DERDE DEVA BALIKLAR... By: melek24 Date: 12 Haziran 2009, 18:15:46
Doktor balýklar þifa daðýtýyor
Sedef hastalýðý, romatizmal hastalýklar, deri, sinir ve böbrek hastalýklarýna þifa arayanlar burada..

Sivas'ýn Kangal ilçesindeki Kangal Balýklý Kaplýcalarý, baþta sedef hastalýðý olmak üzere romatizmal hastalýklar, deri, sinir ve böbrek hastalýklarýna þifa arayan yerli ve yabancý turistlerin uðrak yeri oluyor.
Sivas'a 98, Kangal ilçe merkezine 13 kilometre uzaklýktaki Kangal Balýklý Kaplýcalarý'na, her yýl tedavi ve gezi amaçlý çok sayýda yerli ve yabancý turist geliyor.
Sazlýk haldeyken, 1917 yýlýnda ayaðýnda yara olan bir çobanýn tesadüfen tedavi olmasýyla keþfedildiði bildirilen, 1950'li yýllara kadar ilkel havuzlarda hizmet veren Kangal Balýklý Kaplýcalarý, modern tesisleriyle hijyenik ortamda hizmet veriyor.
Özellikle sedef hastalýðýna ve diðer cilt hastalýklarýna iyi geldiðine inanýlan, ''doktor balýklar'' olarak adlandýrýlan balýklarýyla saðlýk turizmi açýsýndan önemli bir merkez olan kaplýcalar, þifa arayan kiþilerin vazgeçemediði mekanlar arasýnda yer alýyor.
Baþka bir doðal ortamda yetiþtirilmeleri ve üretilmelerinin mümkün olmadýðý belirtilen balýklarýn bulunduðu kaplýcalar, özellikle saðlýk turizmi açýsýndan tercih ediliyor, gezi amacýyla gelen turistleri de aðýrlýyor.
Suyunun sýcaklýðý 36-37 derece olan kaplýcada binlerce küçük balýk, havuza girenlerin sivilce ve yara kabuklarýný yiyerek deriyle kaplýca suyunun temasýný artýrýyor.
Saðlýk Bakanlýðýndan tesis iþletme izin belgesi bulunan kaplýcalara SSK, Bað-Kur ve Emekli Sandýðýna baðlý hastalar, hastanelerden sevk yaptýrarak tedavi için gelebiliyor.
Kaplýcalarda tedavi gören sedef hastalarýndan Gürcistanlý Levan Naishvili, Kazakistanlý Karazhanov Miras, Almanya'da yaþayan gurbetçi Murat Ýlhan ve Ordu'lu Aydýn Þahin, kaplýcalarýn tedavileri açýsýndan faydalý olduðunu belirtiyor.
Kaplýcanýn iþletmecisi ve ayný zamanda Türkiye Kaplýcalar Derneði Baþkan Yardýmcýsý ve Avrupa Kaplýcalar Birliði Türkiye Delegesi olan Ünsallar Anonim Þirketinin yönetim kurulu üyesi olan Fuat Ünsal, her yýl Avrupa'da geziye çýktýðýný, burada gördüðü yenilikleri iþletmecisi olduklarý kaplýcalarda uygulamaya koymaya çalýþtýklarýný söyledi.
Yap-iþlet-devret modeliyle aldýklarý kaplýcalarý bugün dünya çapýnda bir iþletme haline getirdiklerini, þu anda 150 odalý ve 300 yatak kapasiteli otelin bulunduðunu ifade eden Ünsal, ''Dünyada eþi ve benzeri bulunmayan kaplýcamýzda yýlda yüzlerce insan yüzde 100 tedavi olur gider'' dedi.
Kaplýcalarýnýn ruhsatlý ve Saðlýk Bakanlýðýndan onaylý olduðunu belirten Ünsal, sosyal güvencesi olan hastalarýn hastanelerden sevkli olarak kaplýcalarýna gelebileceðini belirtti.
-''BALIKLARI ÇALIYORLAR'' -
Kaplýcalarýn su, balýk ve güneþ ýþýnlarý olmak üzere 3 ayrý unsuru bünyesinde barýndýrdýðýný, bunlarýn bir arada olmasýyla kaplýcanýn sedef tedavisinde sonuç verdiðini kaydeden Ünsal, ''Bunlardan biri olmazsa olmuyor. Mesela buradan balýklarýmýzý çaldý götürdüler Avrupa'ya. Japonlar götürdü. 8-10 ülkede þu anda görev yaptýðý duyumlarýmýz arasýnda. Fakat bunlarýn hiçbiri baþarýlý olamayacaklar, olamýyorlar da. Þimdi bizden geliyorlar su istiyorlar. Yani suyu alsalar güneþi ne yapacaklar? Güneþleri yoktur. Onun için taþ yerinde aðýrdýr'' diye konuþtu.
Ýstanbul Üniversitesi Çapa Týp Fakültesi Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Zeki Karagülle'nin tüm konularda danýþmanlarý olduðunu, Cumhuriyet Üniversitesi Týp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Sedat Özçelik ve ekibinin de kaplýcalarýnda çok büyük emeði bulunduðunu bildiren Ünsal, görevli hemþirenin 24 saat kaplýcada kaldýðýný söyledi.