Peygamberimizin ailesi By: hafiza aise Date: 19 Mayýs 2011, 11:40:46
1- Ailesi
Burada Hz. Muhammed (s.a.s.)'in dedeleri, babasý, annesi, bunlarýn aileleri ile yakýn akrabasýndan ve bir bütün olarak kabilesi olan Hâþimoðullarý’ndan bahsedilecektir. Eþleri ve çocuklarý konusu ileride ayrýca ele alýnacaktýr.
Hz. Muhammed (s.a.s.), Mekke’de oturan Kureyþ kabilesinin Hâþimoðullarý koluna mensuptur. Soyu, Fihr (Kureyþ) b. Mâlik yoluyla Hz. Ýbrahim'in torunlarýndan Adnân'a kadar uzanýr. Babasý Abdullah b. Abdülmuttalib, dedesi Abdülmuttalib b. Hâþim, büyük dedesi Hâþim b. Abdümenâf, babaannesi Fatýma bint Amr’dýr.
Hz. Muhammed (s.a.s.)'in baba tarafýndan akrabalarýný tanýtmaya büyük dedesi Hâþim'den baþlamak istiyoruz. Hâþimoðullarýnýn atasý ve ayný zamanda Hz. Muhammed (s.a.s.)’in büyük dedesi olan Hâþim’in asýl adý Amr idi. Mekke’de kýtlýk olduðu bir yýlda Suriye’den somun getirip ufalayarak tirit yaptýrdýðýndan dolayý kendisine “ufalayan” manasýnda "Hâþim" denilmiþ ve bundan sonra bu isimle anýlýr olmuþtur. Daha önce de görüldüðü gibi, Kureyþ kabilesinin yaz ve kýþ seyahatlerini ilk defa tertipleyen ve âdet haline getiren odur. Kendi zamanýnda, rifâde ve sikâye görevlerini yürütüyordu. Bir ticaret seyahati için Suriye’ye giderken uðradýðý Medine’de, Adiy b. Neccâroðullarýndan Selmâ bint Amr ile evlendi. Bu evlilikten, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in dedesi Þeybe (Abdülmuttalib) dünyaya geldi. Hâþim bir ticaret seyahati esnasýnda Gazze'de vefat etti ve oraya defnedildi.[49]
Hâþim'in, Hz. Muhammed (s.a.s.)'in dedesi Abdülmuttalib’in de aralarýnda bulunduðu beþ oðlu ve beþ kýzý vardý. Abdülmuttalib, sekiz yaþýna kadar Medine'de annesinin yanýnda kaldý. Hâþim’in vefatý üzerine kardeþi Muttalib, Medine'ye gelip Abdülmuttalib'in annesi Selmâ bint Amr'ýn iznini alarak yeðenini Mekke'ye götürdü. Þehre girerken Muttalib’in devesinin terkisindeki çocuðu gören Mekkeliler onu kölesi zannederek kendisine Abdülmuttalib dediler ve o günden sonra Abdülmuttalib diye anýldý. Muttalib’in onu kölesi olarak tanýttýðý da söylenmektedir. Abdülmuttalib kendi zamanýnda Hâþimoðullarýnýn baþkanýydý. Hacýlarýn su ve yemek ihtiyacýný karþýlama (sikâye ve rifâde) görevlerini yürütüyordu. Bu görev babasýndan kendisine miras kalmýþtý. Gördüðü bir rüya üzerine Cürhüm kabilesinin Mekke’den giderken kapattýðý Zemzem Kuyusu’nun yerini keþfederek yeniden kazdý. Kur’an’da da haber verilen Fil Olayý'nda Ka’be’yi yýkmaya gelen Ebrehe ile görüþmelerde bulundu.[50] Hâþim’in Abdülmuttalib dýþýndaki oðullarýndan Ebû Sayfiy, Esed ve Nadle’nin nesilleri Ýslâm’ýn doðduðu yýllara dek devam ettiyse de daha sonra kesilmiþtir. Dolayýsýyla Benî Hâþim'den sadece Abdülmuttalib’in nesli devam etmiþtir.
Hz. Muhammed (s.a.s.)’in babasý Abdullah, Abdülmuttalib’in oðullarýndan biriydi. Abdullah'ýn baþýndan geçtiði bilinen en önemli olay, babasýnýn onu kurban etmek istemesidir. Þöyle ki; Zemzem kuyusunu kazdýðý esnada Abdülmuttalib’in Hâris'ten baþka oðlu bulunmuyordu. O nedenle Kureyþ kabilesinin önde gelen kiþileri tarafýndan rahatsýz edildi. Savunmasýz kalmasý üzerine, kendisini destekleyecek on oðlu olduðu takdirde birisini kurban edeceðine dair adakta bulundu. On oðlu dünyaya gelince bunlardan birini kurban etmeye karar verdi. Kurban adayýný belirlemek için çekilen kur’a, baþlangýçta Hz. Muhammed (s.a.s.)’in babasý Abdullah’a çýktý. Fakat deve sayýsý artýrýlarak çekilen kur’a sonucunda Abdullah’ýn yerine yüz deve kurban edildi. Abdullah, kurban edilmek istendiði sýrada hayatta olan kardeþlerinin en küçüðü idi.[51]
Hz. Muhammed (s.a.s.)’in amcalarý ve halalarýna gelince, amcalarý arasýnda Hâris, Zübeyr, Ebû Talib, Ebû Leheb, Hamza ve Abbas meþhurdurlar. Bunlardan Hâris ve Zübeyr, Ýslâm’dan önce vefat etmiþ, diðerleri ise Ýslâm dönemine yetiþmiþlerdir. Ýslâm dönemine yetiþenlerden Ebû Leheb ve Ebû Tâlib Ýslâm’ý kabul etmezken, Hamza ve Abbas Müslüman olmuþlardýr. Hâþimoðullarý, Abdülmuttalib'in dört oðluna, yani Abbas, Hâris, Ebû Tâlib ve Ebû Leheb'e nisbetle sýrasýyla Abbâsîler, Tâlibîler, Hârisîler ve Lehebîlerden oluþmuþtur. Abdülmuttalib'in diðer oðlu ve Hz. Muhammed (s.a.s.)'in babasý Abdullah'ýn nesli Hz. Peygamber'in kýzý Fâtýma yoluyla devam etmiþtir. Hz. Hamza'nýn üç oðlu bir kýzý olmuþsa da daha sonraki dönemlerde nesli devam etmemiþtir.[52] Hz. Muhammed (s.a.s.)’in Âtike, Beyzâ, Ervâ, Berre, Safiye ve Ümeyme adlarýnda halalarý vardýr.
49. Ýbnü'l-Kelbî, Cemheretü'n-Neseb, tah. Abdüssettâr Ahmed Ferrâc, Kahire 1983, I, 91-93; Ýbn Hiþâm, I, 136-137; Ýbn Sa'd, et-Tabakâtü'l-Kübrâ, Beyrut 1985; I, 75-81; Belâzürî, Ensâbü'l-Eþrâf, tah. Muhammed Hamidullah, Kahire 1959, I, 60-61, 63-64; Ýbrahim Sarýçam, "Hâþim", DÝA, XVI, 405-406.
50. Ýbn Hiþâm, I, 137 vd. ; Ýbn Sa'd, I, 81-94; Taberî, Târîhu'l-Ümem ve'l-Mülûk, tah. Muhammed Ebü'l-Fazl Ýbrahim, Beyrut ts. II, 246-251; H. Ahmet Sezikli, "Abdülmuttalib", DÝA, I, 272-273.
51. Ýbn Hiþâm, I, 108-109, Ýbn Sa'd, I, 88 vd.; 151-158; Bekir Topaloðlu, "Abdullah", DÝA, I, 75-76.
52. Hâþimoðullarý hakkýnda geniþ bilgi için bkz. Ýbnü'l-Kelbî, Cemhere, I, 96-147; Zübeyrî, Kitâbü Nesebi Kureyþ, tah. E. Levi Provençal, Kahire 1951, s. 14-91; Ýbn Hazm, Cemheretü Ensâbi'l-Arab, tah. Abdüsselâm M. Harun, Kahire 1962, s. 14-72; Ýbrahim Sarýçam-Mustafa Öz "Hâþim" (Benî Hâþim), DÝA, XVI, 403-405).
Ynt: Peygamberimizin ailesi By: Zeynep7D Date: 07 Ocak 2014, 16:18:19
Peygamberimizin amcasý Ebu Talib müslüman olmadýysa da peygamberimize her aman iyi davranmýþtýr. Peygamber efendimizin babasýnýn kurban edileceðini de bilmiyordum. Farklý bilgiler öðrenince mutlu oluyorum. Böyle güzel bilgiler için çok teþekkürler...
Ynt: Peygamberimizin ailesi By: Hanife 8.D Date: 07 Ocak 2014, 16:23:19
bilgiler için çok teþekkürler...
peygamber efendimizin o kadar çok anisi var ki anlatmakla bitmez
peygamberimiz hakkýnda bize bilgi verdiðiniz
için allah sizden razý olsun...
Ynt: Peygamberimizin ailesi By: hafiza aise Date: 07 Ocak 2014, 16:52:26
Allah sizlerden de razý olsun kardeþlerim. Rabbim ilmimizi , bilgimizi artýrmayý nasip etsin hepimize inþallah.
Ynt: Peygamberimizin ailesi By: yagmur_7-c Date: 07 Ocak 2014, 16:58:27
Allah peygamberimize ve ehli beytine selam olsun. onlar onemli
radyobeyan