Asma By: hafiza aise Date: 07 Haziran 2011, 18:51:05
78— Kerm V. Vinifera, Üzüm Çubuðu, Asma:
Kerm, üzüm aðacýdýr. Üzüm aðacýna "kerm" denmesi mekruhtur. Çünkü Müslim'in Sahih'inde Hz. Peygamber (s.a.): "Sizden biriniz üzüme 'kerm' demesin. 'Kerm' ancak müslüman adamdýr.", baþka bir rivayette de: "Kerm, ancak müslüman adamdýr.", baþka bir rivayette de; "Kerm, ancak müslü-manýn kaîbidir."[232], bir baþka rivayette de: "Kerm demeyiniz; 'meb' (üzüm) ve 'hable' (üzüm çubuðu, asma) deyiniz. "[233] buyurmuþtur.
Bunun iki mânâsý vardýr:
Birincisi: Araplar üzüm çubuðuna menfaat ve hayrýnýn çokluðundan dolayý "kerm" derlerdi. Hz. Peygamber (s.a.), bütün kötülüklerin anasý olan ve üzümden elde edilen içkiye karþý bir davetiye çýkarabileceði düþüncesiyle üzüm için bu ismin kullanýlmasýný iyi görmedi ve þarabýn aslý olan bu aðacýn, isimlerin en güzeli ve hayýrlýsý ile isimlendirilmesini mekruh buldu.
: Ýkincisi: Bu söz "Pehlivan, güreþte yenen kimse deðildir."[234], "Zavallý; kapý kapý dolaþan kimse deðildir."[235] sözlerinin üslûbunda söylenmiþtir. Yani: Siz, üzüm aðacýný fazla menfaatinden dolayý "kerm" diye isimlendiriyorsunuz. Oysa ki mü'minin kalbi veya müslüman adam, bu isme ondan daha lâyýktýr. Çünkü mümin, mahza hayýrdýr menfaattir demek olur. Dolayýsýyla bu ifadede mü'minin kalbinde bulunan cömertlik, iman, nur, hidayet, takva ile onu bu isme üzüm çubuðundan daha lâyýk ve müstahak kýlan diðer vasýflar gibi hayýrlara iþaret bulunmaktadýr.
Üzüm çubuðu, soðuk ve kuru bir özellik arzeder. Yapraklarý, sýkýlmýþ üzüm artýklarý ve sürgünü, birinci derecenin son haddinde, soðutucu özellik arzeder. Ezilip sargý yapýldýðýnda baþ aðrýsýný teskin eder, sýcak özellikli þiþliklere ve mide yanmasýna iyi gelir. Sürgünlerinin usaresi içildiðinde kusmayý teskin eder, karný tutar. Yaþ özü çiðnendiði ve yapraklarýnýn özsuyu alýndýðý zaman baðýrsak yaralarýna, kanamaya, kan kusmaya, mide aðrýsýna iyi gelir. Gövde kesildiðinde sýzan zamk gibi su, içildiði zaman taþlarý düþürür. Sürüldüðü zaman temreði ve yaralý uyuzu vb.ni iyileþtirir. Kullanýlmadan önce sürülecek yerin su ve natronla (sodyum karbonat) yýkanmasý iyi olur. Zeytinyaðý ile sürüleceði zaman saç týraþ edilir. Dallarýnýn külü sirke, gül yaðý ve sedef otu ile birlikte sargý yapýldýðýnda, dalaða ânz olan þiþliðe iyi gelir. Üzüm çiçeðinin yaðý, gül yaðý gibi tutucu özellik arzeder. Faydalarý pek çoktur, hurmanýn faydalarýna yakýndýr. [236]
[232] Müslim, 2247; Buharý (Fe/hu'l-Bân, 10/465, 467).
[233] Müslim, 2248.
[234] Buharî, 78/76; Müslim, 2609. Devamý.'Asýl pehlivan öfke sýrasýnda kendisini: olan kimsedir." þeklindedir
[235] Müslim, 1039. Tamamý þöyledir: Hz. Peygamber: "Yoksul demek, kapý kapý dolaþan ve kendisine bir lokma iki lokma veya bir hurma iki hurma verilen kimse demek deðildir." buyurdu. Bunun üzerine: "Peki, yoksul kimdir ya Rasûlallah!" diye sordular. Hz. Peygamber (s.a.}: "Yoksul (miskin), kendini geçindirecek birþey bulamayan, halim anlayýp da kendisine sadaka verecek bulunmayan ve âlemden bir þey istemeyen kimsedir." buyurdu. Baþka bir rivayette de: "Miskin (yoksul) ancak iffetli ve nezih fakirdir. Ýsterseniz, "Ýnsanlardan ýsrarla istemezler." (2/273) âyetini okuyun." buyurmuþlardýr,.
[236] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 5/86-87.
radyobeyan