Karpuz By: hafiza aise Date: 12 Haziran 2011, 13:04:29
6— Bittîh , E. Vuigaris, Karpuz:
Ebu Davud ve Tirmizî'nin rivayetlerine göre Hz. Peygamber (s.a.), karpuzu yaþ olgun hurma ile yer ve: "Bunun hararetini bunun soðukluðu ile, bunun soðukluðunu da bunun harareti ile kýrarýz." derdi. [11]
Karpuz (bittîh) hakkýnda bir çok hadis vardýr. Zikrettiðimiz bu hadisten baþka hiçbirisi sahih deðildir. Bittîh'tan murad yeþil olanýdýr (yani karpuz).
Karpuz, soðuk ve rutubetlidir. Arýtma gücü vardýr. Acur ve hýyardan bile daha hýzlý mideden baðýrsaklara geçer. Midede karþýlaþtýðý þeyle, ne olursa olsun, çok çabuk karýþýr. Eðer yiyen hararetli ise çok faydasýný görür. Eðer üþüyorsa, zararýný birazcýk zencefil vb. ile geçiþtirir. Yemekten önce yenilmelidir. Yoksa mideyi kaldýrýr ve kusmaya sebep olabilir. Bazý tabibler: "Yemekten önce yenen karpuz karný yýkar ve derdi siler götürür." demiþlerdir. [12]
[11] Ebu Davud, 3836; Tirmizî, 1844; Þemail, 1/296. Ýsnadý sahihtir.
[12] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 5/20.
radyobeyan