Hz.Süleyman
Pages: 1
Cömertliği By: sumeyye Date: 05 Mayýs 2011, 18:11:36
c- Cömertliði


 

Hz. Süleyman'ýn emrine verilen cinler onun için büyük sa­hanlar, yerinden kaldýrýlamayacak aðýrlýkta kazanlar yapýyorlardý.

Bu mucizeyi anlatan âyet, Hz. Süleyman'a yapýlan ihsanýn geniþliðini dile getirdiði gibi, Hz. Süleyman'ýn sofrasýnýn büyük­lüðünü de anlatmaktadýr. Dolaysiyle onun cömertliðini, insanla­ra ve emrinin altýndaki kimselere yaptýðý ikramlarý da haber ver­mektedir.

Bu kadar geniþ kazanlarýn ve yemek kaplarýnýn herhalde süs için yapýldýðý söylenemez. Âyetler Hz. Süleyman'ýn cömertli­ðini söz konusu ederek insanlarý bu güzel tavra davet etmektedir.

Sâd sûresinde Hz. Süleyman'ýn emrine verilen mülk (saltanat-zenginlik) sýralandýktan sonra þöyle söyleniyor:

"Ýþte bu sana vergimizdir (ey Süleyman), artýk sen de he­saba vurmaksýzýn istersen ver, istersen tut." [176]

Âyetin kelime anlamý; sana baðýþlanan bunca nimeti, bun­ca armaðaný, hesap etmeksizin ister dilediðine ver, istersen ver­me. Böyle bir þey, sana verilen nimetlerin azalýp çoðalmasýna et­ki etmez. Allah (c.c.) sana dilediði gibi ihsan etmektedir.[177]

Bazý tefsircilere göre bu âyet üç anlama gelebilir:

a-Ey Süleyman, sana sayýsýz nimetler baðýþladýk, bunlardan dilediðine verirsin, dilediðine vermezsin.

b- Sana baðýþlanan bu nimetlerden dilediðine verebilirsin, bundan dolayý seni hesaba çekmeyiz. [178]

c- Cinlerin bir kýsmý senin yönetimin altýna verilmiþtir. Onlarý ister serbest býrak, istersen iþ yaptýrmaya devam et. Bun­dan dolayý sana bir hesap sormayacaðýz. [179]

Demek ki Hz. Süleyman kendisine yapýlan bunca ihsan ve verilen bunca nimet üzerinde yetkili idi. O, bunlardan dilediði kadar daðýtabiliyor, insanlara dilediði kadar iyilikte bulunabili­yordu.

Þüphesiz bu izin onun cömertliðine, Allah (c.c.)'ýn verdiði zenginliði yine O'nun yolunda sarfetme ahlâkýna bir iþarettir.

Bir hadiste þöyle rivayet ediliyor:

"Peygamberimiz (s.a.v.), bir peygamber kul olma ile, hesap­sýz ve günahsýz olarak dilediðini verme, dilediðini vermeme yet­kisine sahip hükümdar nebi olma arasýnda serbest býrakýlýnca; o, Cebrail ile istiþare ettikten sonra birinci makamý seçti. Onun için þöyle denildi:

Tevazu gösterdi ve birinci makamý seçti. Çünkü bu ma­kam Ahirette deðer açýsýndan Allah'ýn katýnda daha yücedir. Ýkinci makam, yani büyük bir mülkle beraber peygamberlik, dünyada deðer açýsýndan Allah (c.c.) katýnda yücedir.

Bundan dolayý Allah (c.c.) Hz. Süleyman'a dünyada verilen­leri söz konusu etti. Onun Kýyamet gününde Allah (c.c.) katýnda da ayný þekilde büyük bir pay sahibi olmakla þerefini yüceltti." [180]



[176] Sâd: 38/39.

[177] M.H. Tabatabâî, el-Mizan: 17/217

[178] Kurtubî, el-C. Li-A. Kur'an: 16/135. K. Beydavî, Tefsir: 2/313. Âlusî, Ruhu'l-Meâni: Beyrut, trh. 23/204. M. Meragi, Tefsir: 23/122. Taberî, el-C. Beyan, 23/105. M. b. Hüseyin, en-Nisabûrî, T. Garâibu'l-Kur'an ve Regâibu'l-Furkan, (Taberl'nin kenannda) 23/104

[179] E Razi, T. Kebir: 26/211, Mevdudî, Tefhim: 5/77

[180] Ýbni Kesir, Muh. Tefsir, 3/204. Hüseyin K. Ece, Hz. Süleyman, H. Ece Yayýnlarý: 94-95.

[181] Hüseyin K. Ece, Hz. Süleyman, H. Ece Yayýnlarý: 96.


radyobeyan