Zadul Mead
Pages: 1
Kitab By: hafiza aise Date: 07 Haziran 2011, 18:55:24
74— Kitab

 

a) Humma Muskasý: el-Mervezî anlatýr: Ebu Abdillah'a benim ya yakalandýðým haberi ulaþmýþtý. Benim için, hummaya karþý bir kaðýda þun­larý yazdý:

'Bismillahirrahmanirrahim, Bismillah ve billah. Muhammedün Rasûlullah

Dedik ki: Ey Ateþ! Ýbrahim üzerine serinlik, güllük-gülistanlýk ol. Ona bir tu­zak kurmak istediler. Fakat biz onlarý hüsrana uðrayanlardan kýldýk. Ey Al­lah'ým! Cebrail'in, Mikail'in, Ýsrafil'in Rabbi! Bu muskanýn sahibine gücün, kudretin ve azametinle þifa ver. Ey Hak olan Ýlâh! Âmin."

el-Mervezî þöyle der: Ben dinleyici iken Ebu'l-Münzir Amr b. Mecma Ebu Abdillah'a okuyarak arzda bulundu, Yunus b. Hibbân'm kendisine tah-diste bulunduðunu söyledi. Ýbn Hibbân kendisine þöyle demiþti: Ebu Cafer Muhammed b. Ali'ye muska asmanýn hükmünü sordum. O þöyle dedi: "Eðer ALLAH'ýn Kitabý'ndan ya da Hz. Peygamber'in (s.a.) sözünden ise, onu as ve gücün yettiðince onunla þifa iste." Ben ona: "Ýki gün ara ile tutan humma için yazýyorum" dedim. O:

"Tamam" dedi.

Ýmam Ahmed Hz. Âiþe ve diðer bazý sahabîlerin bu konuda katý davran­madýklarýný zikretmiþtir.

Râvi Harb þöyle der: Bu konuda Ahmed t>. Hanbel katý deðildir. Ýmam Ahmed: "Ýbn Mes'ûd bundan hiç mi hiç hoþlanmaz, kerih görürdü." demiþ­tir. Ýmam Ahmed, kendisine musibet geldikten sonra muska asýlmasý hak­kýnda suaî ettiklerinde: "Bunda bir beis olmayacaðýný umuyorum." dedi.

el-Hallâl, Abdullah b. Ahmed'den: "Babamý (Ýbn Hanbel'i) musibet son­rasýnda, gerek korku, gerek humma için muska yazarken gördüm." dediðini nakletmiþtir.

b) Zor doðum için muska: el-Hallâl nakleder: Abdullah b. Ahmed þöyle der: Babamý, kadýnýn doðumu zorlaþtýðýnda, beyaz bir cama veya temiz bir þeye muska yazarken gördüm. Ýbn Abbas hadisini yazardý:

"ALLAH'tan baþka ilâh yoktur. O Halîm'dir, Kerîm'dir. Yüce Arþ'ýn Rabbi, her türlü noksanlýklardan Seni tenzih ederiz. Bütün övgüler âlemlerin Rabbi ALLAH'a mahsustur. 'Onlar kendilerine söz verileni gördükleri gün dünyada sadece gündüzün bir müddeti eðlendiklerini sanýrlar. Bu bir bildiridir.'[204] 'Kýyameti gördükleri gün dünyada ancak bir akþam yahut bir kuþluk vakti kadar kalmýþ olduklarýný sanýrlar.'[205]el-Hallâl þöyle der: Bize Ebu Bekr el-Mervezî haber verdi. Bir adam Ebu Abdillah'a gelerek:

—  Ey Ebu Abdillah! Ýki gündür doðuramayan bir kadýn için (muska) yazar mýsýn? dedi. Ebu Abdillah, ona geniþ bir cam ve zaferan getirmesini söyledi (ve yazdý). Onu birçoklarý için ayný þekilde yazarken gördüm. O, Ýk-rime ve Ýbn Abbas'tan naklederek þöyle derdi: Ýsa (a.s.), yavrusu yan gelen bir ineðe rastladý. Ýnek dile gelerek: "Ey ALLAH'ýn Kelimesi! Benim için Al­lah'a dua et de þu halimden beni kurtarsýn!" dedi. Hz. Ýsa:

— Ey nefsi nefisten yaratan, nefsi nefisten kurtaran, nefsi nefisten çýka­ran, þunu kurtar, dedi. Ýnek derhal yavrusunu attý ve hemen ayaða kalkarak yavrusunu koklamaya baþladý. Ebu Abdillah sonra: "Kadmm doðumu zor­laþtýðý zaman ben bunu, o kadm için yazarým." dedi. Bütün bunlar rukye ol­maktadýr. Yazýlmasýnda fayda vardýr.

Seleftan bazýlarý, bir kýsým Kur'an âyetlerinin yazýlarak, içilmesine ruh­sat vermiþler ve bunu Yüce ALLAH'ýn Kur'an'da kýldýðý þifadan saymýþlardýr.

Doðum için yazýlacak diðer bir muska da þöyledir: Temiz bir kap içerisine:

"Gök yarýlýp Rabbine boyun eðdiði zaman, ki boyun eðecektir. Yer dü­zeltilip, içinde olanlarý dýþarý atarak boþaldýðý zaman..."[206] âyetleri yazýlýr ve hamile olan kadm ondan içer ve karný üzerine serper.

c) Burun kanamasý için muska: Þeyhülislâm Ýbn Teymiye (r.h.), alný

"Yere: Suyunu çek; göðe: Ey gök sen de tut! denildi. Su çekildi, iþ de bitti."[207] âyetini yazardý. Ona þöyle derken iþittim: Ben bunu birçok kim­seye yazdým da iyi oldu. Burun kaný ile yazmak asla caiz deðildir. Bazý cahil­ler öyle yapýyorlar. Çünkü kan pistir. Dolayýsýyla onunla Yüce ALLAH'ýn kelâ­mýnýn yazýlmasý caiz deðildir.

Burun kanamasý için diðer bir muska da þudur: Musa (a.s.), bir rida ile çýktý ve Þuayb'ý (a.s.) buldu. Ona ridasýný verdi: "ALLAH dilediðini siler, dile­diðini býrakýr. Ana kitap onun katýndadýr." dedi[208]

d) Hazaz (öfke) için: Üzerine þu âyet yazýlýr:

"Ona ateþli bir kasýrga isabet etti ve yandý."[209]

ALLAH'ýn güç ve kudretiyle, bir baþkasý þudur: Güneþin sarardýðý sýrada üzerine þu âyet yazýlýr:

"Ey inananlar! ALLAH'tan sakýnýn, Peygamberine inanýn ki, ALLAH size rahmetini iki kat versin; size ýþýðýnda yürüyeceðiniz bir ýþýk var etsin, sizi ba­ðýþlasýn; ALLAH baðýþlayýcýdýr, acýyandýr."[210]

e) Humma için: Üç adet ince kaðýt üzerine:

yazýlýr. Her gün bir kaðýt parçasýný alýr, aðzýna koyar ve onu su ile yutar,

f) Irku'n-nesâ (siyatik) için þu yazýlýr:

"Rahman ve Rahim olan ALLAH'ýn adýyla. Ey ALLAH'ým! Her þeyin Rab-bi, her þeyin Rabbi, her þeyin meliki, her þeyin yaratýcýsý olan Rabbim. Beni Sen yarattýn, bu illeti de Sen yarattýn. Onu bana musallat edip eza çektirme. Beni de ona musallat edip onu kestirecek hale getirme. Bana dert býrakmaya­cak þekilde bir þifa ver. Senden baþka þifa verecek kimse yoktur."

g) Kanayan damar için: Tirmizî, Câmi'mde îbn Abbas'tan þöyle nakle­der: Hz. Peygamber (s.a.), humma ve bütün aðrýlara karþý kendilerine þu du­ayý öðretirdi:

"Yüce ALLAH'ýn adýyla. Kaný durmayan her damardan, ateþin sýcaklýðý­nýn þerrinden ulu ALLAH'a sýðýnýrým."[211]

h) Diþ aðrýsýna karþý: Aðrý olan yanak üzerine þöyle yazýlýr:

"Rahman ve Rahim olan ALLAH'ýn adýyla, ALLAH sizi annelerinizin kar­nýndan bir þey bilmez halde çýkarmýþtýr. Belki þükredersiniz diye size kulak, göz ve kalp vermiþtir."[212]

Veya þu yazýlýr:

"Gecede ve gündüzde sükun bulan her þey O'nundur. O alîmdir."[213]

i) Çýban için: Üzerine þu âyet yazýlýr:

"Ve sana daðlan sorarlar, de ki: Rabbim onlarý ufalayýp savuracak, yerlerim düz, kuru bir toprak haline getirecek, orada ne çukur ne tümsek göre-ceksin."[214]


[204] Ahkâf, 46/35.

[205] Nâziat, 79/46.

[206] Ýnþikâk, 88/1-4.

[207] Hûd, 11/44.

[208] Ra'd, 13/39. (Âyetle ilgi kurulamamýþtýr).

[209] Bakara, 2/266.

[210] Hadîd, 57/28.

[211] Tirmizî, 2076. Senedinde Ýbrahim b. Ýsmail b. Ebî Habibe vardýr, zayýftý

[212] Nahl, 16/78.

[213] En'âm, 6/13.

[214] Tâhâ, 20/105-107.

Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 5/75-79.


radyobeyan