Yemeden önce iki kez düşünün! By: sumeyye Date: 30 Mayýs 2011, 15:47:23
Yemeden önce iki kez düþünün!
Center for Science in the Public Interest isimli bilim merkezi tarafýndan sunulan habere göre, yeþil yapraklý sebzeler, yumurta ve ton balýðý sizin için acaba doðru bir karar mý?
Belki öyle, ancak bu yiyecekler Amerikan Gýda Dairesi tarafýndan düzenlenen en riskli gýdalar listesinde yer alýyor. Bu yiyeceklerden dolayý baþlayan salgýnlar 1990 ile 2006 yýllarý arasýnda meydana geldiði belirtilen haberde, Amerikan Hastalýk Kontrol ve Önleme Merkezi'nin de verileri kullanýldýðý açýklandý.
Yumurta: 352 salgýna yol açan yumurtadan hastalanan hasta sayýsý ise 11 bin 163 tür.
Patates: Bu listede bulunmaz gibi görünen patates de 108 salgýna yol açarken, 3 bin 659 hastalýk vakasý ortaya çýktý.
Ton balýðý: Þöyle güzel bir parça limonlu ton balýðýný kim sevmez ki? Fakat, CSPI’nin raporuna göre, çok sevilen ton balýðýnýn 268 salgýndan sorumlu olduðu ve 2 bin 341 hastalýða yol açtýðý belirtiliyor.
Ýstiridye: Denizden gelen diðer suçlu ise istiridye. Sýnýrlý ölçüde tüketilmesine raðmen, bu tuzlu lezzetin 132 salgýnla iliþkili olduðu ve 3 bin 409 kiþi hasta ettiði açýklanýyor.
Peynir: Tüketiciler arasýnda en çok sevilen gýda olan peynir ve süt ürünleri, sizi hasta yapabilir. Raporda, peynir ürünlerinin 83 salgýna neden olduðu ve rapor edilen 2 bin 761 hastalýk vakasýnýn bulunduðu belirtiliyor.
Dondurma: Dondurma sevenler kendinizi kötü habere hazýrlayýn. En riskli yiyecekler listesinde, dondurma da yer alýyor. Rapora göre, 74 salgýna yol açan dondurma, 2 bin 594 kiþinin hastalanýp yataða düþmesine neden oldu
Yaban mersini: 25 salgýnla beraber 3 bin 397 kiþinin hastalanmasýna yol açan yaban mersini de en riskli yiyecekler arasýnda yer alýyor. Yeþil yapraklýlar: CSPI, çeþitli biçimlerde, 13 bin 568 hastalýk vakasýna neden olan E. Coli, norovirüs ve salmonella virüsü bulaþmýþ göbek salata, marul, ýspanak ve diðer yeþil yapraklý sebzelerle iliþkili 363 salgýn belirledi. Gübre, virüs bulaþmýþ sulama suyu, yetersiz iþleme yöntemleri bu salgýnlarda suçludur.
Domates: 2005 ve 2006 yýlýnda, salmonella virüsü bulaþan domatesler 4 þehirde yüzlerce insanýn hastalanmasýna neden olmuþtu. Bu nedenle domatesin listede olmasý þaþýrtýcý deðil. CSPI, domatesin 31 salgýna yol açtýðýný belirtiyor ve 3 bin 292 kiþinin hastalanmasýndan sorumlu tutuyor
Samanyolu Haber