Týp Dünyasý
Pages: 1
Dudaktaki yaralara dikkat! By: sumeyye Date: 18 Mayýs 2011, 17:31:47
Dudaktaki yaralara dikkat!

Uzun süre geçmeyen yaralar kanser habercisi olabilir.
Soðuk hava, rüzgar ve güneþ ýþýðý dudak kuruluðunun baþlýca nedenleri arasýndadýr. Ancak uzun süre geçmeyen yaralar kanser habercisi olabileceði için dikkat gerektirir. Doç. Dr. Ahu Birol, “1-7 Nisan Kanser Haftasý” öncesi dudak kanserine zemin hazýrlayan faktörler ve tedavi yöntemleri hakkýnda bilgi verdi.

Güneþ, sigara ve aþýrý alkol tüketimi dudak kanserine neden olabilir

Dýþ etkenlere baðlý olarak dudakta ortaya çýkan kuruma ve çatlama ‘keilit’ olarak adlandýrýlýr. Soðuk hava, rüzgar ve güneþ ýþýðý kurumuþ, çatlamýþ dudaklarýn en sýk nedenidir.  Kayak sýrasýnda fazla miktarda güneþ ýþýðýna maruz kalma da, ani baþlayan dudak reaksiyonuna neden olabilir. Akne tedavisi için kullanýlan ilaçlar (isotretinoin) yoðun dudak kuruluðu yapabilir. Birçok alerjik bünyeli çocukta ilk bulgu dudakta ortaya çýkan kuruluk ve çatlama olabilir. Rujlar, dudak nemlendiricileri, diþ ürünleri, uçuk nedeni ile kullanýlan ilaçlar, dudakta reaksiyon yaratabilir. Yoðun güneþ ýþýðýna maruz kalmanýn yaný sýra, sigara, pipo kullanýmý ve alkol tüketimi dudak kanserine neden olan önemli faktörlerdir.

 Dudaklarda sýk kanayan yara, kýrmýzý lekeler ya da ele gelen sert doku tehlikeye iþaret edebilir

Dudakta çatlama oldukça aðrýlý bir tablodur. Gülmeyi zorlaþtýrýr. Kuruluk ne kadar fazla ise çatlama ve kanama o kadar þiddetli olacaktýr. Dudaklarý kuru olan bireyler dudaklarýný sürekli olarak yalamakta, bu da kuruluk ve tahriþi daha da artýrmaktadýr. Çocuklarda tik þeklinde alt dudaðý emme sonucunda dudaktaki kuruluk ve çatlamanýn yaný sýra dudak etrafýndaki deride keskin sýnýrlý bir kýzarýklýk ortaya çýkabilir.

Uzun süreli güneþ ýþýðýna maruz kalan kiþilerin dudaklarýnda giderek daha þiddetli reaksiyon oluþabilir. Bu deðiþiklik dudakta ortaya çýkan, metastaz riski oldukça yüksek yassý hücreli kanserin öncüsü olabilir. Dudakta iyileþmeyen, kolaylýkla kanayan yara, bazen kýrmýzý bir leke, bazen iki parmak arasýnda tutulduðunda normalden farklý sert bir yapý, dudakta beyaz- gri sert alan dudak kanserinin öncü belirtisi olabilir. Bu tip deðiþiklikler mutlaka biyopsi alýnarak deðerlendirilmelidir.

Açýk tenliler risk grubunda

Dudak kanseri %90 alt dudakta görülür. Açýk tenli, ileri yaþtaki erkek hastalarda daha sýk görülmesinin yaný sýra, en sýk çiftçiler ve denizcilerde ortaya çýkmaktadýr. Koyu tenli kiþilerde “melanin” adý verilen güneþ ýþýnlarýna karþý koruyucu pigmentin olmasý, dudak kanseri riskini de azaltmaktadýr.

Dudaklarýmýzý yara ve kanser riskine karþý korumak almanýz gereken önlemler:

    * Açýk havada uzun saatler geçiriyorsanýz mutlaka güneþ koruyucu içeren dudak koruyucusu kullanmanýz gerekir. Siperi olan þapka kullanýmý da dudaklarý korumak açýsýndan önemlidir.
    * Dudaklarýnýzý yalamamak, nötr reaksiyon yaratmayan ürünler ile sýk sýk nemlendirmek gerekmektedir. Saf vazelin bu amaç için kullanýlabilir.
    * Dudak kanseri ve öncüsü olan deðiþikliklerin kadýnlarda daha az görülmesinin en önemli nedeni dudak koruyucu alýþkanlýðýnýn olmasýdýr.
    * Dudakta meydana gelen her türlü deðiþiklikte mutlaka dermatoloji uzmanýna baþvurmak gerekir.

Haber Türk


radyobeyan