Sakif kabilesini ziyaret By: hafiza aise Date: 17 Mayýs 2011, 19:02:21
11- Sakif Kabilesini Ziyaret
Ebû Tâlib ve Hz. Hatice’nin vefatýndan sonra müþrikler Hz. Peygamber’i daha fazla rahatsýz etmeye baþladýlar. Konu teblið açýsýndan düþünüldüðünde, aslýnda Mekkelilere yapýlmasý gereken teblið de yapýlmýþtý. Onun için Hz. Peygamber Ýslâm’ý baþka insanlara ulaþtýrmanýn yollarýný aramaya baþladý. Mekke döneminin son üç yýlýnda faaliyetlerini önce Tâif, daha sonra Mekke'ye gelen göçebe Arap kabileleri ve Medine’deki Evs ve Hazrec üzerinde yoðunlaþtýrdý.
Hz. Muhammed (s.a.s.) yanýna Zeyd b. Hârise’yi alarak Tâif’e gitmeye karar verdi. Orada oturan Sakîf kabilesinin Ýslâm'a girmesini ve Kureyþ’e karþý kendisiyle birlikte hareket etmesini ümit ediyordu. Nübüvvetin onuncu yýlýnda(620) þevval ayýnýn sonlarýna doðru Hz. Hatice’nin vefatýndan bir ay kadar sonra buraya gitti ve zilkade ayýnda döndü. Taif’in ileri gelenlerinden Amr b. Umeyr’in oðullarý Abdüyâlîl, Mes’ud ve Habîb’i Ýslâm'a davet etti ve kendisine yardým etmelerini istedi. Ancak hiç kimse onun davetini kabul etmedi. Çünkü Sakîf kabilesi mensuplarý Kureyþ’le aralarýnýn açýlmasýný istemezlerdi. Zira birbiriyle akrabalýklarý ve ticârî iliþkileri vardý. Bazý Kureyþlilerin Taif’te arazileri mevcuttu. Bunun üzerine Hz. Peygamber onlardan hiç olmazsa bu görüþmeyi gizli tutmalarýný rica etti. Onlar buna da kulak asmadýlar; ayak takýmýný Hz. Peygamber’e saldýrttýlar. Yolun iki tarafýna dizilerek, aralarýndan yürüyen Hz. Peygamber ve Zeyd'i taþa tuttular. Atýlan taþlar Hz. Peygamber’in ayaklarýný kanattý; onu korumaya çalýþan Zeyd b. Hârise’nin baþýný yaraladý. Hz. Peygamber atýlan taþlarýn verdiði aðrýdan yürüyemez hale geldiðinde yere oturuyordu. Fakat kollarýndan tutup kaldýrýyorlar, yürümeye baþlayýnca tekrar taþlýyorlar ve gülüþüyorlardý.[170] Kureyþli Rebîa’nýn oðullarý Utbe ve Þeybe’nin baðýna gelinceye kadar hakaret ettiler, baðýrýp çaðýrdýlar, taþ attýlar. Bu zor durumda Hz. Peygamber ellerini kaldýrýp Allah'a þöyle yalvarmýþtýr: "Allah'ým! Gücümün zayýflýðýný, insanlara karþý tâkatimin ve gücümün azlýðýný sana arz ediyorum. Ey merhametlilerin merhametlisi! Sen zayýflarýn Rabbisin. Sen benim Rabbimsin. Sen beni kimin eline býrakýyorsun? Bana kötü muamele yapan yabancýya mý? Yoksa beni eline býraktýðýn düþmana mý? Bu, senin bana karþý bir öfkenden ileri gelmiyorsa ben buna aldýrýþ etmem. Fakat senden gelecek bir himaye ve koruyuþ her zaman çok daha hoþtur. Senin öfkene uðramaktan, karanlýklarý aydýnlatan, dünya ve ahiret iþlerini ýslah eden yüzünün nûruna sýðýnýyorum. Her þey senin hoþnutluðun içindir. Güç ve kuvvet ancak sendendir".[171] Hz. Peygamber daha sonraki bir dönemde kendisine sorulan bir soruya verdiði cevapta, Tâif yolculuðu esnasýnda karþýlaþtýðý sýkýntýnýn Uhud savaþýnda karþýlaþtýðýndan daha þiddetli olduðunu söylemiþtir.[172]
Hz. Peygamber ve Zeyd, Utbe ve Þeybe’nin baðýnda istirahat ettiler. Burada bu iki kardeþten birinin kölesi olan Addâs, efendilerinin emriyle Hz. Peygamber’e bir tabak üzüm sundu. Hz. Peygamber'in yemeðe baþlarken "Bismillah" demesi Addâs'ýn dikkatini çekti ve "Bu bölgenin halký bu sözü kullanmaz" dedi. Hz. Peygamber ona nereli olduðunu sordu. Addâs Ninovalý ve Hristiyan olduðunu söyledi. Hz. Peygamber "Demek ki, sâlih bir kiþi olan Yûnus b. Mettâ'nýn þehrindensin" dedi. Addâs Hz. Peygamber'e Yûnus b. Mettâ'yý nereden bildiðini sordu. Hz. Peygamber de "O benim kardeþimdir. O bir peygamberdi. Ben de peygamberim" dedi. Addâs bunun üzerine Müslüman oldu.
Bu arada Sakîfliler Kureyþ’e çoktan haber uçurmuþlardý. Hz. Peygamber kabilesini terkederek Mekke dýþýna çýktýðýndan, þehre girebilmesi için himayesine girebileceði bir kimse araþtýrmaya baþladý. Bu süre zarfýnda Hira maðarasýnda bekledi. Bir Mekkeli vasýtasýyla haber gönderdiði Ahnes b. Þerîk ve Süheyl b. Amr, onun himâye isteðini kabul etmediler. Aslen Sakîfli olan Ahnes b. Þerîk, Zühreoðullarýnýn müttefiki olarak Mekke'ye yerleþmiþti. Ahnes "Ben halîf'im, halîf ise bir baþkasýný himâyesine alamaz" þeklinde cevap gönderdi. Süheyl b. Amr ise "Ben Âmiroðullarýna mensubum. Âmiroðullarý Ka'boðullarýný himâyesine alamaz" dedi. Sonunda Nevfeloðullarýnýn baþkaný Mut’im b. Adiy onu himayesine aldý ve oðullarýyla birlikte kendisini korudu. Hz. Peygamber önce Kâbe'yi tavaf ederek iki rekat namaz kýldý ve daha sonra evine gitti.[173]
170. Ýbn Seyyidinnâs, I, 232.
171. Ýbn Hiþâm, I, 420; Belâzürî, I, 237; Taberî, II, 345; krþ. Hamidullah, Ýslam Peygamberi, çev. Salih Tuð, Ýstanbul 1981, I, 126.
172. Ýbn Abdilber, Dürer, s. 63.
173. Ýbn Hiþâm, I, 381, 419-422; Ýbn Sa'd, I, 210-212; Taberî, II, 344-348.
radyobeyan