Mercimek By: hafiza aise Date: 09 Haziran 2011, 11:17:54
65— Ades Lens Esculenta, Mercimek:
Mercimek hakkýnda bir çok hadis varid olmuþsa da hepsi bâtýldýr ve Hz. Peygamber onlardan hiç birisini söylememiþtir. "Mercimek yetmiþ peygamberin dilinde takdis edilmiþtir"; "Mercimek kalbi inceltir, gözü aðlatýr, o sa-lihlerin yiyeceðidir." sözleri bu mevzu hadislerdendir. Hakkýnda gelen en yüksek ve sahih zikir Kur'an'da adý geçmesi, yahudilerin onu kudret helvasý ve býldýrcýn etine takdim etmeleri, onu sevmeleridir. Kur'an'da, sarmisak ve soðanla ayný yerde, yan yana zikredilmiþtir. Soðuk ve kuru bir özellik arzeder. Birbirine zýt iki kuvveti vardýr. Birincisi tabiatý tutar, diðeri ise býrakýr. Kabuðu üçüncü derecede sýcak ve kuru bir özellik arzeder. Aðzý ve boðazý yakan bir keskinliði vardýr, karný býrakýr; panzehiri kabuðundadýr. Bu yüzden normali, öðütülmüþ olanýndan daha faydalý, mideye daha hafif ve daha az zararlýdýr. Özü soðuk ve kuru özellikli olduðu için yavaþ hazmolur. Kara safra doðurur, melankoliye açýk bir zararý vardýr; sinirlere ve göze zararlýdýr.
Kaný koyu olur. Kara safra sahibi kimselerin ondan uzak durmalarý gerekir. Çok yendiði zaman onlarda vesvese, cüzzam, dört günde bir gelen humma gibi kötü dertler doðurur. Zararý, pancar veya ýspanakla ya da fazla yað kullanmakla giderilebilir. En kötüsü de pastýrma (nemeksûd) ile yenümesi-dir. Onunla tatlýnýn bir arada yenilmesinden kaçýnýlmalýdýr. Çünkü karaciðerde týkanýklýklara sebep olur. Devamlý yemek, aþýrý kurutucu Özelliðinden dolayý gözü karartýr, iþemeyi zorlaþtýrýr, soðuk þiþliklere ve yoðun yele sebebiyet verir. En kalitelisi beyaz ve tombul olaný, çabuk piþenidir.
Cahillerin, "Mercimek Halilullah Ýbrahim Peygamber'in (a.s.) misafirlerine takdim ettiði yemekti." þeklindeki sözleri yalandýr, iftiradýr. Yüce Allah, o kýssada Ýbrahim Peygamber'in onlara kýzartýlmýþ buzaðý ikram ettiðini anlatmýþtýr.
Beyhakî Ýshak'tan þöyle nakleder: Ýbnu'l-Mübarek'e mercimek hakkýnda, onun yetmiþ peygamber tarafýndan takdis edildiði þeklindeki hadisten sorarlar. O: "Hayýr, bir Peygamberdin dilinde bile o takdis görmemiþtir. O eza verici, þiþirici bir gýdadýr. Onu size kim rivayet etti?" der. Onlar da: "Selem b. Salim." derler. "Kimden?" diye sorar. Onîar da: "Senden" cevabýný verirler. O zaman þaþkýnlýkla: "Benden de (öyle mi)?!!" diye karþýlýk verir. [179]
[179] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 5/66-67.
radyobeyan