Fast Food u tercih ederken dikkat By: sumeyye Date: 07 Haziran 2011, 17:07:04
Fast Food'u tercih ederken dikkat
Uzmanlar, birçok hazýr yiyeceði uzun süre taze tutmak için katký maddeleri eklendiðini belirttiyorlar
Howstuffworks'te yer alan haberde, 5 büyük fast food zincirinin menülerini inceleyen uzmanlar, en yaygýn kullanýlan 10 katký maddesini açýkladýlar;
1. Tavuk eti: Tavuk eti, sýðýr veya hindi etinden daha ön planda ilk sýrada yer alýyor. Birçok fast-food zincirinde sýðýr etinden daha fazla tavuklu menü bulunuyor. Örneðin, bazý firmalar tavuk sandviçlere, nuggetlar, hediye tavuk çubuklarý, tavuklu atýþtýrmalýklar ve salatalar gibi tavukla yapýlan menülere önem veriyor. Tüketime gelince sonuçlar deðiþiyor, çünkü buradaki et tüketimi daha fazla.
2. Xanthan Gum: Soslarda, süt ürünlerinde, kremada, içeceklerde, dondurmada ve pek çok üründe stabilizatör, emülgatör ve kývam arttýrýcý kullanýlan katký maddesi, birçok yiyecekte hoþ ve tatlý bir his oluþturur. Bu katký maddesinin bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmuyor.
3. Mono ve digliseridler: Bu maddeler emulsifiye olarak biliniyor. Mono ve digliseridler çok geniþ yelpazedeki ürünlerde kullanýlýyor. Pastacýlýk ürünleri, yerfýstýðý yaðý, margarin, krem þanti, puding ve dondurma gibi ürünler bunlardan bazýlarýdýr.
4. Soya yaðý: Soya fasülyeleri, soya yaðý çýkarmak için eziliyor ve solventlerle karýþtýrýlýyor. Bol yaðda kýzartmak için kullanýlan soya yaðý, ayrýca kraker, kurabiye, margarin, hamur iþleri ve çorbalarda anahtar malzemedir. Bazý içeriklerde soya yaðý olarak etiketlenirken, bazýlarý ise bitkisel yað olarak tanýmlar.
Soya yaðý, çeþitli doymamýþ yað asitleri içerir. Maalesef, doymamýþ yaðlar uzun raf ömrüne sahip deðildir. Hidrojenasyon ya da yüksek basýnç altýnda soyayaðýnýn içine hidrojen gazý sýkýþtýrýlarak istenmeyen bu özellik ortadan kaldýrýlýyor.
5. Niasin: Birçok gerekli vitamin, mineraller ile A, C ve K vitaminleri içeren brokoliyi fast-food menülerinde bulamazsýnýz. Taze sebze ve meyvelerin yerine iþlenmiþ gýdalar vardýr. Buðday unu, fast-food yiyeceklerde kullanýlan en yaygýn iþlenmiþ gýdadýr. Buðday unu, susamlý, susamsýz, özel þekilli ekmek yapýmýnda kullanýlýyor. Ekmek ürünlerinde bulunan buðday unu, çeþitli vitaminler, mineraller, folik asit, demir ve riboflavin içeriyor. Fakat, en yaygýn kullanýlan katký maddesi niasin ya da B3 vitaminidir. Niasin, suda çözünebilen ve vücuttan idrar yoluyla atýlýr. Günlük niasin alýmý için ekmek yemek zorunda deðilsiniz. Süt ürünleri, balýk, yaðsýz et, yer fýstýðý ve yumurta da bol miktarda niasin bulunuyor.
6. Monosodyum Glutamat: Namýný Asya mutfaðýnda kazanan monosodyum glutamat (MSG), birçok fast-food restoraný tarafýndan kullanýlýyor. Monosodyum glutamat glutamik asidin bir tuzudur. Glutamik asit proteinleri oluþturan 20 amino asitten birisidir. Besinsel açýdan bakýldýðýnda elzem olmayan bir amino asittir, yani vücudumuzda sentezlenebilir.
MSG'nin güvenirliliði yýllardýr bir soru iþaretidir. 1959 yýlýnda, Amerikan Ýlaç ve Gýda Dairesi, MSG'yi güvenilir madde olarak sýnýflandýrdý. Sonra, 1980'li yýllarda araþtýrmacýlar, glutamat ailesindeki kimyasallarýn beyin dokularýna hasar verip vermediðini merak etmeye baþladýlar. Bu konudaki çalýþmalar, sinir sisteminin normal fonsiyonunda glutamatýn rolünü ortaya çýkardý. Aç karnýna fazla miktarda MSG yiyenlerde ve astýmlý hastalarda kýsa süreli yan etkiler görüldü.
7. Tuz: Sodyum klorür ya da tuz, fast-food menülerinde her zaman bulunuyor. Ýlk sýrada olmamasýna raðmen tatlý yiyeceklerde bile tuz var. Fast-food zincirleri, yemeklerini daha lezzetli yapmak için tuz kullanýyor. Biberle beraber mevsim hamburgerlerinde eþleþen tuz, ekmekte, et ürünlerinde ve peynirde kullanýlan baþlýca katký maddesidir. Bazý firmalarýn menülerinde 1,15 gram tuz bulunuyor.
Birçok saðlýk uzmaný çok fazla tuz yenmemesi gerektiði konusunda halký uyarýyor. Çünkü fazla tuzlu yiyecekler yemekle yüksek kan basýncý arasýnda bir iliþki olduðu açýklanýyor. Yetiþkinler için günlük 6 gram, 7-10 yaþ arasý çocuklar için günlük 5 gram ve 4-6 yaþ arasý çocuklar için ise 3 gram tuz tüketimi öneriliyor.
8. Karamel Renk: Renk katký maddeleri, yiyeceðin öz rengini korumak, renk deðereni artýrmak ya da renk doðal olarak bulunmadýðýnda ekleniyor. En yaygýn renk katký maddeleri: Yellow No. 5, Yellow No. 6 and Red No. 40. Bir kaynaða göre, jöle ve hamur iþlerinde kullanýlan Red No. 40, Amerika'da kullanýlan en yaygýn gýda boyasýdýr. Yellow 5 ve 6 ise peynirlere, pudinglere ve turta malzemelerine ve alkolsüz içeceklere altýn parlaklýðýný veren diðer boyalardýr. Ancak, fast-food menülerini incelediðimizde karamel rengin daha yaygýn kullanýldýðý görülüyor. Ancak karamel rengin ürünün lezzetinde hiçbir etkisi bulunmuyor.
9. Yüksek fruktozlu mýsýr þurubu: 1957 yýlýnda 2 bilimadamýnýn geliþtirdiði yüksek fruktozlu mýsýr þurubu, konserve yiyeceklerde, kek ve bunun gibi ürünlerde, ketçaplarda (bir yemek kaþýðý ketçapta bir çay kaþýðý bulunuyor) dondurmalarda, pastillerde, reçellerde ve birçok baþka yiyecek maddesinde kullanýlýrken, diðer benzeri madde ise alkolsüz içeceklerde (kola, soda vb.) bulunuyor.
Üreticiler, 3 adet enzimin de genetiðiyle oynayarak yüksek sýcaklýða dayanýklý hale getiriyorlar. Böylece yediðimiz içtiðimiz herþeye (pastaneden aldýðýmýz baklava ve kola da dahil) genetiðiyle oynanmýþ bu sözde þekeri bol bol katýyorlar, çünkü normal þekere göre çok ucuz.
Gýdalarda yoðun olarak kullanýlmaya baþlandýðý 1980' den itibaren Amerika'da obezlik neredeyse 4'e katlandý. Baskýlara boyun eðmeyen pek çok bilim adamý bu yükselen obezliðin en büyük suçlusu olarak bu maddeyi gösteriyor.
10. Sitrik asit: Tuz yüzyýllardýr etleri ve balýklarý korumak için kullanýlýyor. Gýda uzmanlarý ve üreticiler diðer kimyasallarýn da koruyucu olduklarýný keþfettiler. Limon, greyfurt gibi birçok meyvede doðal olarak bulunan sitrik asit, bunlardan biri. Gýdalarýn ve çeþitli organik maddelerin dayanýklýlýðýný arttýrmak için ve bazý alkolsüz içeceklere tat vermek için kullanýlan sitrik asitten, þekerleme ve ilaç yapýmýnda da yararlanýlýyor. Sonuç olarak, sitrik asit nüfusun yüzde 99,9'unda herhangi bir yan etkisi bulunmuyor.
Zaman Online