Zadul Mead
Pages: 1
Haram nesnelerle tedavi By: hafiza aise Date: 13 Haziran 2011, 12:06:03
33- Haram Nesnelerle Tedavi:

 

Hz. Peygamber'in (s.a.) haram nesnelerle tedaviyi yasaklama konusun­daki tutumu þöyledir:

Ebu Davud, Sünen'inde Ebu'd-Derdâ'dan Hz. Peygamber'in þöyle bu­yurduðunu rivayet eder: "Allah hastalýðý ve ilacýný yaratmýþtýr. Her hastalý­ðýn ilacýný yaratmýþtýr. Tedavi olunuz. Haram nesnelerle tedavi oima-yýnýz."[626]

Buharî, Sahih'inde Ýbn Mes'ûd'dan þunu nakleder: "Allah þifanýzý size haram kýldýðýna vermemiþtir."[627]

Sünen'dz Ebu Hureyre'den rivayet edildiðine göre, Hz. Peygamber (s.a.) haram ilaçlan yasaklamýþtýr.'[628]

Müslim'in Sahihinde Târik b. Suveyd el-Cu'fî'den rivayet edildiðine göre, Târik, Hz. Peygamber'e (s.a.) þarabý sormuþ, Hz. Peygamber de onu yasak­lamýþ veya yapýlmasýný hoþ görmemiþtir. Bunun üzerine Târik: "Ýlaç için yapacaðým" deyince Hz. Peygamber de: "O ilaç deðil, fakat hastalýktýr." bu­yurmuþtur.[629]

Sünen'de ilaç olarak yapýlan þarap sorulunca, Hz. Peygamber'in þöyle buyurduðu rivayet edilir: " O, hastalýktýr, ilaç deðil. "[630]

Müslim'in Sahih*inde Târik b. Suveyd el-Hadramî'den rivayete göre, Hz. Peygamber'e þunu anlatmýþtýr: "Ey Allah'ýn elçisi! Bizim bölgemizde üzüm­ler var, onlarý sýkýp içecek yapar ve içeriz." Hz. Peygamber: "Hayýr, olmaz." cevabýný verdi. Bunun üzerine yeniden þunu söyledim: "Hastalar için þifa arý­yoruz." Hz. Peygamber: "Bu þifa deðil, hastalýktýr." cevabýný verdi.[631]

Nesâî'nin Sünen'indG yer aldýðýna göre, doktorun biri, bir hastalýðýn ila­cý konusunda kurbaðadan söz açýnca, Hz. Peygamber (s.a.), onun kurbaðayý öldürmesini yasaklamýþtýr.[632]

Hz. Peygamber'in (s.a.) þöyle buyurduðu rivayet edilir: "Þarapla tedavi olana Allah þifa vermez. "[633]

Haram nesnelerle tedavi olmak, aklen ve þer'an kötüdür. Þer'an kötü oluþunun dayanaðý, zikrettiðimiz bu hadisler ve diðerleridir. Aklen kötü olu­þunun gerekçesine gelince; Yüce Allah onlarý pis oluþlarý yüzünden haram kýl­mýþtýr. Çünkü, güzel nesneleri Allah bu ümmete ceza olsun diye haram kýl-mamýþtýr. Halbuki Ýsraüoðullarýna bunlarý da haram kýlmýþtýr: "Yahudilerin yaptýklarý zulüm dolayýsýyla, helâl kýlýnan güzel nesneleri onlara haram kýl­dýk."[634] Yüce Allah bu ümmete haram kýldýðýný, pis oluþu dolayýsýyla ha­ram kýlmýþtýr, böylesinin haram kýlýnmasý onlarý korumak ve kullanýmýndan sakýndýrmak içindir. Mikrop ve hastalýk sebeplerinden þifa aranmasý uygun düþmez. Çünkü, her ne kadar hastalýðýn gitmesinde etkisi varsa da, kendisin­deki pislik dolayýsýyla kalbe daha büyük bir mikrop býrakýr. Bunun sonunda da tedavi gören, beden hastalýðýný giderme uðrunda kalb hastalýðýný kapmýþ olur.

Ayrýca, haram kýlýnmasý, her yolla ondan kaçýnmayý ve uzak durmayý gerektirir. Ýlaç olarak kullanýmýnda, arzu ve isteði kamçýlama sözkonusudur. Bu ise þeriatýn maksadýna aykýrýdýr. Bunun yamsýra, þeriat sahibinin ortaya koyduðu gibi, o bir hastalýktýr, ilaç olarak kullanýlmasý caiz deðildir.

Haramýn kullanýlmasý» bedene ve ruha pislik niteliðini nakþeder. Çünkü beden, ilaçtan açýk bir þekilde etkilenir. Þayet ilaçta pislik varsa, beden bu ilaçtan pislik alýr, hele hele bizzat kendisi pis olan ilaçlarda durum daha da kötüdür. Bu yüzden yüce Allah, nefse pislik þekil ve niteliðini vermesi dola­yýsýyla, kullarýna pis gýda, içecek ve giyecekleri haram kýlmýþtýr.

Ayrýca, haram nesneyle tedavinin mubah kýlýnmasý —özellikle þehvet ve lezzet için kullanmaya yol arayan, onun yararlý olduðunu, mikroplarý öldü­rüp þifa saðladýðýný sanan— nefisler için bulunmaz bir nimet olur. Þârî\ müm­kün olan her þekilde kullanýmýna yol vermemiþtir. Hiç þüphesiz haramýn kul­lanýlmasýna yolu kapatmakla açmak arasýnda çatýþma ve çeliþme vardýr.

Bunun yanýsýra, haram ilaçlarda varolduðu sanýlan þifadan daha fazlasý vardýr. Sözümüzü Allah'ýn bize asla þifa vermediði kötülüklerin anasýna geti­relim. O, doktorlar, hukukçular ve kelâmcýlara göre akim merkezi olan di­maða þiddetli bir þekilde zarar verir. Hipokrat, ondan þöyle söz eder: "Þara­býn baþa zararý çoktur. Çünkü þarap hýzla oraya yükselir. Onun yükseliþiyle bedene hakim maddeler de yükselir. Böylece zihne zarar verir."

Kâ/vir'm yazarý þöyle diyor: nirlere zarar vermesidir."

'Þarabýn ayýrdedici Özelliði, dimaða ve si-

Þarap dýþýndaki haram ilaçlar iki çeþittir:

1—  Nefsin hoþlanmadýðý ve tabiatýn hastalýðý onunla tedavisine yönel­mediði nesneler: Zehirler, zehirli yýlan etleri vb. pis nesneler. Her biri tabia­týn hoþlanmadýðý þeylerdir. Bu yüzden ilaç deðil, hastalýða dönüþür.

2—  Nefsin hoþlandýðý nesneler: Bunun zararý, yararýndan çoktur. Akýl haram kýlýnmasýný gerektirir. Akýl ve fýtrat bu konuda þeriatle uygunluk gösterir.

Burada, haram nesnelerin ilaç olarak kullanýlmamasý konusunda ince bir sýr vardýr. Ýlaçla þifa bulmanýn þartý, onu benimseyerek ve yararýna inanarak kullanmaktýr. Allah haram nesneye þifa bereketi vermemiþtir. Çünkü, yarar­lý olan bereketlidir. Nesnelerin en yararlýsý, en bereketli olanýdýr. Ýnsanlarýn mübarek olaný, nerede olursa olsun helâlden yararlananýdýr. Bilindiði gibi müs-lümanýn bu nesnenin haram olduðuna inanmasý, bereketine ve yararýna inan­masýna, onun hakkýnda iyi niyet beslemesine ve tabiatýnýn onu kabul etmesi­ne engeldir. Hatta kulun imaný arttýkça, ondan daha hoþlanmaz, ona inan­maz ve tabiatý onu arzulamaz. Bu durumda onu kullandýðýnda, haramhðýna inancý, iyi niyet beslemeyiþi ve hoþlanmayýþý ortadan kalkmadýðý surece, ken­disi için ilaç deðil, hastalýk olur. Ýnancý, iyi niyet beslemeyiþi vejioþlanmayýsýnýn ortadan kalkmasý ise imana aykýrýdýr. Mü'min ise onu sadece vâS dece hastalýk olarak kullanýr. Allah en iyi bilendir. [635]


[626] Ebu Davud, 3874.

[627] Buharî, 10/68. îbn Mes'ud'un sarhoþ edicilerle ilgili sözü þöyledir: "Allah, þifanýzý size haram kýldýðýna vermemiþtir." Hafýz Ýbn Hacer þöyle diyor: Ayný eser, Ali b. Harb et-Tâî'nin FevâicTinde þöyle rivayet edilir: "Haysem b. el-Idâ, karýn aðrýsýndan þikâyet etti. Þarap içmesi önerildi. îbn Mes'ûd'a danýþýp durumu sordu. îbn Mes'ûcTda yukarýdaki cevabý verdi." Ayrýca bk. Ahmed b. Hanbel, Kitabu'l-Eþribe, no: 130; Taberânî, el-Mu'cemu'l-Kebtr, Ebu Vâil vb. tankýyla.                                             

[628] Ebu Davud, 3870; Tirmizî, 2u46; Ýbn Mâce, 3459; Ahmed b. Hanbel, 2/305, 446, 478. Senedi kuvvetlidir.                                                                       

[629] Müslim, 1984.

[630] Ebu Davud, 3873; Tirmizî, 2047. Senedi hasendir. Tirmizî der ki: Bu, hasen-sahih bir hadistir. Ýbn Hibbân (1377) da bu hadisi sahih görmüþtür.

[631] Yazar, hadisin bu sözlerle, Müslim'de olduðunu sanýyorsa da, hadis onda olmayýp, Ah­med b. Hanbel (Müsned, 4/311) ve Ýbn Mâce (35OO)'dedir.

[632] Nesaî, 210; Ahmed, 3/353, 499. Senedi sahihtir.

[633] Süyutî, bu hadisi el-Câmiu's-Saðîr'de: "Þarap gibi haram bir nesneyle tedavi olana Al­lah þifa vermez." þeklinde verir. Ebu Nu'aym, Týbb'da bu hadisi Ebu Hureyre'ye nisbet eder ve zayýf olduðunu belirtir.

[634] Nisa, 4/160.

[635] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 4/372-375.


radyobeyan