Sufilik Sadece Kitap Okumakla Olmaz By: SevD@_GüLü Date: 26 Mayýs 2011, 23:15:55
Sufilik Sadece Kitap Okumakla Olmaz
Hayatýn hangi alanýnda ve mesleðinde olursa olsun, bir iþin ehline gitmeden ve ondan alýnacak bilgiyi onun nezaretinde tecrübe edip uygulamayan o mesleðin ehli olamaz.
Fýrýncýya eczacýnýn iþi sorulamayacaðý gibi; terziye de týpla ilgili bir meseleyi sormak, boþuna yorulmak ve gülünç duruma düþmekten baþka bir þey deðildir.
Ayrýca ehlinin nezaretinde tahsil ve tatbikatýný yapmadan, hiç kimse okuduðu týp kitaplarý ile uzman doktor olamaz.
Böyle bir kimse ciddi bir hastalýða ne doðru teþhis koyabilir, ne de güzel tedavi yapabilir. Tedavi yapmak istese ya hastayý kötürüm býrakýr veya öldürür. Bu durum bütün meslekler için geçerlidir. Dünya iþlerinde hal böyleyken âhiret iþlerinde de durum bundan farklý deðildir. Gerçekten mürþit olmayaný mürþit zannedip elinden tutan kimse, þeytanýn oyuncaðý olur, dinimi koruyayým derken imanýný kaybeder.
Þu halde gerçekten sufi olmak isteyen kimse, bu iþi yolun ehline sormalý, sufiliði okulundan, üstadýndan öðrenmeli.
Eðer bir kimse sufilerin yoluna görüntü ile deðil, gerçekten gönlü ile girmek istiyorsa, mutlaka bu yolun üstadý olan kamil bir mürþidin terbiyesine girmeli.
Kitap hakikati sadece tarif eder; ama mürþit gerçeði yaþatýr. Kitap akla hitap eder, mürþit kalbe ve gönle girer. Kitap hüküm verir, mürþit terbiye verir. Kitap ‘þöyle yapmalýsýn’ der, mürþit o þeyi yaptýrýr. Mürþit, kitabýn hükümlerini müridinin üzerinde uygular.
Tasavvuf kalbi gafletten uyandýrmak, nefsi manevi kirlerden arýndýrmaktýr. Manevi terbiye sýrf tarifle deðil, ilahî tasarrufla olur.
Bu tasarruf, kamil mürþide verilen ilahi bir nurdur. Tasarrufla, gafil kalpler uyanýr, içine ilahi sevgi akýtýlýr, muhabbet aþýsý yapýlýr. Bu muhabbetle kalp yumuþar, tövbeye sarýlýr, kusurlarýna aðlar, ibadeti sever, hayra koþar.
Kamil mürþit, sadýk müridin kalbini Allah’a baðlar. Onu nazarlarý altýna alýr, nefis ve þeytanýn kalbe giriþ yollarýný bilir, ona göre müride ilaç verir. Onu dua ile destekler, kalbini sevgiyle besler. Ona hatasýný gösterir, eksiklerini tamamlatýr. Mürþit, müridinin önünde örnek olur, onun yolunu açar.
Uzun ve tehlikesi çok olan bir yolu, elindeki yol haritasý ile giden mi emniyet içinde aþar ve hedefe ulaþýr, yoksa o yollarý çok iyi bilen bir rehberle giden mi?!..
Dr. Dilaver Selvi
radyobeyan