Kitabüz-Zühd
Pages: 1
Ebu Hureyrenin faziletine dair rivayetler By: sidretül münteha Date: 08 Haziran 2011, 15:16:20
Ebu Hureyre'nin Faziletine Dair Rivayetler



828. Seleme b. Hacel[32] den rivayet edildiðine göre, Ebû Hureyre (ra) hastalýðýnda aðlamaya baþlamýþ. Kendisine niçin aðladýðý sorulunca: "Ben, sizin þu dünyanýza aðlamýyorum. Fakat ben, yolculuðumun uzunluðuna, azýðýmýn azlýðýna aðlýyorum. Ben cennet ve cehennemin üzerinde bir tepede akþamladým ve hangisine götü­rüleceðimi de bilmiyorum" demiþtir.

 

829. Ebû'l-Mühzem'in þöyle dediði rivayet edilmiþtir: "Biz sa­bah akþam Ebû Hureyre'nin yanma gelirdik. O bize Kur'ân okur, dua eder ve birtakým kýssalar naklederdi."

 

830. Ebû Hureyre'nin kýzýna þöyle tavsiyede bulunduðu rivayet edilmiþtir: "Kazým, altýn takýnma, ipek te giyme. Zira seni ateþe sevketmesinden korkarým."

 

831. Ebû Hureyre>(ra)'nin: "Adeta kendimizi (Resûlullahm) havzýndan dönerken görüyorum da insanlar birbirine: 'Ey falan! Ýç­tin mi havzýndan?' diye soruyor. O da: 'Hayýr, ah susuzluk ah!' ce­vap veriyor" dediði rivayet edilmiþtir.

 

832. Kays b. el-Hâris'den Selmân'm (ra): "Bir müslümanm edep yerini görmemden ve onun benim edep yerimi görmesinden-se üç kere ölüp sonra dirilip tekrar ölmeyi tercih ederim" dediði rivayet edilmiþtir.

 

833. el-Alâ b.  el-Müseyyib, Selmân'a isnad ederek þunu rivayet etmiþtir: "Ýlim olup ta amelin olmadýðý, dillerin anlaþýp ta, kalplerin ayrýldýðý ve akrabalarýn sýlay-ý rahimi terkettiði bir za­manda, Allah o kimselere lanet eder, onlarý saðýr kör ve dilsiz ký­lar."

 

834. Ca'fer, Selmân el-Fârisî (ra)'nin: "Üç þey beni güldürür, üç þey de aðlatýr. Ölüm kendisini bekleyip dururken dünyada emeli olan kimse, gafil kimse ve Rabbýnýn kendisinden razý mý yoksa ona gazab mý ettiðini bilmeden katýla katýla gülen kimse. Bunlar beni güldürür. Sevgililerden ayrýlmak, Muhammed (sav) ve ashabýnýn ayrýlýðý ki, Muhammed ölüm hengamesinde hazýr olandýr. Cennete mi yoksa cehenneme mi gönderileceðini bilmeksi­zin, âlemlerin Rabbinin huzurunda durmak, iþte bunlar da beni aðlatýr" dediðini haber vermiþtir.

 

835. Yahya b. Sa'îd'den rivayet edildiðine göre, Ebû'd-Derdâ, Selmân el-Fârisî'ye bir mektub yazarak, Arz-ý mukaddese'ye gel­mesini söylemiþ Selmân da ona cevap olarak: "Toprak, hiçbir kim­seyi mukaddes kýlmaz, kiþiyi ancak ameli mukaddes eder. Duy­dum ki tabiblik yapýyormuþ sun. Eðer derde derman olur, iyileþti-rirsen, senin için ne güzel. Ama eðer bu iþi güzel yapamýyorsan, aman birisinin ölümüne sebep olup ta bu yüzden cehenneme gir­mekten iyi sakýn" demiþtir. Ebû'd-Derdâ iki kiþi arasýnda hüküm verip onlar dönüp giderlerken þöyle bakar ve Selmân'ýn sözünü hatýrlayarak onlarý geri çaðýrýr ve "Þu meselenizi bir daha yeni baþtan bana anlatýn" dermiþ.

 

836. Mâlik b. Dinar'dan, Selmân el-Fârisî'nin, Ebû'd-Derdâ'ya mektup yazarak: "Duydum ki, tabibliðe oturtulmuþsun, insanlarý tedavi ediyormuþsun. Ýyi dikkat et te bir mü'minin ölümüne sebe­biyet verip cehennemi boylama" dediði rivayet edilmiþtir.

 

837. A'meþ'ten birtakým kimselerin, Huzeyfe'nin Selmân'a þöyle dediðini zikrettiklerini duyduðu rivayet edilmiþtir; Huzeyfe (ra): "Ey Ebû Abdullah! Kendine bir ev yapsan" demiþ, Selmân bu­nu çirkin görmüþ. O da devaümla: "Aðýr ol da sana haber vereyim; sana bir ev yapayým, orada, yattýðýn vakit ayaklarýn þu uçunda ba­þýnda öbür ucunda olsun. Kalktýðýn zaman da baþýna deðsin" de­miþ. Selmân da buna karþýlýk: "Týpký benim gibi düþünüp söyle­din" demiþtir. [33]

 

838. Ebû Kýlâbe'den rivayet edildiðine göre, bir zât, Selmân el-Fârisî'nin yanma girmiþ, bakmýþ ki hamur yoðuruyor. "Bu ne hal?" diye sormuþ. O da: "Hizmetçiyi bir iþe gönderdik te iki iþi bir­den ona yüklemeyi uygun görmedik" demiþtir. Adam: "Falanca ki­þinin sana selamý var" demiþ. Selmân: "Ne zaman geldin?" diye sormuþ. Adam: "Þu kadar zaman evvel" demiþ. Selmân: "Eðer söylemeseydin boynunda edâ etmediðin bir emanet olarak kalacaktý" demiþtir.

 

839. ibn  Þevzeb'ten  rivayet  edildiðine  göre,  bir  dostu Selmân'in baþýný (saçýný) kazýyormuþ. Ona: "Ne bu hal?" denilmiþ te o da: "Gerçek hayat âhiret hayatýdýr" cevabýný vermiþ.



[32] Ta'cîlu'l-Menfa'a 'da Salim, Selim b. Beþir b. Hacel þeklindedir. Seleme de deni­lir. Sanki burada nisbet edilmiþ.

[33] Kitabýn buradan sonuna kadar olan kýsmý, Ýbn Yûnus'un Ebû Tâlib Abdülkadir b. Yusuf tan sema ile yapýlan rivayetlerdir. Kitabýn    baþýndan buraya kadar olan kýsmý ise Ýbn yanus'un Ebû Tâlib'ten icazeti ile rivayet edilmiþtir. Bunu da Yu­suf b. Muhammed b. Abdullah eþ-Þâfi'î zikretmiþtir.


Ynt: Ebu Hureyrenin faziletine dair rivayetler By: Bilal2009 Date: 14 Mart 2022, 13:54:30
Esselamü aleyküm  Rabbim bizleri doðrularýn yolundan ayýrmasýn Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Ebu Hureyrenin faziletine dair rivayetler By: Sevgi. Date: 29 Nisan 2022, 04:49:56
Aleyküm Selam. Rabb'im bizleri sevdiklerinin yolundan gidenlerden eylesin inþaAllah

radyobeyan