Dini Hikayeler
Pages: 1
Kadina yanlis fikir veren Komsu By: hafizvuslat Date: 13 Haziran 2009, 16:52:58
Ebû Müslim Havlânî, mâneviyat büyüklerinin hem de ileri gelenlerindendir. Kendisi ibadette, ahlâkta, zühd ve takvâda örnek bir tasavvuf büyüðüdür. Tâbiîn zamanýnda Ýslâm’a girmiþ, ciddî bir araþtýrma tahkikten sonra girdiði Ýslâm’da öylesine ilerlemiþ ki, kendinden önce girenler ondan sonraya kalmýþ, ondan feyiz alýp nasihat dinler olmuþlardýr.
Ebû Müslim’in kendisi ilerleyip de hanýmý geride kalmýþ deðildi. Hanýmý da hemen kendisine yakýn þekilde mânen ilerlemiþ, beyinin takvâsýna yaklaþan bir iktisad ve kanâat ehli hâline gelmiþti.

Bu yüzden birlikte oruç tutarlar, birlikte gece namazý kýlarlar, yine birlikte vakit namazlarýna hazýrlanýrlardý.

Hattâ “Hýlletü’l-Evliyâ”da anlatýldýðýna göre, Ebû Müslim camiye giderken tekbir alarak evinden çýkar, namaza yönelirdi. Hanýmý da onu tekbirle uðurlar, yine tekbirle karþýlardý.

Ancak, bir gün durum deðiþti. Ebû Müslim, cami dönüþü evinin avlusuna girdiði halde tekbir sesi iþitmemiþ, bunun bir sebebi olacaðýný düþünmeye baþlamýþtý. Halbuki haným evden dýþarýya da pek çýkmaz, habersiz bir yere gitmezdi.

– Hayýrdýr inþâallah, diyerek kapýdan giren Ebû Müslim, az sonra elinde yemeklerle hanýmýnýn geldiðini gördü. Sofrayý hazýrlayan haným þöyle bir köþeye “Offf!” diyerek yýðýlýverdi.

Ebû Müslim þüphelenmeye baþladý:

– Haným, sende bir deðiþiklik var, nedir bu oflamalar?

Cevap verdi:

– Ne olacak, yorgunluk, bitkinlik! Bütün gün ev iþleriyle meþgul oluyor, yorulup bitkin düþüyorum. Halbuki sen halifenin huzuruna girince bir hizmetçi istesen, seni kýrmaz hemen verirmiþ.

– Haným, halifenin bana hemen bir hizmetçi vereceðini nereden biliyorsun? Benim böyle itibarým var mý ki?

– Varmýþ!

– Nereden biliyorsun?

– Nereden olacak, iþte komþu kadýný! O, senin böyle yüce bir itibara sahip olduðunu söyledi. Hem halifeden sadece hizmetçi deðil, baþka daha neler istesen alýrmýþsýn. Onun için nüfuzunu kullanmaný, hizmetçi ile kalmayýp biraz da maddî yardým talebinde bulunmaný istiyorum.

Kendisini tekbirlerle namaza uðurlayýp, yine tekbirlerle karþýlayan hanýmýnýn birden fikrinin bozulup dikkatinin daðýtýldýðýný gören Ebû Müslim, buna çok üzülür, ne yapacaðýný þaþýrýr.

Halife Hz. Muâviye’den böyle bir talepte bulunmayý asla istemez ama, kadýn da bunda ýsrar eder:

Bu defa gazaba gelen büyük velî, elini açar ve bedduasýný yapar:

– Allah’ým, beni tekbirle namaza gönderip yine tekbirle karþýlayan bu sâliha kadýnýn kim fikrini çeldi, aklýný bozdu ise, onun gözünü kör eyle!.

O anda evin öteki köþesinde bir feryat kopar!

– Ortalýðý aydýnlatýn, gözlerim görmüyor!

Meðer geçim bozup, yuva yýkmakla meþhur olan komþu kadýný henüz evdeymiþ, birdenbire dünyasýnýn karanlýða gömülmesini ýþýðýn sönmesine hükmetmiþ.

Ancak, bunun ansýzýn gelen körlükten baþka bir þey olmadýðýný anlayýnca baþlamýþ büyük velîye yalvarmaya: – Ben ettim, sen etme!...

Bundan dolayý derler ki:

– Dindar hanýmlar, dindar olmayan kadýnlarýn verdikleri yanlýþ fikirleri dinlememeli, yanlýþ fikir verenler de günün birinde mutlaka bir belâya uðrayacaklarýný hatýrdan çýkarmamalýdýr!..

Nitekim komþu kadýný yanlýþ fikir verdi, körlük cezasýna müstahak oldu.




Yeni Aile Ilmihali   Ahmet Sahin    Cihan Yayinlari

Ynt: Kadina yanlis fikir veren Komsu By: Eslemnur Date: 24 Aralýk 2010, 20:02:09
Allahümme ecirna min þerrin-nisa \   Allah'ým bizi kötü kadýnlarýn þerrinden muhafaza eyle..
Allahümme ecirna min belain-nisa \   Allah'ým bizi kötü kadýnlarýn belasýndan muhafaza eyle..
Allahümme ecirna min fitnetin-nisa\  Allah'ým bizi kötü kadýnlarýn fitenesinden muhafaza eyle .. 
                 
                                                                                                                       Amin..

radyobeyan