Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajý
Pages: 1
Haniflik By: hafiza aise Date: 19 Mayýs 2011, 11:43:09
f- Hanîflik

Cahiliye döneminde Allah’ýn birliðine inanan, putperestliði reddeden ve Kureyþ'in yanlýþ âdet ve inançlarýna karþý çýkan bazý kimseler vardý. Bunlara Hanîf (çoðulu hünefâ, ahnâf) denilmektedir. Tevhit inancýna sahip olan Hanifler Hz. Ýbrahim’in dinini yaþatmaya çalýþýrlar, Yahudilik ve Hristiyanlýktan uzak kalýrlar, putperestlikle mücadele ederlerdi. Bunlar okur-yazar kiþilerdi. Bir kýsmý Ýbrânîce ve Süryânîce gibi dilleri bilirdi. Bunlardan bir kýsmýnýn Hz. Ýbrahim dinine en yakýn din kabul ettikleri Hristiyanlýðý benimsedikleri görülmektedir.

Hanîfler topluca bir birlik oluþturamadýklarý gibi müþterek bir ibadetleri de yoktu. Bireysel olarak dinî hayat yaþayan zahid kimselerdi. Kaynaklarda Hanîf olarak adlandýrýlan bir kaç kiþinin isminden bahsedilmektedir. Varaka b. Nevfel, Ubeydullah b. Cahþ, Osman b. Huveyris ve Zeyd b. Amr bu dönemin önde gelen Haniflerindendir. Bunlar bir defasýnda bir araya gelerek putperestliðin bâtýl olduðunu, dedeleri Ýbrahim’in dininin tevhit esasýna dayandýðý kanaatinde birleþmiþler ve bu dinin esaslarýný tesbit etmek üzere çeþitli ülkelere daðýlmýþlardý. Varaka b. Nevfel, Þam’a giderek Hristiyanlýðý benimsemiþ, Tevrat ve Ýncil’i öðrenmiþtir. Ubeydullah b. Cahþ tereddüt içinde kalmýþtýr. Osman b. Huveyris Bizans imparatorunun yanýna giderek Hristiyanlýðý benimsemiþ ve orada kalmýþtýr. Zeyd b. Amr ise ne Hristiyanlýðý ve ne de Yahudiliði benimsemiþtir. O, putlara tapmaz, putlar adýna kesilen kurban etinden yemezdi; kýz çocuklarýn topraða gömülmesine karþý çýkardý. Þiirlerinde hep Allah’ýn birliði konusunu iþlerdi. Arabistan’da bu dört kiþiden baþka, Allah’ýn bir olduðuna ve ahirete inanan baþka Hanîfler vardý. Güçlü bir hatip olan Kus b. Sâide ve Taifli þair Ümeyye b. Ebü’s-Salt bunlar arasýnda yer almaktadýr.[48]


48. Ýbn Habîb, el-Muhabber, s. 171-172; Mes'ûdî, Mürûcü'z-Zeheb ve Meâdinü'l-Cevher, tah. Muhammed M. Abdülhamid, Kahire 1964, I, 69-75; Alûsî, Bülûðu'l-Ereb, Beyrut ts. II, 244-282; Cevad Ali, VI, 449 vd.; Günaltay, s. 79-83; Çaðatay, s. 158-169; Þaban Kuzgun, Ýslam Kaynaklarýna Göre Hz. Ýbrahim ve Haniflik, Ankara 1985; a. mlf., "Hanîf", DÝA, XVI, 33-39; Mustafa Çaðrýcý, "Arap", DÝA, III, 316-321.
Ynt: Haniflik By: yagmur_7-c Date: 09 Mart 2015, 17:08:47
Esselamu aleykum;
Zeyd b. Amr gibi pek çok kiþi cahiliye döneminde haniflik dininde idi..Ama Ýslamiyet geldikten sonra haniflik dini kalktý tabii..Peygamber efendimiz sallahu aleyhi ve sellem de Ýslamiyet öncesinde ,Haniflik dininde lan kimselerdi..Bazýlarý peygamber efendimiz sav -haþa Hristiyan olduklarýný düþünübelirler -ama bu yanlýþtýr..Dünyadaki bazý dinler biri de bu dindir be Ýslamiyet 'e en yakýn dindir ve Ýslamiyet'te olan bazý þeyler ,konular burada da mevcuttur.Rabbim ' e çok þükür Müslümanýz,hiç puta tapmadýk,Rabbim ilerde de taptýrmasýn inþallah..

radyobeyan