Ketem By: hafiza aise Date: 07 Haziran 2011, 18:52:09
77— Ketem , (Bir boya otu):
Buharî, Sahihinde Osman b. Abdillah b. Mevheb'den rivayet eder: "Üm-mü Seleme'nin (r.a.) yanýna vardýk. Bize Hz. Peygamber'in (s.a.) saçýndan bir saç çýkardý. Bir de baktýk ki o, kýna ve ketemle boyanmýþtý."[225]
Dört Sünen'de yer alan bir hadis de þöyledir: "Beyaz saçlarý(j| Rengini) deðiþtirebileceðiniz en güzel þey kýna ve ketemdir."[226]
Sahih'de Enes'ten (r.a.) Ebu Bekir'in (r.a.) saçýný kma ve ketemi! boyadýðý rivayet edilmiþtir.[227]
Ebu Davud'un Sünerfýndz ise Ýbn Abbas þöyle anlatýr: Hz. Peygamber'in (s.a.) yanýndan saçýný kýna ile boyamýþ bir adam geçti. Hz. Peygamber (s.a.) ona: "Bu ne güzel!" buyurdu. Saçýný kýna ve ketemle boyamýþ baþka bir adam geçti. Hz. Peygamber (s.a.) onun hakkýnda da: "Bu ondan daha güzel!" buyurdu. Saçýný zaferan (sufra) ile boyamýþ bir baþkasý geçti. Hz. Peygamber bu kez de: "Bu ise diðerlerinin hepsinden daha güzel!" buyurdu.[228]
Gâfikî þöyle der: "Ketem, ovalarda biten bir bitkidir. Yapraklan zeytin yapraðýna yakýndýr. Adam boyundan büyük olur. Kara biber (fülfül) çekirdeði gibi meyvesi olur. Ýçinde çekirdeði bulunur. Ezildiði vakit kararýr. Yapraklarýnýn usaresi (özsuyu) çýkarýlýp bir ûkýyye kadarý içildiði zaman, acayib þekilde kusturur. Köpek (kuduz) ýsýrmasýna iyi gelir. Kökü su ile kaynatýldýðý zaman mürekkep elde edilir."
Kindî ise: "Ketem tohumu ile sürme çekildiði zaman, göze inen suyu çözümler ve gözü iyi eder." der.
Bazýlarý **ketem"i "vesme" (çivit yapraðý) ile karýþtýrmýþlardýr. Bu yanlýþtýr, ikisi ayrý ayrý þeylerdir. es-Sýhâh sahibi þöyle der: "Ketem, 'vesme' ile karýþtýrýlýp saç boyamada kullanýlan bir bitkidir. 'Vesme', uzun yapraklar olan, rengi maviye çalan, söðüt aðacý yapraðýndan daha büyük olan, fasülyt yapraðýna benzeyen ve ondan daha büyükçe bir bitkidir. Hicaz ve Yemen ta raflarýndan getirilir."
Soru: Sahih'dt Enes'ten (r.a.) sabit olduðuna göre Hz. Peygamper (s.a. saçlarýný boyamamýþtýr. [229] öncekiler ile bu, nasýl telif edilir?
Cevap: Ýmam Ahmed buna gerekli cevabý vermiþ ve: "Enes'ten (r.a.) baþ kalan Hz. Peygamber'in (s.a.) saçlarýný boyadýðýný görmüþlerdir. Görenle gör meyenin durumu bir deðildir." demiþtir. Böylece Ýmam, Hz. Peygamber'ii (s.a.) saçlarýný boyadýklarýný kabul ve isbat etmiþtir. Muhaddislerden bir kýs mý da onunla ayný görüþtedir. Ýmam Mâlik ise bunu kabul etmez.
Soru: Sahih-iMüslim'de, saçý siyaha boyamaktan meneden bir haber gelmiþtir: Ebu Kuhâfe, saçlarý ve sakalý segam çiçeði gibi bembeyaz getirildiði zaman Hz. Peygamber (s.a.): "Bu beyazlýðý deðiþtirin, ama siyaha boyamaktan kaçýnýn." buyurmuþtur[230]' Ketem ise saçlarý siyahlaþtýrýr?
Cevap: Buna iki açýdan cevap verilebilir.
Birincisi: Yasak, sadece siyah ile ilgilidir. Ama kýna içine ketem vb. gibi baþka bir þey katýlýrsa, bunda bir sakýnca yoktur. Çünkü kma ile ketem saça kýrmýzý ile siyah arasýnda bir renk verir. "Vesme" ise böyle deðildir. O saça kömür siyahlýðý verir. Bu izah, diðerinden daha doðrudur.
Ýkincisi: Siyaha boyama yasaðý, baþkalarýný aldatma söz konusu olduðu zamana aittir. Meselâ cariyenin ve yaþlý kadýnýn saçýný boyamak, böylece kocayý ve yeni müþteriyi aldatmak, yaþlý ihtiyar adam kendisini genç göstermek ve böylece kadýný kandýrmak için saçýný boyamak gibi hallere aittir. Çünkü bu bir hile ve aldatma (tedlis) kabilindendir. Ama böyle bir durum içermi-yorsa bir beis yoktur. Hasan ve Hüseyin efendilerimizin saçlarýný siyaha boyadýklarý sahih olarak bilinmektedir. Bunu îbn Cerîr (Tehzîbu'l-Âsâr'da) Ayrýca, Osman b. Affan, Abdullah b. Cafer, Sa'd b\ Ebî Vakkas, Ukbe b. âmir, Muðîre b. Þube, Cerîr b. Abdillah, Amr b. Âs'tan da; tabiîn'den Amr b. Osman, Ali b. Abdillah b. Abbas, Ebu Seleme b. Abdirrahman, Abdurrahman b. Esved, Musa b. Talha, Zührî, Eyyûb, Ýsmail b. Ma'dîkerib'den de saçlarýný siyaha boyadýklarým nakletmiþtir.
Ýbnü'l-Cevzî de, Muharib b. Disâr, Yezîd, îbn Cüreyc, Ebu Yûsuf, Ebu Ýshâk, Ýbn Ebî Leylâ, Ziyad b. Alâka, Gaylân b. Cami, NâfT b. Cübeyr, Amr b.el-Makdemî, Kasým b. Sellâm'dan ayný görüþü nakletmiþtir. [231]
[225] Buharî, 77/66.
[226] Ahmed, 5/147; Tirmizî, 1753; Ebu Davud, 4205; Nesâî, 7/139; Ýbn Mâce, 3632. Senet sahihtir. Ýbn Hibbân
(1475) sahih kabul etmiþtir. Musannefit (20174) de yejj almýþtýr
[227] Buharî, (Fethul-Bârî, 7/200, 201); Müslim, 2241.
[228] Ebu Davud, 4211; Ýbn Mâce, 3627. Senedinde Humeyd b. Vehb vardýr, leyyinufl-hadisti Ondan rivayet eden Muhammed b. Talha el-Yâmî ise hata yapabilen sadûk râvidir.
[229] Buharî (Fethu'l-Bâri, 10/297); Müslim, 2341.
[230] Müslim, 2102.
[231] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 5/84-86.
radyobeyan