Tarihül-Ýslam
Pages: 1
Tarih in tarifi By: sumeyye Date: 27 Nisan 2011, 13:36:49
 

1- Tarih'in Tarifi


Dil yönünden Tarih: Bir olayý vakitle bildirmeye tarih denilir. Ta­rih arabça bir kelimedir:kökünden gelir.

Kitabý þu gün tarihledi) diye ifade edilir, ve "kitabý falan günü yazdý," anlamýnda yazýlma gününü bildirmek de­mektir. Bak Lisanü'l Arab "H" babý. Yine Cevheri ve diðerieride ayný þeyi ifade ederler. Kimi lügatçilar bu kelimenin "her þeyin bitiþ yeri­ne tarih" dendiðinide öne- sürerler. Bu görüþü esas alan bir çok tarih­çi kitaplarýný Ölüm tarihlerini esas alarak eserlerini yazdýlar. Ve-feyâtü'Ý â'yan bunlarýn baþlýca örneklerinden biridir. Zehebî'nin bu eserinin adýda "Tarihü'l Ýslam ve Vefeyatü'l Meþâhiri ve'l Âlâm" dýr.

Yine bu kelimenin pi' Ei-Erah kelimesinden türediðide söyle­nir. "El-Erah" yaban öküzünün yeni doðan diþi yavrusudur. Bunun önce yokken doðduðu gibi, tarih ilmininde sonradan doðduðu için bu­na benzetildiði söylenir. Bu pek akla yatmayan uzak bir izahtýr.

Terim olarak Tarih: Ýnsanlarýn doðum, ölüm, seyahat yaptýklarý isler, geçmiþ olaylar, insanlarýn hakkýnda yapýlan m kötü ..deðerlen^ jdirmeler ve buna benzer þeylerin yazýldýðý vakti bilmedir. Bu Sahavî' nin «El-îlân bit-Tevbîh limen zemmet-Tarih» sayfa 14'te verdiði ma­lumattýr.

Ýbni Haldun meþhur "Mukaddimesinde bunu þöyle ta'rif eder: «Bilki, tarih ilmi faydalarý pek çok, yolu çok kýymetli, gayesi çok þerefli bir fen olup, bize mazideki geçmiþ milletlerin ahlakî yapýla­rýndaki oluþum ve deðiþimleri, Peygamberlerin Sîretlerini, kýrallarýn devletleri ve siyasetlerini Öðretip din ve dünya ahvalinde bunlardan istifade etmek için son derece faydasý olan bir bilgidir. [3]



[3] Ýmam Zehebi, Tarihu’l-Ýslam, Cantaþ Yayýnlarý: 1/12
Ynt: Tarih in tarifi By: Zeynep7D Date: 18 Ocak 2014, 10:52:42
Tarih geçmiþteki olaylara ait bilgilerin keþfi, toplanmasý, bir araya getirilmesi ve sunulmasý bilimidir. Tarihi bilgi, geçmiþteki olaylara iliþkin tüm bilgilerin, olaylarýn vuku bulduðu dönemin þartlarý göz önüne alýnarak, mümkün olduðunca nesnel bir þekilde sunulmasý ile oluþur.
-ALINTIDIR-



Gerçekten çok önemli. Tarihi olmayan milletler tarihlerini kendileri yazýyor diye duymuþtum. Birçok sözde:

Tarih; okuyana, kendi gözünün görme derecesine göre, yol gösteren bir kýlavuzdur. (Rousseau)
El-âlem çalýþýyor, fethetmeye Merih’i;
Sen cebinde kaybettin, güneþ dolu tarihi! (Necip Fazýl)

Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan, yapana sadýk kalmazsa deðiþmeyen hakikat insanlýðý þaþýrtacak bir mahiyet alýr. - Mustafa Kemal Atatürk

Ynt: Tarih in tarifi By: Sevgi. Date: 06 Aralýk 2021, 03:12:22
Esselamü Aleyküm. Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim
Rabb'im ilmimizi artýrsýn inþaAllah

radyobeyan