziyaretlerinin faydalarýndan biridir. Çünkü bunda dört fayda vardýr: Birincisi hastayla ilgili, ikincisi ziyaretçiyle ilgili, üçüncüsü hastanýn ailesiyle ilgili, dördüncüsü ise toplumla ilgilidir.
Daha önce de geçtiði gibi, Hz. Peygamber (s.a.) hastaya þikâyetini, kendini nasýl gördüðü-ve canýnýn istediðini sorardý. Elini alnýna, bazan da göðsüne koyar, ona dua eder ve hastalýðýna fayda veren þeyi söylerdi. Bazan ab-dest alýr ve suyundan hastanýn üzerine serperdi. Kimi zaman da hastaya: "Ziyaný yok, inþaallah temizdir." derdi.[577] Bu iyi davranma, tedavi ve davranýþ yollarýndandýr. [578]
[576] Ýbn Mâce, 1438; Tirmizî, 2087. Senedinde Musa b. Muhammed b. Ýbrahim et-Teymî yardýr, münkeru'l-hadis'tir.
[577] Buharý, 10/103. Ýbn Abbas'tan.
[578] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 4/344-345.
radyobeyan