Bakkaldaki yumurtaya dikkat By: sumeyye Date: 02 Haziran 2011, 15:46:12
Bakkaldaki yumurtaya dikkat
Akdeniz Üniversitesi Öðretim Üyesi Doç.Dr. Tülin Aksoy, pazardan alýnan yumurtalara dikkat edilmesi gerektiðini söyledi.
Yaz aylarýnda pazardan yumurta almayý önermediklerini söyleyen Ziraat Fakültesi Zootekni bölümünde görevli hayvan yetiþtirme ve ýhsalý konusunda uzman Doç.Dr Tülin Aksoy, aþýrý sýcaklar nedeniyle pazarda satýlan yumurtanýn kalitesinin gerilediðini söyledi.
Halk pazarlarýnda bir yumurtanýn kaç gün beklediðinin bilinmediðini söyleyen Aksoy, "Yumurta bayatladýkça bozulmaya dönebilir. Yumurtanýn pazar ortamýnda saðlýklý bir þekilde bekleme günü sayýsý düþüyor. Mümkün olduðu kadar yumurtalarý serin ortamlarda satýlan alýþveriþ merkezleri ve marketlerden almalýyýz" dedi.
Ameliyat sonrasý ve aðýr yanýklar sonrasý insanlara günde üç dört yumurta yedirilmesi gerektiðini anlatan Aksoy, sözlerine þöyle devam etti: "Çünkü, yumurtanýn proteini insan vücuduna en yakýn proteindir. Bir yumurtanýn 6 gram proteini vardýr. Bu proteinin yüzde 99'u vücut proteinine dönüþüyor. Bir canlýnýn neye ihtiyacý varsa uygun oranlarda yumurtanýn içinde bulunuyor."
Özellikle geliþme çaðýndaki çocuklarýn, gençlerin yumurtaya çok ihtiyaçlarý olduðunu anlatan Aksoy, þunlarý söyledi: "Gençken vücudunuzun protein üretmesi gerekiyor. Özellikle ilk beþ yaþta beyin geliþimi çok önemli. Çocuklar protein tüketmezse zaten protein olan beyin geliþemez. Ýlk beþ yaþ içerisinde yumurta yemeyen çocuklarda hem fiziksel boy geriliði hem de zihinsel gerilik söz konusu olabilir. Beþ yaþýndan sonra bu çocuklar protein bakýmýndan zengin gýdalarla beslenilse bile boyundaki kýsalýðý telafi edilebilinir ama beyin geliþimindeki duraklamayý telafi edilemez. Protein tüketmeyen çocuklarda donuk zekalýlýk dediðimiz durum ortaya çýkýyor. Beynin geliþimi bir Cd gibi düþünürsek üzerine yazýlan program ne kadar iyi olursa olsun sizin Cd'niz iyi deðilse bu programý kaydedemezsiniz. Benim önerim çocuklarýn her gün bir yumurta yemesi. O gün et ve süt yemiyorsa iki yumurta yemeliler."
Türkiye gibi nüfusunun çok büyük kýsmý genç olan bir ülkede yumurta tüketiminin yüksek olmasý gerektiðini söyleyen Aksoy, sözlerini þöyle sürdürdü: "Almanya gibi yaþlý Avrupa ülkelerinde yýlda bir kiþi 250 yumurta tüketiyorsa bizim 300 yumurta tüketmemiz lazým. Biz Avrupalýlara göre daha az yumurta, balýk eti, tavuk ve kýrmýzý et tüketiyoruz. Þu an Türkiye'de bir yýlda kiþi baþýna 135 yumurta tüketiliyor. Avrupa'da bu rakam 250 yumurtadýr. Bu geliþmiþliðin göstergesidir. Bence okullarda fýndýk deðil yumurta daðýtmalarý gerekiyor."
Köyde yaþayan insanlarýn yüzde 80'inde tavuk bulunduðunu söyleyen Aksoy, köylülerin yumurtacýlýðý para kazanmak için deðil þehirdeki çocuklarýna yumurta göndermek için yaptýklarýný belirtti.
Stargazete