YGS tarih oluyor By: reyyan Date: 19 Mayýs 2011, 14:12:09
YGS tarih oluyor
Þifre skandalýyla gündemden inmeyen Yükseköðretime Geçiþ Sýnavý (YGS) tarih olacak.
Üstelik yerine de yine tarih olan bir baþka sýnav gelecek: Olgunluk Sýnavý.
Yükseköðretim Kurulu (YÖK) Baþkaný Yusuf Ziya Özcan deneyimli eðitimci Turgay Polat'ýn sorularýný yanýtladý. Akþam gazetesine konuþan Özcan yeni üniversiteye geçiþ sisteminden vakýf üniversitelerinin duruma kadar pek çok konuda 1.7 milyon öðrenciyi ve ailelerini ilgilendirecek çarpýcý açýklamalarda bulundu.
Artýk top MEB'de
- En çok tartýþýlan konu YGS. Bu ülke üniversite sýnavýný sevmiyor. 1974'te de sevmedi. Deðiþiklik düþünüyor musunuz?
Yani 140-180 puan barajýyla üniversite çokken kontenjanlar boþken YGS'nin bu derece hedef noktasýnda olmasý sizi ve sistemi yormuyor mu? Yani daha farklý yöntemlerle öðrenci almak, öðrencileri daha farklý ölçmek gibi deðiþiklilerden bahsediyorum. Çalýþmalarýnýz ne boyutta?
Katýlýyorum, bir þeyler yapmak lazým. Öðrenciler çok yoruluyor, bütün hayatlarý boyunca bu imtihanlarý dikkate alarak çalýþýyorlar ve bu yüzden müzik, fotoðraf gibi sosyal aktivitelerle hobileri geliþemiyor. Ýþin özeti yüksek öðretimi talep eden sayý biraz aþaðý inerse biz bu sýnavlarý baþka þekilde yaparýz. Üniversite sýnavlarý o kadar merkeze oturdu ki artýk liselerde ders yapýlamaz oldu. Ama size söyleyeyim, biz çalýþmayý tamamladýk, MEB'e gönderdik. YGS'yi kaldýrýp yerine 'olgunluk' sýnavýný getiriyoruz. Böylece lise bitirme sýnavýný getirip ortaöðretim baþarý puanýný da bu sýnavýn sonucundan alacaðýz.
Bu sýnavý MEB yapacak, biz sadeceLYSyapacaðýz. Öðrenciler lise son sýnýfta 'lise bitirme sýnavý'na girecekler bu sýnav öðrencinin lisede gördüðü derslerle ilgili olacak. Eðer hazýrlýklarýmýzý yapabilirsek bu sýnavda açýk uçlu soru da sorabiliriz. Ýþte o zaman öðrencinin lise eðitimini desteklemiþ oluruz. Öðrenciler bu sýnavý geçmeden üniversiteye gidemeyecekler. Bu sýnavý geçen öðrenciler LYS'ye katýlýp tercih yapabilecekler. Sýnavýn bize bir faydasý da öðrencinin hangi dersten baþarýlý olduðunu göreceðiz. O zaman belki LYS'de de öðrenciyi buna göre yönlendireceðiz. Ama tekrar söyleyeyim bundan sonra top MEB'dedir.
Randevulu sistem
- Bahsettiðiniz öðrenci sayýsýnýn bir belirli limiti var mý?
Þu an da yaklaþýk 550 bin öðrenci liseden mezun oluyor, yüksek öðretimi talep eden öðrenci sayýsý 300 bin civarýnda olsaydý bugün daha farklý þeylerle uðraþýyor olurduk.
- Kýsa vadede ne yapmayý düþünüyorsunuz?
Ýlerleyen zamanda öðrencileri ayný gün sýnav yapmayýp randevu sistemiyle sýnav yapacaðýz. Ve bir de IB, SAT gibi sýnavlarla da üniversitelere öðrenci alacaðýz.
- Beþinci YÖK Baþkanýsýnýz. Önceki dört YÖK baþkanýnýn toplamda açtýðý kadar üniversite açýyorsunuz ve kontenjanlarý 1 milyona çýkartýyorsunuz. Nihayetinde þimdi üniversitelerde boþ kontenjan kalacak noktaya geldik. Ne tür önlemler alacaksýnýz?
Devlet üniversitelerinin açýlmasý ile ilgili bizim bir kararýmýz olmadý. En son þu olayý anlatmak isterim. Cumhurbaþkanýmýz ve Baþbakanýmýz Adana'ya gitmiþ ve bir üniversiteye daha ihtiyacý olduðunu tespit etmiþ. YÖK'ün araþtýrma yapýp zemin hazýrlamaktan baþka bir etkisi yok. Siyasi kararlar. Eðer bir kredi vermek gerekiyorsa belki o krediyi vakýf üniversitelerine vermek gerekir.
- Devletin siyasetçileri, sizlerin bunu yapabildiðinizi gördükleri için bu kadar hýzlý gidiyorlar yani?
Evet, engel çýkarmýyoruz. Hiçbir hükümet kuruluþuyla, birimiyle kavga etmemeye çalýþýyoruz. 20 yýlda 21 tane týp fakültesi açýlmýþ. Kontenjan artýþý sadece 18 olmuþ. Sonunda 3 öðrenciye 1 öðretmen denk geliyor. Hem kaliteli öðretime devam edeceksiniz hem de ülkenin ihtiyaçlarýný karþýlayacak kadar doktor yetiþtireceksiniz. Biraz da kolayýna kaçtýlar. Bu sene göreceksiniz bir programýn kaydý 10'dan aþaðýdaysa o bölümü kapatma kararý aldýk. Bir bölüme 1 ila 9 arasýnda kayýt alan yerleri ya da mevcut öðrencisi o kadar olan programlarýmýzý bir dahaki yýl açmayacaðýz bu yýlda bu kadar kayýt varsa kapatacaðýz ve öðrencilerimizi baþka programlara gitmeleri konusunda yönlendireceðiz. Öðrencilerin daha kolay iþ bulabilecekleri yerleri teþvik edeceðiz.
Ýlk kez 1869'da uygulandý
Olgunluk sýnavlarý Osmanlý döneminde ilk kez Mektebi Sultani'de (Galatasaray Lisesi) 1869'da uygulanmaya baþlandý. 1955'te olgunluk sýnavý yerine lise bitirme sýnavlarý getirildi. 1974'teyse ÖSYM'nin kurulmasýndan itibaren kaldýrýldý. Gerek olgunluk sýnavý gerekse lise bitirme sýnavlarý öðrencinin lise eðitimini tamamlayýp tamamlamadýðýný ölçmeye yarayan sýnavlardý. Sonucuna göre lise mezuniyeti belirlenir ve öðrenciler üniversitelere baþvurabilirlerdi.
Özel eðitim kredisi vermeliyiz
YÖK Baþkaný Özcan vakýf üniversitelerinde okumak isteyen öðrencilere kredi vermek istediklerini söyledi. Özcan þöyle konuþtu: 'ABD'deki gibi mortgage'a benzer bir eðitim kredisi sistemini gerçekleþtiremedik, hangi kredi kurumuna gittiysem olmadý. Öðrenci vakýf üniversitesinde okumak istiyorsa biz ona 20 yýl gibi vadeli kredi saðlayalým istedik. Bahçeþehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baþkaný Enver Yücel bu konuyla ilgili uluslararasý eðitim uzmanlarýný bir araya getirdi ve konferans düzelendi, kendisine bu konuda müteþekkiriz. Ýnsanlar maddi durumlarý olmadýðý için devlet üniversitesi talep ediyorlar bu da devlet üniversitesinin yükünü artýrýyor.Kredisistemi olursa hem bu yük vakýflara da daðýlacak hem de vakýf üniversitelerini ayakta tutmayý baþarabileceðiz.'
Vakýf üniversiteleri zarar etmemeli
- Bir vakýf üniversitesinde burslu program tam dolup ücretli program boþ kaldýðýnda bu üniversitelerde bursluluk oraný yüzde 50'lere çýkýyor. Bazý vakýf üniversiteleri ciddi sýkýntýlar yaþýyor. Bir önlem alacak mýsýnýz?
Üniversitelerden kontenjan istekleri geliyor. Çok afak” bulduklarýmýzý hemen arayýp uyarýyoruz. Bir vakýf okulu istediði kadar kontenjan olabilir. Yeter ki kendisi laboratuvarý olan bir bölümse yeteri kadar laboratuvarý olacak o zaman belki karýþýrýz. Biz vakýf üniversitelerine çok iyi bakmak istiyoruz. Çünkü bunlar hakikaten devletin elinin kýsa kaldýðý yerlerde bize kol verdiler yardým ettiler. Onu için bunlarýn saðlam ve sürdürülebilir olmasýný istiyoruz. Vakýf üniversiteleri bunlarýn hesabýný güzel yapsýnlar mezun ettiði öðrenciyi iþ bulabileceði alanlarda eðitim versinler ve de kalýcý olsunlar.
- 'Vakýf üniversiteleri belli alanda uzmanlaþsýnlar' diyordunuz. Bu amaca doðru gidiyor musunuz?
Evet gidiyoruz. Türk Hava Kurumu üniversite kurdu, Acýbadem Üniversitesi týp alanýnda kuruldu. Kurulacak olan üniversiteleri birazcýk zorluyoruz
- Peki dünyadaki yükseköðretim nereye doðru gidiyor?
Mesela ABD'ye baktýðýmýzda her bir üniversitede birkaç konuda tema oluyor. Harvard'ýn týp alaný iyi iken Yale'nin sosyal bilimleri iyi olabiliyor.
- Burada aynamýz ABD mi?
Yok ama doðru bir gidiþ. Bir üniversitenin bir alanda iyi öðrenci yetiþtirmesi sistemin ihtiyaçlarýna daha iyi cevap verir durumda. Þu anda 165 üniversite var ama 200'e kadar ulaþmak istiyoruz. Kontenjan doldurmakta güçlük çekiceðiz. Bu yüzden master ve doktora öðrencileri için dýþarýdan Ýngilizce gereksinimi ortadan kaldýrýldý. Dýþarýdan öðrenci gelirse kontenjanýmýzý doldurabiliriz yoksa azýcýk tehlike görüyoruz. Özellikle vakýf üniversiteleri. Neden zarar etsinler. Ýnsanlar bir iyilik yapmak için bu okullarý kuruyor biz onlara zarar ettirirsek çok hoþ bir þey olmaz. Vakýflarýn tehlikeye gireceðini düþünüyorum.
YGS iyi yönetilemedi
- YGS krizi neden yaþandý? Gerekli zamanda müdahale edebildiniz mi?Ali Demirgörevine devam edecek mi?
Yargý süreci bittiði gün konuþmaya baþladýk. Karýþmak zorundayýz çünkü ÖSYM'nin müþterisiyiz. Ayrýca öðrenciye özgü soru ve cevap kaðýdý isteðimiz dahilinde geliþti. Ali Bey'in isteðiyle ilgili deðil. Bu medyaya yansýmadý. Süreç iyi idare edilemedi. Ali Bey'in yeni olmasý, sistemin zor olmasý, yeni þifreleme, güvenlik vs. Bilinenin aksine ÖSYM'de ki kadro eski, hiç deðiþmedi. Eðer yeni elemanlarla yeni ekip kurulsaydý belki sorunlar azalabilirdi. ÖSYM'nin baþkaný görevinin baþýndadýr. Bence ÖSYM bundan sonra Metaksan'la devam etmemeli. Metaksan kadrosunu deðiþtirmeyecekse Ali Bey tekrar düþünmeli. ÖSYM baþkaný olsaydým sorunu tam tespit etmeden basýn toplantýsý yapmazdým. Eðer yapýlan iþ kimseye ayrýcalýk tanýnmamýþsa ki yargý da onu söylüyor istifa etmemi gerektirecek bir durum olmazdý.