Peynir By: hafiza aise Date: 10 Haziran 2011, 16:55:08
19— Cübn Peynir:
Sünen'Ðt Abdulah b. Ömer'den nakledilir: "Tebük'te Hz. Peygamber'e (s.a.) peynir getirilmiþti. Bir býçak istedi. Besmele çekti ve kesti." Bunu Ebu Davud rivayet etmiþtir.[42] Ashab da Suriye'de ve Irak'ta onu yemiþlerdi.
Yaþ ve tuzsuz olaný mide için iyidir. Uzuvlardan kolay geçer, þiþmanlatýr, karný mutedil bir þekilde yumuþatýr. Tuzlu olaný daha az gýdalýdýr ve mide için iyi deðildir, baðýrsaklara eza verir. Eski peynir karný tutar. Kýzartýlmýþ olaný da öyledir. Yaralara iyi gelir ve ishali önler.
Peynir soðuk ve rutubetlidir. Kýzartýlarak alýnýrsa, mizaca daha uygun olur. Çünkü ateþ onu düzeltir ve dengeler, cevherini yumuþatýr, tat ve kokusunu güzelieþtirir. Eski ve tuzlu olaný sýcak ve kurudur. Kýzartýlmasý durumunda iyileþir, acýlýðý kýrýlýr. Çünkü ateþ, kendisine münasip olan sýcak ve kuru parçalarý emer. Tuzlu olaný ise zayýflatýr, böbrek ve mesane taþlan oluþturur. Mideye iyi gelmez. Ýnceltici özelliði olan þeylerle karýþtýrmak daha da kötüdür. Çünkü onun mideye zararlý etkisini arttýrýr. [43]
[42] Ebu Davud, 3819. isnadý hasendir.
[43] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 5/28.
radyobeyan