Týp Dünyasý
Pages: 1
Hamilelikte kilo korkusuyla az yemeyin By: sumeyye Date: 05 Haziran 2011, 17:57:15
Hamilelikte kilo korkusuyla az yemeyin, çocuðunuz özürlü olabilir


Anne adaylarý gebelik süresince aldýklarý kilolarý nasýl vereceklerini düþünür ve hamilelik sýrasýnda az yemeye ve diyet yap-maya çalýþýr


Prof. Dr. Nilgün Turhan, bebek bekleyen anne adaylarýný uyararak, gebeliðin diyet yapýlacak, kalori kýsýtlamasýna gidilecek zaman olmadýðýný söyledi. Çünkü yanlýþ beslenme, özürlü doðumlara sebep olabiliyor.

Fatih Üniversitesi Týp Fakültesi Kadýn Hastalýklarý ve Doðum Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Nilgün Turhan, hamilelikte fazla kilo alma endiþesi ile dengesiz ve yanlýþ beslenmenin bedensel ve zihinsel özürlü doðumlara neden olabileceðini söyledi.

Hamilelik boyunca doðru beslenmenin anne ve bebek saðlýðý açýsýndan büyük önemi bulunduðunu anlatan Prof. Dr. Nilgün Turhan, hamilelik baþlangýcýnda annenin beslenme alýþkanlýklarýný gözden geçirerek, gebelik için uygun beslenme biçimi geliþtirmesi gerektiðini vurguladý. Prof. Turhan, "Bebek, annenin besin depolarýndan kendisi için gerekeni seçip alarak beslenir ve büyür. Bu nedenle hamilelik, doðum sonrasý eski görünüme kolayca ulaþmak için az yemek yenilecek, diyet yapýlacak bir dönem deðildir." dedi. Turhan, ayrýca gebelik sürecinde çok kilolu bir gebenin zayýflamak için uðraþmamasý, kilosunu korumaya çalýþmasý ve özellikle dördüncü aydan sonra kalori kýsýtlamasýna gidilmemesi gerektiðini ifade etti. Turhan þunlarý söyledi: "Çok zayýf gebelerle birlikte, yetersiz ve dengesiz beslenen annelerde; ölü doðum, erken doðum, düþük aðýrlýklý doðum, bedensel ve zihinsel özürlü doðumlar gibi tehlikelerle karþýlaþýlabilir. Annenin kendisinde de kansýzlýk, tansiyon problemleri, vücutta su tutulmasý, yorgunluk, diþ ve kemik problemleri görülebilir."

AÞIRI DA BESLENMEYÝN

Prof. Dr. Turhan, bebeðin, ihtiyacý kadar olan besini anneden kullandýðýný, ihtiyaç fazlasý kalorinin ise kilo olarak anneye geri döndüðünü, bu nedenle hamilelik döneminde bebek iyi beslensin diye normalin çok üstünde yemek yenilmesinin de anne ve bebekte giderilemeyecek hasarlara yol açabileceðini ifade etti. Turhan, "Aþýrý beslenme annede; þeker hastalýðý, hipertansiyon, gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi, zor doðum nedeni ile sezaryen ile doðum sýklýðýnda artýþ gibi sorunlara neden olur. Bebekte ise iri bebek nedeni ile bebek ölümü, normal doðum sýrasýnda omuz takýlmasý gibi travmatik doðum hasarlarýna yol açabilir." diye konuþtu.

YAZIN GÜNDE EN AZ 10 BARDAK SU ÝÇÝN

Hamilelik döneminde annenin protein, vitamin ve mineral ihtiyacýnýn arttýðýný aktaran Prof. Dr. Turhan þöyle konuþtu: "Bol su tüketimi idrar yolu enfeksiyonu, oligohidramnios (bebeðin amnion sývýsýnýn normalden az oluþu), erken doðum eylemi, solunum yolu enfeksiyonlarý, kabýzlýk, ishal gibi pek çok durumda koruyucu veya tedavi edici olabilir. Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir." þeklinde konuþtu.

Gebelik sýrasýnda nasýl beslenilmeli?

Prof. Dr. Nilgün Turhan, hamilelikte midenin aþýrý dolmasýyla birlikte, kan þekeri oynamalarýný önlemek için 3 ana ve 3 ara öðün þeklinde beslenilmesini tavsiye etti. Bu þekilde beslenmenin erken gebelikte bulantý þikâyetlerini engelleyeceðini, gebeliðin geç dönemlerinde de mide yanmasý ve þiþkinlik þikâyetlerini azaltacaðýný belirterek þu örneði verdi:

SABAH: 1 bardak süt, 4 adet kuru kayýsý, 2 adet ceviz, 2 dilim peynir (1 dilimi yerine 1 adet yumurta yenebilir), 1 dilim ekmek, 1 domates, 1 salatalýk, maydanoz, yeþil biber, dereotu.

ARA ÖÐÜN: 1 meyve, 1 bardak ayran veya süt, 1 ince dilim ekmek.

ÖÐLE: 1 porsiyon etli kuru baklagil yemeði, 1 porsiyon pilav veya makarna, 1 bardak ayran, 1 porsiyon salata, 1 orta dilim ekmek, 1 adet meyve.

ARA ÖÐÜN: 1 dilim ekmek, 1 dilim peynir, domates ve salatalýk, 1 meyve.

AKÞAM: 1 porsiyon et, balýk, tavuk (sebzeli), 1 porsiyon zeytinyaðlý sebze yemeði, 1 bardak ayran, 1 porsiyon salata, 1 orta dilim ekmek.

GECE: 1 su bardaðý süt veya 1 porsiyon sütlü tatlý, 1 porsiyon meyve.


Zaman




radyobeyan