Rumeli fetihleri By: sidretül münteha Date: 30 Nisan 2011, 16:36:39
Rumeli Fetihleri
istanbul'u fethetmek, dünyada nefes alan her müslümanýn arzusuydu. Çünkü Ýstanbul'un fethi, iki cihan serveri Efendimiz Salallahu Aleyhi ve Sellem'in hadis-i þeriflerindendi. O þehri alan kumandan, ne güzel kumandan, o ordu ne güzel orduydu... Böyle buyuruimuþ olan bir isteði, yerine getirmeyi hangi müslüman istemezdi?.. Fakat herþey vakti-saati gelince olacaðýna göre, onun da sýrasý vardýr...
Sultan Orhan Hazretleri, birgün oðlu Süleyman Þah'ý yanýna çaðýrarak;
— Venedik Korsanlarý, zaman zaman sahillerimize sadýrýrlar. Ceneviz'le yaptýðýmýz anlaþma, Karesi Beyliðini ilhakla,
Anadolu yakasýnýn sükunetini temin ettik. Göreyim seni Süleyman, Rumeli yakasýný bize yâr kýl!» dedi.
Süleyman Paþa, Karesi'ye dönüp Hacý Ýl Bey, Yakup Ece ve Gazi Fazýl gibi deðerli kumandanlarla bir miktar da askeri yanýna alarak, ava çýkmak bahanesiyle Güvercinlik denilen yere gelince, yanýndaki beylere maksadýný açtý.
Rumlar, Osmanlýnýn korkusundan Anadolu kýyýlarýnda deðil gemi, küçük bir sandal bile bulunduramýyorlardý. Karþýya geçmenin imkaný yok gibi idi. Süleyman Paþa'nýn talimatý üzerine, öküz derisinden bir tulum þiþirerek bir sal yaptýlar. Geceleyin, Kemer denilen yerden sala binerek, sabaha karþî Viranhisar diye adlandýrýlan ve boðazýn en dar yeri olan Cim-bi kalesi sahiline çýktýlar.
Mücahidler, Rumlarýn ileri gelelerinden birisini yakalayýp, Süleyman Paþa'ya getirdiler. Süleyman Paþa, getirilen adama iltifat etti. Kendisine, Cimbi Kalesi fethokýnduðu takdirde kale komutanlýðýný vereceðini vaad etti. Buna karþýlýk kendilerine klavuzluk yapmasýný istedi. Adam bu isteði kabul edince, hemen iki büyük sal yapýldý. Sallardan birine Aksungur, Karaoðlanoðlu, Akçakoca ve Baiabancýkoðlu gibi kýrk yiðitle Süleyman Paþa bindi. Diðerine de Hacý Ýl Bey, Ece Bey, Fazýl Bey ve Evranos Bey'ier bindi. Sabahleyin erkenden Rumlara sezdirmeden Cimbi Kalesinin altýna yaklaþtýlar. Tarih H. 755/M. 1354.
Rumlar, Osmanlýlarýn bu kýyýya geçebileceklerini hayal bî5 le edemediklerinden gaflet içindeydiler. Süleyman Paþa, Rum kýlavuzun gösterdiði kale duvarýnýn kenarýndaki gübre yýðýnýnýn üstünden mücahidleri içeri salýverdi. Mücahidler, karþý duranlarý baðlayýp tesirsiz kýldýlar. Kale halkýna eman verildi. Herkese iyi muamele yapýldý. Elegeçen Rum gemilerine asker koyarak Anadolu yakasýndan Rumeli yakasýna üçü içinde üç bin asker taþýndý.
Cimbi'den hareket eden Süleyman Paþa, derhal Aya Slonya kalesini de zabt etti. Gelibolu Tekfuru, Süleyman Paþa'ya karþý asker toplayýp hücum ettiyse de, zafer yine Ýslâm'ýn... Çünkü Müslümanlar, Ýslâm'ý yaþýyorlar, Ýslâm yaþandýkça zafer ve nusret onlara ram oluyordu...
Süleyman Paþa'nýn Rumeli'ye geçiþ haberini ve Gelibolu Tekfurunu yenisini tebrik etmek için Þeyh Mahmud Süleyman Çelebi de þu beyti söylemiþtir:
Velayet gösterip halka suya seccade salmýþsýn, Bekaasýn Rumeli'nin dest-i takva île almýþsýn.
Osmanlý mücahidlerinin Rumeli yakasýna geçtiði haber alýnýnca, birçok Türkmenler Rumeli yakasýna geçip 10 bin kiþi oldular.
Süleyman Paþa, 1355 senesinde meydana gelen zelzelenin de tesiriyle Konurhisar, Gelibolu, Bolayýr, Hayrabolu ve Tekirdað kalelerini ve topraklarýný rahatça ele geçirdi. Bu fetihlerde çok ganimetler toplandý. Süleyman Paþa Hz. Mevlana'ya olan derin sevgisinden ötürü, baþýna Mevlevi külahý giyerdi. Ganimetleri Ýslâm mücahidlerine daðýttýktan sonra, külahýný yaldýzlattý.
Aydýnoðlu Umur Bey Kantakuzen'in daveti üzerine 10.000 kadar askerle Rumeli'ye geçmiþti. Yeniþehir taraflarýnda bulunan Kantakuzen, muhalifleriyle savaþmýþ ve onlarý periþan etmiþti. Sonradan donanmasýyla dönüp Bolayýr kýyýlarýna gelmiþti. Süleyman Paþa, Bolayýr'ý merkez yaptýðýndan, CJmur Bey sahile çýkýp onunla görüþtü. Neticede umur Bey'e, Rumeli kýyýlarýný kuþatýp, emniyete almasý emredildi. Osmanlý mücahidierinin de Ýç bölgelerde gaza etmeleri kararlaþtýrýldý.
Rumeli yakasýna Osmanlýlarýn yerleþtiðini gören Kantakuzen, Avrupa'ya haberler gönderek yardým isterken, Bulgar,Sýrp Eflak, Buðdan ve Macar Krallarý ile yazýþmalar yaparak, Osmanlýlarý Avrupa yakasýndan atmak için birlikte çalýþmak hususunda anlaþtýlar. Bu arada Yani Paleolog, Süleyman Pasayi Kantakuzen aleyhine çevirmeye çalýþýyordu. Gelibolu'nun korunmasýný emniyete alan Süleyman Paþa, Silivri Bey'i olan Hacý Ýl Bey'i yanýna çaðýrarak, Çekmece Kalesini muhasaraya aldý. Keþan taraflarýnda at koþturup gaza eden Evranos Bey'in gönderdiði haberci, Süleyman Paþa'ya Dimetoka ve Edirne Beylerinin kuvvetlerini birleþtirerek, Ýslâm Ordusuna baskýn yapacaklarý haberini getirdi.
Süleyman Paþa, bir alay süvari ile Ayvat Yiðitbaþýyý Dargýs tarafýna gönderirken, Evranos Bey'e de Ayvat Yiðitbaþý ile birleþmesini irade etti,
759/1358 Senesinde, Þevval ayýnýn ortalarýnda Evranos Bey ve Ayvat Yiðitbaþý pusuya yattýlar. Ortalýkta az bir kuvvetle Kara Cafer adýndaki kahraman bir komutan görünüyordu. Kara Cafer'i küçük bir lokma gören küffar ordusu, hücuma geçti. Dövüþ, çok kanlý cereyan ediyordu. Zaman gelmiþ, pusudaki Ýslâm mücahidleri, dudaklarý kýpýr-kýpýr dualar edip, ALLAH ALLAH diyerek düþman üzerine, bir felaket bulutu gibi çöktüler, Karanlýk basmýþ, düþman yok olmuþtu. Sabah aydýnlýðý, Ýslâm'ýn zaferini tasdik ederken, 500 kadar Rum askeri, savaþ alanýnda ölü olarak yatýyordu... Ele geçirilen 200 kadar esir de, Sultan Orhan Hazretlerine gönderilmek üzere sevkedilmeye baþlandý.
Bu savaþtan sonra Kataku2en, iþin zorla halledilemiyece-ðini nihayet anladý. Sultan Orhan Hazretlerine
«—Osmanlýlar buradan çekip gidecek mi, yoksa bu þehirlerde kalacaklar mý?» diye haber gönderdi.
Sultan Orhan Hazretleri, þu þahane cevabý gönderdi: «—Bu suale, burdan cevap vermek olmaz. O taraftaki kumandanlarla görüþmemiz lazýmdýr. Ayrýca bu yerleri, Bulgarlarýn hücumundan korumak lazýmdýr.» diyerek bir diplomasi örneði gösterdi.
Kantakuzen, Sultan Orhan'ýn bu cevabýndan, onun derecesine varamiyacaðýný anladýðýndan, Bizans'taki saltanat ortaklýðýndan vazgeçip, Aiemdaðý'ndaki bir manastýra çekildi.
Kantakuzen'in çekilmesi, Bizans tahtýnýn Yani Paleolog'a kalmasýný saðladý. Paleolog, SuÝtan Orhan'a senelik vergi vererek, himayesine girmek istediðini bildirdi.
Evet, Bizans, Osmanlý Bey'ine haraç vermeyi kabul etti. Bu çok önemli olay, Ýstanbul'un fethinin yaklaþtýðýna bir iþaretti...
Sultan Orhan, oðlu Süleyman Paþa'ya gönderdiði bir emirle, Çekmece muhasarasýný kaldýrmasýný istedi. Süleyman Paþa da biri iki etmeyip, muhasarayý kaldýrarak Dimetoka taraflarýna gitti.
Ynt: Rumeli fetihleri By: mevlüde06 Date: 07 Ocak 2016, 19:07:53
Rumeliye geçiþin böyle zekice bir taktikle baþladýðýný bilmiyodum.anlaþýlan Kanuni Sultan Süleyman daha padiþah olmadan zekasý ve fetihleriyle boy göstermiþ bile.
Allah razý olsun bilgiler için hocam
Ynt: Rumeli fetihleri By: Alican 7-B Date: 11 Ocak 2016, 21:27:50
Rumeliden aldýðýmýz ilk toprak parçasý Çimpe kalesidir. Orhan bey döneminde Bizans tarafýndan hediye olarak verilmiþtir. Verilmesinin sebebi ise bizansýn üstüne çok savaþ yapýlmasý ve Osmanlýdan yardým istemesi ile birlikta Orhan beyin yardým amaçlý oðlu Süleyman paþayý ordusuyla birlikte gönderip Süleyman paþanýn savaþlarda kazanmasý. Allah c.c razý olsun.
Ynt: Rumeli fetihleri By: Bilal2009 Date: 11 Ocak 2016, 21:47:05
Ve Aleykümüsselăm Ve rahmetüllah. Rumeli fetihler hakkýnda bilgi edinmiþ oldum. Paylaþým için Allah ( Celle Celalühu ) Razý olsun..
Ynt: Rumeli fetihleri By: sultan aktay Date: 25 Mart 2016, 17:37:48
ve aleyküm selam allah c.c paylaþým için razý olsun
Ynt: Rumeli fetihleri By: Busra 8-B Date: 25 Mart 2016, 18:07:33
Allah razý olsun bilgiler için hocam
Ynt: Rumeli fetihleri By: Hatice 8/D Date: 25 Mart 2016, 18:11:38
Allah c.c. razý olsun bu paylaþým için teþekkürler
Ynt: Rumeli fetihleri By: Mustafa/Samed Date: 05 Þubat 2017, 07:09:29
Ve Aleykümüsselam. Rabbim yolundan ayýrmasýn. Paylaþým için Rabbim razý olsun.