Týp Dünyasý
Pages: 1
Sigara Rus ruletinden 3 kat daha tehlikeli By: sumeyye Date: 09 Haziran 2011, 15:13:10
Sigara, Rus ruletinden 3 kat daha tehlikeli


Sigaradan ölüm ihtimalinin Rus ruletinden daha yüksek olduðu ortaya çýktý

Hacettepe Üniversitesi Týp Fakültesi'nden Prof. Dr. Nazmi Bilir, Rus ruletinde ölüm ihtimalinin 6'da bir, sigarada ise 6'da 3 olduðunu söyleyerek, tiryakileri uyardý.

Yasal düzenlemeler sayesinde 2001 yýlýndan bu yana sigara kullanýmýnýn yüzde 11 azaldýðýný belirten Bilir, buna raðmen Türkiye'nin hâlâ dünyanýn en çok sigara içilen 10 ülkesi arasýnda olduðunu aktardý.

Türk Toraks Derneði'nin 12. yýllýk kongresine katýlan Halk Saðlýðý Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Bilir, 'Tütün Ürünlerinin Zararlarýnýn Önlenmesi ve Kontrolü Hakkýnda Kanun'dan Türkiye'nin kývanç duymasý gerektiðini ifade etti. Dünyada sadece 13 ülkede bu kapsamda kanun bulunduðunu anlattý. Yasa ile denetim mekanizmasýnýn da iþletilmesi gerektiðinin altýný çizerken kurallara uyulmamasý halinde cezalandýrmanýn ilk seferde yapýlmasýnýn önemine iþaret etti. Bu yapýlmadýðý takdirde kural ihlalinin tekrar edeceðini vurguladý. Prof. Bilir, Türkiye'de sigaraya baþlama yaþýnýn 13 olduðuna deðinerek, "Ülkede 20 milyon kiþi, yani yetiþkin yaþ grubunun üçte biri sigara içiyor." dedi. Sigarayý 'Rus ruletine' benzeten Prof. Bilir þunlarý kaydetti: "Rus ruletinde ölüm ihtimali 6'da 1'dir. Sigara ruletinde ise 6'da 3'tür. Sigara ruleti, Rus ruletinden 3 kat daha tehlikeli."

Alkolü býrakmak, ömre ömür katýyor

Alkol tüketiminin daha düþük olduðu ülkelerde insanlarýn ömrünün 1,5 yýl arttýðý belirlendi. Ekonomik Ýþbirliði ve Kalkýnma Örgütü (OECD)'nün 'Saðlýk Sistemi Ýncelemeleri Türkiye' raporuna göre alkol tüketimi, birçok hastalýk için risk faktörü. Türkiye'deki alkol tüketiminin diðer OECD ülkelerinden daha düþük seviyede seyretmesi bu konuda bir avantaj olarak görülüyor. 2006'da kiþi baþýna 1,2 litre olan tüketim, örgüt ortalamasýnýn yüzde 15'inden daha az. Tahminlere göre Türkiye'nin düþük seviyedeki alkol tüketimi yaþam süresine, yaklaþýk 1,5 yýl ekliyor. Raporda dikkat çeken bir baþka ayrýntý ise Türkiye'deki yaþam süresinin son 45 yýlda yükselerek, OECD ortalamasýna (71,8) yaklaþmasý.


Zaman





radyobeyan