Kalp pilleri anne olmaya engel mi? By: sumeyye Date: 09 Haziran 2011, 15:09:19
Kalp pilleri anne olmaya engel mi?
Kalbine pil takýlan hastalarýn hamilelik öncesi yaþadýklarý korku tamamen yersiz. Çünkü kalbinde pille yaþayan kadýnlar hamile kalabiliyor
Dünyada milyonlarca kiþi kalp pili taþýyor. Bu küçük cihazlar, kalp hýzýnýn yavaþlamasýný engellemekten kalp yetersizliðini tedavi etmeye, kalbe pompa görevi yapmaktan ani ölümleri engellemeye kadar birçok amaç için kullanýlýyor. Takýldýktan sonra yaþanýlan þikayetleri ortadan kaldýran cihaz, hastanýn yaþam kalitesini arttýrarak normal hayata dönmesine yardýmcý oluyor. Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Kani Gemici, kalp pillerinin hamilelik sürecine etkileri ve çarpýntý hakkýnda bilgi verdi:
Ritim bozukluðu kendini nasýl gösterir?
Hastalar; 'çarpýntým var', 'kalbim tekliyor', 'göðsüme yumruk hissi var', 'göðsümde kuþ çýrpýnýyor', 'kalbim sürekli koþuyor' gibi þikayetlerde bulunur. Ritim bozukluðu ilk ortaya çýktýðý anda ölümcül olabileceði gibi, artýp þiddetlenerek kalp fonksiyonlarýnda hasara hatta kalp yetmezliðine neden olabilir. Bu nedenle altta yatan neden mutlaka araþtýrýlmalý,
Ritim bozukluðu gebelik döneminde ortaya çýkabilir mi?
Gebelik döneminde gebeliðin verdiði stres ve yük nedeniyle bazý ritim bozukluklarý ortaya çýkabilir. Bu aritmilerde betabloker ilaçlar kullanýlmaktadýr. Bu grup ilaçlar, yan etkileri diðer ilaçlarýn yan etkileri göz önüne alýndýðýnda, güvenilirdir. Radikal olan ve tedavi edilemeyen ritim bozukluklarýnda kullanýlan öteki antiaritmik ilaçlar gebelik sýrasýnda kesilmektedir. Bu ilaçlar daha az yan etkisi olan diðer ilaçlarla deðiþtirmek zorunda kalýnabilir. Hamilelik döneminde özellikle bradikardiler, yani kalbin yavaþ çalýþtýðý durumlar çok önemlidir. Normal yaþamda tolere edilebilen bazý kalp hýzlarý (45-50) hamilelik döneminde bebeðin beslenmesini olumsuz etkilemekte, düþük kalp hýzlarý bebek için tehlike oluþturur.
Aritmi sorunu yaþayan bir kadýn anne olabilir mi?
Gebelik döneminde normal bir kalpte bile ritimde bazý düzensizlikler olabilir. Ancak bu tolere edilebilir sýnýrlardadýr. Çoðu zaman hastanýn endiþelerinin giderilmesi yeterli olmaktadýr. Ancak hastanýn daha önceden belirlenen bir ritim bozukluðu varsa ve gebelik planlanýyorsa, hastanýn yakýn takip altýnda olmasý gerekir. Çünkü ritim bozukluðu için kullanýlan ilaçlar, betablokerler dýþýnda, bebek için güvenli olmayan ilaçlardýr. Ritim bozukluðunu radikal olarak kökten tedavi etme þansý varsa; elektrofizyolojik iþlem ve radyofrekans kateter ablasyonu gibi giriþimsel yöntemlerle bu mümkün olabiliyorsa, hastalarýn gebelikten önce bu tedavileri uygulatmalarý gerekir. Çünkü iþlem sýrasýnda yoðun radyasyon alýnmakta ve bu miktar da bebek için tehlike oluþturmaktadýr.
Yakýn takip gerekli...
Tedavi için hamilelere kalp pili takýlabilir mi?
Tedavi bakýmýndan, 'henüz kalp pili takýlmasý için erken' gibi düþünülen ancak artýk gebeliði gündemde olan bir kiþinin kalbine pil takýlmasý, gebelik öncesine alýnabilir. Takýlan kalp pili ile bebeðin yaþamýnýn önündeki risk engellenmiþ olur.
Kalbinde pille yaþayan bir kadýn anne olabilir mi?
Kalbinde pille yaþayan kadýnlarýn anne olmalarýnýn önünde bir engel bulunmamaktadýr. Ancak bu durumdaki anne adaylarýnýn normal gebelere göre yakýn takibi yapýlmalýdýr. Kalp pili taþýyan hastalarýn pil kontrolleri zaten periyodik olarak 6 ayda bir yapýlmaktadýr. Kalp pili olan gebelerde hastanýn ihtiyacýna göre deðiþmek kaydý ile bu kontroller 3 ayda bir yapýlabilir. Ancak bazý durumlarda ayda bir de yapýlabilir.
Yeni Þafak