Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Niyetiniz amelinizdir By: ehlidunya Date: 10 Haziran 2011, 16:39:59
   


   
Niyetiniz amelinizdir

Niyet, bir iþe kast etme ve azimle yönelme demektir. Ýnsan, nereye yöneldiðini ve ne istediðini niyet sayesinde bilir. Niyet, amelin kimliðidir. Amele rengini veren, kalite kazandýran en önemli iksirdir. Ýnsanýn, bütün fiillerinin esasý niyettir.

Niyetin bu ehemmiyetinden dolayý baþta Ýmam Buhârî ve Nevevî gibi hadis âlimleri, eserlerine niyet hadisi olarak bilinen "Ameller niyete göredir. Herkesin niyeti ne ise eline geçecek de ancak odur." rivayeti ile baþlamýþlardýr. Onlar bu tercihleriyle adeta, kulluðun en güzelini öðrenme ve anlama maksadýyla hadis deryasýna kendini salan Müslümanlara "Bu hadisleri okurken, niyetinizi saðlam tutun ki kulluðunuzun ve okumanýzýn bereketi olsun" demektedirler.

Bazý âlimler niyet hadisinin Ýslam'ýn üçte birini teþkil ettiðini söylemiþlerdir. Zira kulun ameli ya kalbiyledir ya diliyledir veya da organlarýyladýr. Niyet, kalbî bir ameldir ve bu üç kýsmýn en üstünüdür. Çünkü niyet bazen tek baþýna bir ibadet olduðu halde, diðerlerinin ibadet olabilmesi için mutlaka niyete ihtiyaç vardýr.

Ýnsan ne kadar gayret ederse etsin, niyetindeki ameli yakalayamaz. Her gece aksatmadan yüzlerce rekât namaz kýlmayý, sabahlara kadar evrad ü ezkarla ulu dergâha yönelmeyi, bütün malýný mülkünü Hak yolunda sarf etmeyi kim istemez! Dolayýsýyla niyet ettiðimiz þeyleri gerçekleþtirme imkâný her zaman bulamayabiliriz. Ýþte Rahmeti Sonsuz, kullarýyla olan muamelesini onlarýn niyetleri üzerinden gerçekleþtirmekte ve niyet ettiðimiz halde gerçekleþtiremediðimiz amellere de sanki gerçekleþmiþ gibi muamele etmektedir.

Niyet, âdetleri ibadete çeviren bir þartel ve anahtardýr. Onun sayesinde sýradan iþ, davranýþlar ibadete dönüþür. Dinç bir þekilde kalkmak ve gece ibadeti yapmak niyetiyle erken yatan bir Müslüman'ýn uykusu, bu niyeti sayesinde ibadet sayýlýr. Sýrf Efendimiz'in sünnetine riayet maksadýyla sofraya elini yýkayarak oturan birinin yemesi ibadet olur.

Hadis-i þeriflerde niyetin ehemmiyetine dair ibretamiz örnekler anlatýlýr. Bu örneklerden en dikkat çekeni "Kuzman" hadisesidir. Kuzman, bir savaþta Müslümanlar safýnda herkesin dikkatini çekerek, kahramanca savaþmýþtý. Pek çok Allah düþmanýný da öldürmüþtü. Aldýðý bir yaradan dolayý intihar etti. Onun bu halini duyan Efendimiz (sallallahu aleyhi ve selem), "Ýnsanlardan bazýlarý vardýr ki, halk nazarýnda cennet ehline yaraþan hayýrlý iþler yaparlar. Hâlbuki onlar o iþlerini yaparken taþýdýklarý niyetleri sebebiyle cehennemliktir." buyurdular.

Bunun tersi bir örnek de þudur: Uhud Savaþý'na kadar Ýslâmiyet'i kabul etmeyen Amr b. Sâbit, Uhud günü iman edip, silahýný kuþanarak savaþ meydanýna gitmiþ ve orada þehit olmuþtu. Bu defa da Nebiler Sultaný onun hakkýnda "Az amel iþledi, fakat çok kazandý." buyurdular.

Nice küçük iþler vardýr ki; niyet sâyesinde büyür; bir dane iken bin baþak, bir damla iken derya olur. Ve nice dað büyüklüðünde himmet ve gayretler de vardýr ki, kötü niyet yüzünden semeresiz ve güdük kalýrlar.

Kulluk þuuruyla yatýp kalkmalar, yerlere kapanmalar; aç, susuz durmalar ve meþrû bir kýsým arzu ve isteklerden uzaklaþmalar, insaný en yüce âlemlere ulaþtýrýr ve onu sultan kýlar. Oysaki ayný hareketler ve daha binlercesi, kulluk niyetinden uzak bir düþünceyle yerine getirildiði zaman, ýzdýrap çekme ve yorulmadan baþka bir þeye yaramaz. Oruç tutan, Allah için tutunca ibadet, diyet yapmak için tutunca yorgunluk ve açlýk olur. Demek ki insan, yaptýðý ve terk ettiði iþlerde sadece Yaradan'ýn hoþnutluðunu aramalý ve bu niyetin içine baþka þeylerin girmesine izin vermemelidir.

Çok hareketli, yerinde duramayan, kýpýr kýpýr insanlar vardýr. Bulunduklarý beldeye canlýlýk getirirler. Her gün yeni atýlýmlar, yeni projeler, yeni hamlelerle gündeme gelirler. Bunu yaparken maksatlarý sadece Allah rýzasý deðilse, bu gayretler onlara ahireti kazandýrmak bir yana, baþlarýna bela olur.

Niyet, bu sýnýrlý ve geçici dünya hayatýnda, sýnýrsýzlýða kapý açan esrarlý bir anahtardýr. Kýsacýk ömür, niyet sayesinde bereketlenir ve Cennetlere ulaþtýran bir koridor haline gelir. Ayný ömür -Allah korusun- niyet sayesinde insaný cehenneme de götürebilir. Ölürken bile "keþke doðrulup namazýmý kýlabilsem" düþüncesinde olan bir bahtiyar mü'min, binlerce sene daha yaþasa namazýna devam edeceðini göstermiþ demektir. Bu niyeti onu binlerce sene namaz kýlmýþ bir "saîd" olarak ötelere gönderir.

Bir baþkasý da son nefesinde bile küfrün, ilhadýn, bir kýsým komplolarýn, hilelerin þarkýsýný söyler. O da bu hareketiyle gösterir ki binlerce sene ömrü olsa küfür inadýndan vazgeçmeyecektir. Onun bu niyeti de kendisini talihsiz bir "þakî" olarak ötelere gönderir.

Demek ki, niyet mü'minin hayatýnda her þeydir.

Süleyman Sargýn


radyobeyan