Bir itiraz By: sidretül münteha Date: 02 Haziran 2011, 18:10:11
Bir Ýtiraz
Birileri þöyle diyebilir: Bayram namazý için ezan okumak Hz. Osman'ýn Zevrâ'da ezan okutmasý gibidir. Cuma günü Zevrâ'da ezan okutmadaki ictihadi yöneliþ, bayram namazý için okunan ezanda da geçerlidir. Bu sebeple sünnete aykýrý düþmek söz konusu olmaz. Çünkü Hiþam'ýn bayram namazý için ezan okutmasý hikayesi daha önceleri söz konusu olmayan bir problemdir. Bayram namazý için kamet getirmek, namaza (baþlandýðýný) bildirmek içindir. Çünkü kamet getirilmezse insanlar namaza baþlandýðýný bilmezler, (Bayram namazýndan önce) kamet getirilmesi, sabah ezaný gibi mutlaka yapýlmasý gereken bir þey olmuþtur. FARZ OLMAYAN (bayram namazýn)lN EZANI FARZ OLAN (cuma namazýnýn) EZANINA KIYAS EDÝLEMEZ!
Yukarýdaki itirazýn cevabý þudur: Cemaatin çokluðu sebebiyle imamýn (bayram namazýna) geliþi bazý kimselerce fark edilemez ise de imamýn geliþi için ezan okunmasý meþru (bir uygulama) deðildir. Daha sonralarý (Hz. Peygamber'den sonra) da meþru olamaz. Çünkü:
1- Ayný gerekçe (insanlarýn kalabalýk olmasý gerekçesi daha önce de) var idi. O halde sonradan (bayram namazý için ezan okunmasý) meþru olamaz. Zira Hz. Peygamber ve ondan sonra gelen halifeler döneminde (bu konuda) etken olamayan gerekçenin, daha sonra etken olmasý doðru deðildir.
2- (Bayram namazý için) ezan ve kamet okunmasý icadý, bayram hutbesini namazdan önceye alma esasýna dayanýyor. Bu uygulama sonradan ortaya çýkarýlan bir þeydir. Ona dayanýlarak ileri sürülen de sonradan ortaya çýkarýlan bir þey olur.
3- Farz olmayan namazlar için hiç bir surette ezan ve kamet meþru deðildir. Buradan farzlar ile farz olmayan (ibadet) lerin arasýndaki farký anlýyoruz. Çaðrýda bulunmak bakýmýndan farz olmayanlarý da farz olan (ibadetler gibi) yapamayýz. Bu itibarla farz olmayan (bayram namazý için) ezan okunmasý, yerinde bir uygulama deðildir. Ýþte bu üç noktadan bakýldýðýnda Zevrâ ezaný ile, üzerinde konuþmakta olduðumuz bayram namazý için ezan okunmasý arasýndaki fark ortaya çýkar. Bunlardan birini diðerine kýyâs etmek sahih deðildir. Bu anlamda örnekler çoktur.[149] [149] Ýmam Þatýbi, el-Ý’tisam Kitap Dünyasý Yayýnlarý: 2/25.