Sirke By: hafiza aise Date: 10 Haziran 2011, 16:31:39
26— Hail Sirke:
Müslim, Sahih'inde Câbir b. Abdillah'tan (r.a.) rivayet eder: Hz. Peygamber (s.a.) ailesinden katýk ister. Onlar da: "Sirkeden baþka yanýmýzda bir þey yok." derler. Hz. Peygamber (s.a.) onu ister, yemeðe baþlar ve: "Sirke ne güzel katýktýr, sirke ne güzel katýktýr!" buyurur.[64]
Ýbn Mâce'nin Sünen'inde Ümmü Sa'd'dan (r.a.) Hz. Peygamber'in (s.a.): "Sirke ne güzel katýktýr! Allah'ým, sirkeyi mübarek kýl! O benden önceki peygamberlerin katýðý idi. Ýçinde sirke olan ev fakirlik görmez."[65] buyurduðu rivayet edilir.
Sirke hararet ve soðukluktan mürekkeptir. Soðukluk özelliði daha galiptir. Üçüncü derecede kuru ve güçlü kurutucudur. Maddelerin akýþmasýný önler, tabiatý iyileþtirir. Þaraptan dönüþtürülen sirke yanan mideye iyi geiir, safrayý bastýrýr, öldürücü ilaçlarýn zararlarýný bertaraf eder. Ýçeride çöken süt ve kam çözer, dalaða fayda verir, mideyi tabaklar, karný tutar, susuzluðu keser. Meydana gelmek üzere olan þiþliklere engel olur, hazmý kolaylaþtýrýr, balgama karþý durur, kaba yiyecekleri yumuþatýr, kaný inceltir.
Tuzla içildiði zaman, öldürücü mantar yenilmesine karþý fayda saðlar. Yudumlandýðýnda, damak köküne yapýþan pýhtýyý keser, sýcak halde gargara yapýldýðýnda diþ aðrýlarýna iyi gelir ve diþ etlerini güçlendirir.
Sürüldüðünde týrnak iltihabýna, karýncalanmaya (ýsýrgý) ve sýcak özellikli þiþliklere, ateþ yanýðýna faydalý olur. Ýþtahý açar, mideyi iyileþtirir. Gençlere ve yazýn sýcak ülke sakinlerine elveriþlidir. [66]
[64] Müslim, 2052.
[65] [bn Mâce, 3318. Senedi zayýftýr.
[66] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 5/34-35.
Ynt: Sirke By: ceren Date: 14 Ekim 2018, 17:48:06
Esselamu aleykum. Sirke çok yararlý ve peygamber efendimizin sevdiði bir katiktir.Rabbim razý olsun paylasimdan kardeþim. ..
Ynt: Sirke By: Sevgi. Date: 15 Ekim 2018, 00:28:47
Aleyküm Selâm. Sirkenin bir çok faydasý vardýr. Evimizde bulunduralým inþaAllah
Bilgiler için Allah Razý olsun
radyobeyan