Sizden Gelenler( Aile Hayatý )
Pages: 1
Sevgi iyi bir besindir By: ehlidunya Date: 12 Haziran 2011, 21:45:59

Sevgi iyi bir besindir

Anneyle bebek arasýnda saðlýklý bir iliþki kurulduðunda, çocuk anne baba yanýnda olmadýðýnda da, aðlayýp korku duymadan kaygý ya da öfke göstermeden bu durumu kabullenmektedir.

Çocuk artýk anne babanýn kendisini sevdiðinden emindir ve yanýnda olmasalar da onlardan uzak kalmayý baþarabilir. Anne baba ile güven oluþturmuþ bir çocuðun iç ve dýþ dünyasý uyumludur. Çocukta benlik duygusunun temeli bu dönemde atýlýr. Çocuk, emekleme, ayakta durup yürüyebilme, dýþkýlama gibi aþamalarý gerçekleþtirirken kendine güvenir. Uzaktan da olsa anne babanýn ilgisini hissetmek ister. Beslenme, tuvalet ihtiyacý, korunma gibi durumlarda onlarýn desteðine ihtiyaç duyar. Bu dönem, anne baba ile saðlýklý iliþkiler kuran çocukta güven duygusu ile birlikte iyi ve güzel kavramlarý da geliþir.

Çocuðun özgürlük arayýþý

Ýki yaþýnda çocuk tuvalet eðitimine müsait hale gelir. Bu süreç ayný zamanda çocuðun iradesini özgürce kullanabildiði bir dönemdir. Tuvaletini kendi isteði ile yapabilir ya da tutabilir. Bu dönem anne çocuðun sürece uyum saðlamasý için destek vermeli ancak bunu bir baskýya dönüþtürmemelidir. Aksi durumda, çocuk iç kontrolünü saðlayamayacak ve bunun sonucunda da, etkilenerek gerileme ya da zorlanma durumu yaþayacaktýr.

Aile tarafýndan uygulanan aþýrý kontrol ya da koruyuculuk da, ayný þekilde çocuðun öz denetimini ya da yargýlama yeteneðini zayýf býrakmakta ve özgür iradesinin geliþimini sekteye uðratmaktadýr. Bu dönemi saðlýklý bir þekilde geçemeyen çocuk ise, bir baþkasýna baðýmla yaþamaya müsait hale gelmektedir.

Mükemmeliyetçi ailelerin çocuklarý da ayný þekilde baðýmsýz hareket edememekte ve güvensizlik yaþamaktadýrlar. Çünkü mükemmeliyetçi aileler esnek olmaktan uzaktýrlar ve çocuk anne babanýn onayýný almak için sürekli çaba göstermektedir. Bu çocuk için yorucu bir süreçtir.

Okul çaðý

7-11 Yaþ döneminde çocuk hayatýnýn büyük bir kýsmýný okulda geçirir. Bu dönem çocuk yaþýtlarýyla ortak çalýþmalar yapabilir. Çünkü yeni þeyler öðrenmeye müsaittir ve öðretmeni otorite olarak kabul etmektedir. Çocuk çevresinde örnek aldýðý kiþilerle özdeþim kurar ve bu kiþileri taklit eder. Ancak insan hayatý merdivenlerin basamaklarý gibidir. Her basamak bir öncekinden etkilenir. Çocuðun bir önceki döneminin rahat atlatýlmýþ olmasý, onun sosyal hayatýnda ve derslerinde daha aktif ve baþarýlý olmasýný saðlayacaktýr. Bir önceki süreçte çocuk bazý sorunlar yaþamýþsa kendini yetersiz ve deðersiz hissedebilir. Bu gibi sorunlarýn ortaya çýkmamasý için aileye ve öðretmene bazý sorumluluklar düþüyor. Bu konuda aileler okulla sürekli iþbirliði halinde olmalýdýr. Çocuk dýþ dünyaya uyum saðlamaya çalýþýrken, hayallerini býrakmakta ve daha gerçekçi hedeflere yönelmektedir. Çevresi ya da kendisi için bir takým faaliyetlere girip kazanýmlar elde etmekte ve onaylanmayý öðrenmektedir. Ayný zamanda çocuk baþladýðý iþi bitirmeyi, el ve vücut becerilerini geliþtirmeyi burada öðrenmektedir.

Eðer býrakýrsanýz kalkabilirler

Çocuk oyuncaðýný alýrken düþer ve bütün gücünü kullanarak kalkmaya çalýþýr. Bu onun için önemli bir iþtir. Çocuk kendi çabalarýyla aða kalktýðýnda baþardým duygusunu yaþayacaktýr. Ama anne buna fýrsat vermez. Anne çocuðun çabasýný hiçe sayarak onu olduðu yerden kaldýrýr ve çocuðun baþarýya ulaþmasýna fýrsat tanýmaz. Burada çocuk, baþarma duygusunu yakalamaya çalýþýrken annenin engeliyle karþýlaþýr. Oysa anne çocuðu uzaktan kontrol edebilir ve eðer kendi çabasýyla ayaða kalkamazsa o zaman yardým edebilirdi. Ama bunun dýþýnda yapabileceði iþlerde çocuðu özgür býrakmalýdýr.


Milli Gazete


radyobeyan