Zadul Mead
Pages: 1
Anber By: hafiza aise Date: 09 Haziran 2011, 11:20:44
63— Anber

 

Sahihayn 'da zikredilen Câbir hadisi daha önce geçmiþti. Orada sahile sev-kedilen bir süvari bölüðünün, denizin attýðý anber adlý dev bir balýðý bir ay boyunca yedikleri, etinden kurutarak Medine'ye götürdükleri, ondan biraz da Hz. Peygamber'e (s.a.) gönderdikleri; bu hadisin, denizde yaþayan hay­vanlarýn helâlliðinin sadece balýða münhasýr olmadýðýna, onda deniz ölüsü­nün helâlhðýna delâlet olduðu vb. görülmüþtü. Bu son konuda itiraz vaki olmuþ ve denizin anberi diri olarak attýðý, sonra suyun çekildiði ve anberin böylece öldüðü, bu durumda onun helâl olacaðý, çünkü ölümünün sudan ayrý düþ­müþ olmasý nedeni ile olduðu ileri sürülmüþtür. Ancak bu doðru deðildir. Çün­kü onlar onu sahilde ölü olarak bulmuþlar ve denizden diri olarak çýktýðýný, sonra su çekilmesi neticesinde öldüðünü görmemiþlerdir.

Hem eðer o sað olsaydý, deniz onu sahile atmazdý. Çünkü bilindiði üzere deniz sahile sadece ölü olan deniz hayvanlarýný atar, diri olaný atmaz.

Eðer zikrettiklerinin olmasý ihtimali var sayýlsa bile, bu onun mübahhðý için bir þart olamaz. Çünkü bir þey, mübahlýðýnýn sebebinde bulunan þüphe­den dolayý mubah olamaz. Bu yüzdendir ki, Hz. Peygamber (s.a.) avcýnýn avýný suda boðulmuþ olarak bulduðunda onun yenilmemesini emretmiþtir. Çün­kü ölüm sebebinde þüphe vardýr. Av aleti ile mi yoksa boðularak mý ölmüþ­tür, belli deðildir.

Güzel koku olan anbere gelince o miskten sonra en deðerli koku türü­dür. Miskten de daha iyidir diyenler hata etmiþlerdir. Hz. Peygamber'in (s.a.) misk hakkýnda: "O en güzel kokudur."[173] dediði sabittir. Ýnþallah ileride miskin özellikleri ve faydalarý gelecektir. Onun cennet koktSü olduðu, orada sýddîklerin üzerinde oturduklarý tepelerin miskten olduðu/apberden olmadý­ðý belirtilecektir.

Anberin en üstün koku türü olduðunu söyleyenleri yanýltan þudur: Üze­rinden uzun zaman geçmesine raðmen o, —altýn gibi— asla deðiþikliðe uðra­maz. Dolayýsýyla onlara göre bu özellik onun miskten daha üstün olduðunu gerektirir. Ancak bu doðru deðildir. Sadece bu özelliði ile, o miskte.bulunan özelliklere eþit olamaz.

Anberin çeþitleri çoktur, renkleri de farklýdýr: Beyazý, bozu, kýrmýzisý, sarýsý, yeþili, mavisi, siyahý, alacasý vardýr. En kalitelisi boz renkli olanýdýr. Sonra mavi ve sarýsý gelir. En kötüsü ise siyah renkli olanýdýr.             .'

Ýnsanlar, anberin ne olduðu konusunda farklý görüþler ileri sürmüþler­dir. Kimisine göre, o denizin dibinde biten bir ottur. Deniz hayvanlarýndan bir kýsmý onu yer. Ýçerisinde olgunlaþtýðý zaman kusarak onu dýþarý atarlar, deniz de onu sahile vurur. Bir kýsmý ise, o deniz adalarýna gökten inen bir tür çið tanesidir. Dalgalar onu sahile atarlar demiþlerdir. Bir baþkalarýna gö­re de, ineðe benzer bir deniz hayvanýnýn dýþkýsýdýr." Hayýr, o bir nevi deniz köpüðüdür." diyenler de olmuþtur.

Ýbn Sina, Kanun'da þöyle der: "Zannedildiðine göre anber, denizin di­binde bulunan bir kaynaktan (göze) çýkar. O deniz köpüðüdür veya bir deniz hayvanýnýn dýþkýsýdýr, þeklindeki sözler uzaktýr."

Özelliði: Sýcak ve kurudur. Kalbi, dimaðý, duyulan, bedenin organlarýný güçlendirir. Felce, yüz felcine, balgamlý hastalýklara, soðuk özellikli mide að­rýlarýna, yoðun yellere fayda verir. Ýçildiði veya haricen sürüldüðü zaman tý­kanýklýklara iyi gelir. Buharýna durulduðu zaman soðuk algýnlýðý ve baþ aðrý­sýna, soðuk özellikli yarým baþ aðrýsýna iyi gelir.[174]


[173] Müslim, 2253.

[174] Doktor el-Ezherî þöyle der: Týbbî araþtýrmalar anberin ilaç olarak herhangi bir faydasýnýn bulunduðunu isbat etmemiþtir. Çünkü hâlâ cima için güçlendirici olarak ve felç hallerinde kullanýyorlar. Günümüzde sadece parfümeri sanayiinde güzel bir koku olarak kullanýlmaktadýr.

Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 5/64-65.


radyobeyan