Zadul Mead
Pages: 1
Reyhan By: hafiza aise Date: 10 Haziran 2011, 15:06:49
33— Reyhan

 

Yüce Allah (c.c.) Kur'an-ý Kerim'de reyhandan söz etmiþ ve þöyle bu­yurmuþtur: "Eðer ölen o kiþi gözdelerden ise, rahatlýk, reyhan ve nimet cen­neti onundur."[87] "Orada meyveler, salkýmh hurma aðaçlarý, kabuklu ta­neler, güzel kokulu otlar (reyhan) vardýr."[88]

Sahih-iMüslim'de ise Hz. Peygamber (s.a.): "Kendisine reyhan ikramýnda bulunulan kimse onu çevirmesin; çünkü o, hem taþýmasý hafiftir hemjde gü­zel kokuludur."[89] buyurmuþlardýr.                                         

Ibn Mâce'nin Sünen'inde Usâme hadisinde Hz. Peygamber (s.a.) þöyle buyurmaktadýr: "Cennet için kollarým sývayan yok mu? Çünkü cennetin bir benzeri yoktur. O —Kabe'nin Rabbine yemin ederim ki— parýldayan bir nur, titreþen bir reyhan, görkemli bir saray, devamlý akan bir. nehir, olgun meyve, güzel alýmlý zevce, pek çok güzellik demektir. Sonsuza dek, her türlü nimet içinde, neþe dolu, çok deðerli kusursuz konaklar içerisinde bir hayattýr o." Bunun üzerine ashab:

— Evet ya Rasûlallah! Onun için kollarýný sývayanlar bizlerizý tiediier. Hz. Peygamber (a.s.):

—  Ýnþaallahu teala! deyiniz, buyurdu. Onlar da:

—  Ýnþaallah! dediler.[90]

Her çeþit güzel kokan bitkiye "reyhan" denilir. Her ülke bu kelimeyi güzel kokan bitkilerden biri hakkýnda özel olarak kullanýr. Batýda yaþayan­lar bunu mersin aðacý (m. communis) için kullanýrlar. Arabm, reyhan deyin­ce aklýna gelen de budur. Irak ve Suriye ahalisi ise yarpuza (m. pulegium) reyhan derler.

Mersin aðacýnýn özelliði birinci derecede soðukluk ikinci derecede kuru­luktur. Buna raðmen o zýt kuvvetlerden mürekkeptir; Ýçerisinde en çok olaný soðuk arazî cevherdir. Onda sýcak latif bir þey de vardýr ve çok güçlü bir ku­rutucudur. Terkibini meydana getiren eczasý kuvvetçe birbirlerine yakýndýr­lar. O ayný anda, hem içerden hem dýþardan tutucu ve hapsedici bir güce sahýptýr.                                                                       

Safralý ishalleri keser, koklandýðý zaman yaþ ve rutubetli buharý def eder, kalbi fevkalade ferahlatýr. Koklanmasi vebaya engeldir. Eve.serilmesi de Öy­ledir.

Üzerine konduðunda sidik yollarýndaki þiþmeleri iyileþtirir. Taze iken yap­raklarý inceltilir ve sirke ile döðülür baþa konulursa, burun kanamasýný ke­ser. Kuru yapraklan ufalanýr ve rutubetli yaralara ekildiðinde fayda verir. Lapasý sargý yapýldýðý zaman zayýf organlarý güçlendirir. Týrnak iltihabýna (do­lama) iyi geiir. Sivilce, kabarcýk ile el ve ayaklardaki yaralara ekildiði zaman faydalý olur.

Beden onunla oðulduðunda teri keser, fazla rutubetleri emer, koltuk altý kokusunu giderir. Su ile kaynatýlýr ve içerisine oturulursa makat ve rahim çýk­malarýna, mafsallardaki gevþemelere iyi gelir. Kaynamayan kemik kýrýklarý üzerine döküldüðünde fayda verir.

Kafadaki kepekleri, rutubetli yaralan, kabarcýklarý arýndýrýr, temizler, dökülen saçlarý tutar ve siy anlaþtýrýr. Yapraðý inceltilip üzerine az bir su dö­külür ve birazcýk zeytinyaðý veya gülyaðý karýþtýrýlýr ve sargý yapýlýrsa; rutu­betli yaralara, karýncalanmaya (ýsýrgý), kýzýla, akut þiþliklere, kurdeþene, ba­surlara elveriþli gelir.

Tohumu, göðüs ve akciðerde meydana gelen kanamalara fayda verir. Mi­deyi tabaklar. Temizleyici olduðu için göðüse ve akciðerlere zararlý deðildir. Öksürükle beraber olan karýn gitmelerine fayda verici bir özelliði vardýr. Bu durum ilaçlarda nadirdir. Sidiði söktürür, mesane yanmalarýna, haþerat ýsýr­malarýna, akrep sokmalarýna iyi gelir. Kökü ile diþ kurcalamak zararlýdýr, sa-kmýlmalýdýr.

Ýranlýlarýn reyhan tabir ettikleri yarpuza gelince o, iki görüþten birisine göre sýcak özellikler taþýr. Üzerine su serpilir, serinletir ve arýzî olarak rutu-betlendirildiðinde ateþli baþ aðrýsýna iyi gelir. Diðer görüþe göre ise soðuk özel-likiidir. Rutubetli mi, kuru mu olduðu konusunda iki görüþ vardýr. Doðrusu onda dört özellik de bulunmaktadýr. Yarpuz uykuyu getirir. Tohumu safralý ishali durdurur, baðýrsak aðrýlarýný teskin eder, kalbi güçlendirir, kara safra­lý hastalýklara iyi gelir. [91]


[87] Vakýa, 56/88.

[88] Rahman, 55/11-12.

[89] Müslim, 2253; Ebu Davud, 4172; Nesâî, 8/189.

[90] tbn Mâce 4332; Ibn Hibbân, 2620. Senedinde Ýbn Hibban'dan baþkalarý tarafýndan sýk< bulunmayan Dahhâk el-Muafirî vardýr. Onun þeyhi Süleyman h. Musa hakkýnda da ýhtý lâf vardýr.

[91] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 5/41-42.


radyobeyan