Nar By: hafiza aise Date: 10 Haziran 2011, 15:05:16
34— Rum mân Punica Granat um, Nar:
Yüce Allah (c.c.) nardan, "Ýkisinde (cennet) de her türlü mey| malýklar ve nar aðaçlarý vardýr."[92] âyetinde söz etmiþtir.
Ýbn Abbas'tan hem merfû, hem de mevkuf olarak þöyle dediði rivayet edilmiþtir: "Bu narlarýnýzdan hiçbir nar yoktur ki, cennet narýndan bir tane ile aþýlanmýþ ohnasýn."[93] Bu sözün mevkuf (kendi sözü) olmasý daha uygundur. Harb ve diðerleri, Hz. Ali'den: "Narý içindeki zarý ile birlikte yeyiniz. Çünkü o mideyi tabaklar." dediðini zikrederler.
Narýn tatlýsý sýcak ve rutubetli özellik arzeder, mide için iyidir, içerisindeki þeffaf tutuculuk özelliði ile onu güçlendirir. Boðaza, göðüse, akciðerlere fayda verir, öksürüðe iyi gelir. Suyu karni yumuþatýr. Bedene kolay bir gýda verir. Ýnce ve þeffaf olduðu için çabuk çözülür ve midede hafif bir hararet ve gaz meydana getirir. Bu yüzden þehvete yardýmcý olur ve hummalýlara iyi gelmez. Tuhaf bir özelliði de ekmekle yenildiðinde onu bozulmaktan engellemesidir.
Ekþisi soðuk ve kuru, tutucu ve latif bir özellik arzeder. Yanan midelere iyi gelir. Diðer narlardan daha iyi þekilde sidiði söktürür, safrayý teskin eder, ishali keser, kusmayý engeller, dýþkýyý yumuþatýr.
Karaciðer hararetini söndürür, azalarý güçlendirir, safradan kaynaklanan hafakanlara, kalbe ve mide aðýzýna arýz olan aðrýlara iyi gelir, mideyi güçlendirir, oradaki artýklarý defeder, safrayý ve kaný söndürür.
Suyu, içindeki zarý ile çýkarýlýp birazcýk bal ile merhem gibi oluncaya kadar piþirildiðinde, onunla göze sürme çekilirse gözdeki sarýlýðý keser ve oradaki kaba rutubetleri arýndýrýr; diþ etlerine sürüldüðü zaman ona arýz olan yýpranmalara karþý iyi gelir. Tatlý narla ekþi narýn zarlarý iie birlikte sular: çýkarýlýp alýndýðýnda karný býrakýr ve kokuþmuþ, acý rutubetleri indirir, uzun ve gün aþýn gelen hummalara karþý fayda verir.
Ekþi nara gelince, hem özellik hem de etkisi bakýmýndan diðer iki nevin ortasýnda yer alýr; fakat hafif ekþi nar özelliðine doðru meyli vardýr. Nar çekirdeði bal ile birlikte týrnak iltihabýna (dolama) ve pis (inatçý) yaralara sürülür. Nar çiçeði cerahatli yaralar için kullanýlýr. Her sene üç nar çiçeði yutar kimse, o sene için göz aðrýsýndan emin olur.94
[92] Rahman, 55/68.
[93] Senedinde Muhammed b. Velid b. Eban el-Kalansî vardýr. Hadis uyduran yalancý birisidir Zehebî, el-Mtzan'ûa (4/59) bu hadisi, onun uydurduðu hadislerden biri olarak saymýþtýr.
[94] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 5/42-43.
radyobeyan