Horlama tarih oluyor By: sumeyye Date: 01 Haziran 2011, 15:42:54
Horlama tarih oluyor
Horlama radyo frekans yöntemi ile tarih oluyor.
Kaðýt üzerine yazýldýðýnda basit bir kelime gibi görülen, ancak bir çok insaný etkileyen hatta evliliklerin çatýrdamasýna sebep olabilen horlama radyo frekans yöntemi ile tarih oluyor.
Medical Park Ordu Hastanesi KBB hastalýklarý uzman doktor Ahmet Erdoðan, 5 dakikalýk radyo frekans yöntemi ile horlamanýn tatsýz bir aný olarak kalacaðýný belirtti. Burun ve özellikle aðýz bölgesindeki darlýklara baðlý olarak uyku esnasýnda meydana gelen sesin oluþturduðu horlamanýn tedavisinde 'mucize tedavi' diye bir kavram olmadýðýný, ancak aðrýsýz, sýzýsýz ve kansýz, yan etkisiz bir tedavi yöntemi olan 'radyo frekans' ile hastanýn en fazla iki saat sonra günlük hayatýna dönmesinin saðlanabildiðine dikkat çekti.
Hastanede bu uygulamaya baþladýklarýný dile getiren Erdoðan, "Radyo frekans cihazýnýn oluþturduðu yüksek frekanslý elektrik akýmý, bir prop yardýmý ile dokulara verilerek isteðe göre, bu dokularda küçültme veya sertleþme saðlanýr. Bu yöntemle, dokularda harabiyet veya fonksiyon kaybý oluþmaz. Tedavi belli aralýklarda tekrarlanabilir seanslar halinde planlar. Radyo frekans yöntemiyle yumuþak doku içine enerji verilerek, yumuþak damaðýn sertleþmesi ve uzamýþ küçük dilin kýsaltýlmasý saðlanabilmektedir.
Bu yöntem, hasta yarý oturur pozisyondayken lokal anestezi altýnda ve poliklinik altýnda yaklaþýk 5 dakika süren bir iþlemdir. Üç hafta ara ile 4-5 seans uygulanabilir. Böylelikle sosyal yaþamýnda ciddi sýkýntýlar yaþayan hastalarýmýz ve yakýnlarý kalitesi yüksek uykularýna kavuþmuþ olur" dedi.
"UYKU APNESÝ NEFESÝ DURDURUYOR"
Horlamanýn azalmasýnda kiþisel önlemlerin artýk yeterli olmadýðý fark edildiðinde Kulak Burun Boðaz uzmanýna baþvurulmasý gerektiðini vurgulayan Erdoðan, her pozisyonda ciddi bir þekilde horlayan veya uykularýnda en az on saniye süren ve saatte en az yedi defa tekrarlayan apnesi olan hastalarýn tedavisinin mutlaka yapýlmasý gerektiðini belirterek, "Uyku apnesi, uyku esnasýnda kiþinin nefes alýp vermesinin belki de yüzlerce kez durmasýyla ortaya çýkan bir rahatsýzlýktýr. Bu sürelerde hastanýn solunumu tamamen duruyor. Hasta uykudan ani olarak nefes borusu yeniden açýldýktan sonra nefes alýp vermeye devam ediyor.
Ancak uyku apneliler, bu sorunun fark edemeseler de yanlarýnda ya da yakýnlarýnda uyuyan kiþiler bu anormalliði fark edebilirler" bilgisini verdi.
Erdoðan, þöyle konuþtu: "Uyku apneli bir kiþi, bir süre sessiz uyur. Bu süre boyunca hastanýn solunumu, neredeyse durur. Sonra hasta horlayarak uyanýr, hýzlý hýzlý nefes alýp vermeye baþlar. Hastanýn nefes alýp vermesi bir süre sonra yine durur. Önce muayene esnasýnda aðýz ve boðaz bölgelerindeki anormallikler saptanýyor ve yapýlan burun endoskopisi ile mevcut burun týkanýklýðýnýn nedenleri aranýyor. Burada burun týkanýklýðýnýn da horlamaya neden olabildiðinin altýný çizmek gerekiyor.
Dolayýsýyla burun kemiðindeki eðrilik, özellikle alerjik reaksiyonlara baðlý büyümüþ burun etleri ve rinosinüzit öncelikli tedavisi gereken sorunlar arasýnda bulunuyor. Alerjik rinite baðlý büyümüþ burun eti olan hastalara uygulanacak basit bir alerji tedavisi de horlamaya son verebiliyor. Boðaz bölgesindeki anormalliklere baðlý horlama ve uyku apnesi spesifik tedavi gerektiren bir sorun olarak karþýmýza çýkýyor. Ýþte radyo frekans yöntemi bu tedaviyi saðlýyor"
'KÝÞÝSEL ÖNLEMLER'
Horlama hastalýðýna karþý kiþisel önlemler alýnabileceðine dikkat çeken Erdoðan, konuda þu bilgileri verdi: "Kilo artýþýyla birlikte yumuþak damak ve küçük dildeki yað oraný da artýyor. Yani kilo, horlamayý arttýran faktörlerin baþýnda geliyor. Alkol alýmýndan kaçýnmak gerekiyor. Eðer horlayan bir bireyseniz alkol kas kontrolünün kaybolmasýna ve kaslarda gevþemeye yol açýyor. Yataðýn baþ kýsmýnýn yukarýda olmasýna ve yan yatmaya dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun nedeni ise gevþeyen kaslar sýrt üstü yatýnca dilin arkaya kaymasýna engel olmamasý.
Horlamayý azaltýcý etkenler arasýnda uyku ilacý ve sakinleþtirici ilaç kullanýmýnýn yaný sýra aþýrý yorgunluktan da kaçýnmak gerekir"
Star Gazete