Zadul Mead
Pages: 1
Doktorun ehliyeti By: hafiza aise Date: 13 Haziran 2011, 12:09:44
d) Doktorun Ehliyeti:                                                     

 

Uzman doktor (tabîb-i hazýk), tedavisinde yirmi durumu göze tordur:

1—  Hastalýðýn türüne bakýp, hangi sýnýfa girdiðini incelemek.

2— Sebebine bakýp, neden ortaya çýktýðýný, etkili sebebini belirlemek.

3— Hastanýn gücünü incelemek, hastalýða dirençli olup olmadýðýný be­lirlemek. Þayet dirençli ve yenebilecek durumda ise, hastalýðýyla mücadele et­mek üzere ikisini baþbaþa býrakýr. Sakin durumda olaný ilaçla tahrik etmez.

4—  Vücudun tabiî mizacýný belirlemek.

5—  Tabiî olmayan bir þekilde ortaya çýkan mizacýný belirlemek.

6—  Hastanýn yaþý.

7—  Hastanýn alýþkanlýðý.

8—  Mevsimin þu andaki durumu ve uyulmasý gerekli özellikleri.

9— Hastanýn memleketi ve yaþadýðý toprak parçasý.

10—  Hastalýk sýrasýnda havanýn durumu.

11—  Sözkonusu hastalýða panzehir ilacý belirlemek.

12— Ýlacýn kuvveti ve derecesini incelemek, bu durumla hastanýn gücü­nü mukayese etmek.

13— Bütün hedefinin sadece bu illeti gidermek olmayýp, daha zorlusun­dan emin olunacak biçimde gidermeye çalýþmak. Daha zorlu baþka bir illetin doðmasýndan emin olunmazsa, olduðu gibi býrakýr. Ýlleti uygun bir þekilde gidermek vaciptir. Týpký damar aðzý hastalýklarýnda olduðu gibi. Çünkü kes­mek veya menetmekle daha zorlusunun doðmasýndrn korkulur.

14— En kolayýyla tedavi etmek. Beslenme yoluyla tedaviden ilaç yoluy­la tedaviye ancak imkânsýzlýk durumunda geçebilir. Karmaþýk ilacý ancak basit ilacýn yetersizliðinden sonra kullanabilir. Ýlaç yerine beslenme, karmaþýk ilaçlar yerine sade ilaçlar yoluyla tedavi etmek doktorun ehliyetindendir.

15—Hastalýðýn tedavisinin mümkün olup olmadýðýna bakmak. Þayet tedavi­si mümkün deðilse, sanatýný ve saygýnlýðýný korur, tamahkârlýðý onu hiçbir faydasý olmayan ilaçla tedaviye itmez. Þayet tedavisi mümkünse, giderilip gi­derilemeyeceðine bakar. Giderilmesi mümkün deðilse, hafifletilmesi ve azal­týlmasýnýn mümkün oiup olmadýðýna bakar. Azaltýlmasý mümkün deðilse ve en iyi imkâný durdurulmasý ve ilerleyiþini engellemesi olarak görürse, tedavi­de bunu hedef alýr, hastanýn kuvvetlenmesine yardým eder, hastalýðýn zayýf-latilmasýna bakar.

16— Boþaltma yoluyla olgunlaþtýrmazdan önce karýþtýrmaya giriþmeyip, bilakis olgunlaþtýrmak, olgunlaþmasý tamamlandýktan sonra hemen boþalt­maya giriþmek.

17—  Kalblerin ve ruhlarýn hastalanmasý ve ilaçlarý konusunda tecrübe ve uzmanlýðý olmak. Bu, bedenlerin tedavisinde önemli bir esastýr. Çünkü be­denin ve tabiatýnýn nefse ve kalbe tepki gösterdiði, gözlemlenen bir durum­dur. Doktor, kalb ve ruh hastalýklarýný ve tedavisini bildiðinde, gerçek bir-doktor demektir. Bu konuda tecrübesi olmayan —tabiatýn ve beden durum­larýnýn tedavisinde ehil olsa bile— yarým doktordur. Doðruluk, iyilik, güzel davranýþ, Allah'a ve ahiret yurduna yöneliþle hastanýn kalbini ve iyileþmesi­ni, ruhunun ve kuvvetlerinin güçlenmesini gözeterek tedavisini yapamayan her doktor, doktor deðil, kusurlu bir doktor taslaðý (mutetabbîb)û\v. Hasta­lýðýn en önemli tedavi yollarýndan birisi de, iyilik yapmak, iyi davranmak, zikir ve dua, Allah'a yakarýþ, niyaz ve tevbedir. Bu durumlarýn, hastalýklarýn def edilmesinde etkisi vardýr. Þifanýn saðlanmasý, tabiî ilaçlardan daha Önem­lidir, Ancak bu, vücudun yapýsý, kabulü ve bu konuda ve yararýyla ilgili ola­rak taþýdýðý inanca göre etkilidir.

18— Hastaya, çocuða davranýr gibi, iyilikle ve yumuþaklýkla davranmak.

19— Tabiî, ilâhî ve moral ilaçlarýný kullanmak. Çünkü ehii doktorlarýn moral verme (tahyîl) konusunda ilacýn saðlamadýðý müthiþ durumlarý vardýr. Ehil doktor, hastalýða karþý yardýmcý olan herþeyden yardým alýr.

20— Tedavi ve tedbirini altý esasý gözeterek yürütmek. —Bu doktorluk mesleðinin temelidir—: Mevcut saðlýðý korumak, imkânlar ölçüsünde kaybe­dilen saðlýðý geri getirmek, imkânlar ölçüsünde hastalýðý gidermek veya azalt­mak, daha büyüklerini gidermek için iki kötülükten daha az zararlýsýna kat­lanmak, daha büyüklerini saðlamak için iki yarardan daha küçüðünü gözar-dý etmek. Tedavi, iþte bu altý esas çerçevesinde olur. Baðlandýðý esaslar bun­lar olmayan her doktor, doktor deðildir. Allah en iyisini bilir.

Hastalýðýn baþlangýç, ilerleme, bitme ve sona erme dönemleri olduðuna göre, doktorun, hastalýðýn bir durumuna uygun ve lâyýk olaný gözetmesi ge­rekir. Her durumda kullanýlmasý gerekeni kullanýr. Hastalýðýn baþlangýç saf­hasýnda tabiatýn fazlahklan hareket ettirmeye ve olgunlaþmasý için boþaltmaya muhtaç olduðunu görürse, hemen buna giriþir. Þayet, önleyen her engel, bo­þaltmak için kuvvetin zayýflamasý ve tahammülsüzlük, mevsimin soðukluðu veya ortaya çýkan bir eksiklik dolayýsýyla, hastalýðýn baþlangýç safhasýnda ta­biatýn hareket ettirilme fýrsatý kacýrýlýrsa, hastahðm ilerleme safhasýnda bunu yapmaktan mutlak bir þekilde sakýmlmalýdýr. Çünkü, eðer bunu yaparsa, ilaçla ilgilenmesi dolayýsýyla tabiat þaþýrýr ve hastalýðý düzeltmek ve tam olarak di­renmekten vazgeçer. Bu, týpký düþmanýyla savaþmakta olan süvariye gelinip, baþka bir iþle oyalanmasý gibidir. Bu durumda gerekli olan, mümkün oldu­ðunca tabiata kuvvetini koruftýakta yardým etmektir.

Hastalýk biter, durur ve sakinleþirse, boþaltmaya ve sebeplerinin kökü­nü kazýmaya baþlar. Hastalýk sona ermeye baþlayýnca, bu haydi haydi uygu­lanýr. Bu, týpký þuna benzer: Düþmanýn kuvveti biter ve silahý tükenirse, ya­kalanmasý kolay olur. Döner ve kaçmaya yönelirse, çok daha kolay teslim alýnýr. Hiddeti ve gücü, Ýþin baþlangýcýnda, boþaltýlmasý ve kuvvetinin artma­sý sýrasýndadýr. Böylece hastalýk ve ilaç eþittir.

Doktorun ehliyetinden birisi de, daha kolay yolla tedavi imkâný varken, daha zoruna baþvurmamasý, zayýftan kuvvetliye doðru gitmesidir. Ancak, kuv­vetin gitmesinden endiþe edilmesi durumunda, daha kuvvetliyle iþe baþlan­malýdýr. Tedavide bir tek yolda ýsrar etmez, böylelikle tabiatýn alýþmasý ve tepkisinin azalmasý sonucunu doðurmaz. Kuvvetli mevsimlerde, kuvvetli ilaç­lara cesaret etmez. Daha önce de geçtiði gibi, beslenme yoluyla tedavi imkâný varken, ilaç yoluyla tedavi yoluna baþvurmaz. Hastalýðýn sýcak mý, soðuk mu olduðunu kestiremezse, durum iyice belirinceye kadar bir iþe giriþmez ve so­nucundan endiþe edileni denemeye giriþmez. Sonucu zararlý olmayanýn de­nenmesinde bir sakýnca yoktur.

Birkaç hastalýk birden varsa, þu üç durumdan birini taþýyandan baþlar:

1) Birinin iyileþmesi ötekine baðlý olmak: Çýban ve yara gibi. Bu durum­da çýbandan baþlanýr.

2) Birinin, diðerinin sebebi olmasý: Bakteri kütlesi ve sýtma (humma afi­ne) gibi. Bu durumda sebebi gidermeye baþlar.

3) Birinin diðerinden daha önemli olmasý. Geçici ve müzmin hastalýk gi­bi. Geçici olandan baþlar. Bununla birlikte ötekinden de geri durmaz. Hasta­lýk ve belirti birlikte göründüðünde hastalýktan baþlar. Ancak belirti — kulançta[611] olduðu gibi— daha kuvvetli olursa, önce acý teskin edilir, son­ra bakteri tedavi edilir, tlaç yolu yerine, açlýk, oruç ve uyku gibi boþaltma yollarý mümkünse, ilaçla boþaltma yapmaz. Korumayý hedeflediði her saðlý­ðý, benzer ve aymsýyla korur. Þayet daha iyisine geçebiliyorsa, panzehirle ona geçer. [612]


[611] Kuianc: Acý veren salgý hastalýðýdýr, dýþký ve yellenmeyi güçleþtirir.

[612] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 4/363-366.


radyobeyan