Büyük Osmanlý Tarihi
Pages: 1
Bozcaada meselesi By: sidretül münteha Date: 25 Nisan 2011, 15:53:45
Bozcaada Meselesi


Bozcaada'nýn; Venediklilerde olmasý veya Cenevizlilerde olmasý Osmanlý politikasý açýsýndan pek fazla önem taþýma­makla beraber Venedik'te olmasý, Cenevizliler de olmasýndan daha zararlýydý. Nitekim; 1376'da Ceneviz donanmasý Boz­caada önüne geldi. Karaya çýktýlar. Buradaki sürgün olan Bizans'lý Andronik'i kurtardýlar. Ýstanbul'a taþýdýlar ve impara­tor ilân ettiler. Bozcaada, bu sefer üzerinde sürgün yaþaya­cak olan Yuannis oðlu Manuel'in imparatorluðunu yâd ede­ceði günlerini geçirmek üzere misafir ediyordu. Cenevizlile­rin, Bozcaada dolaysýyla Venediklilere yaptýðý bu baskýnda kafi olarak var olan fakat pek ortada görülmeyen Osmanlý muaveneti, adayý üs olarak kullanacak olan Cenevizlileri 1. Murad'a minettar kalmalarýný saðlamýþtý.

Târih 1379'a geldiðinde ise; Venedik de bu sefer Bozcaada üstüne yüklendi ve sürgün Yuannis'i Ýstanbul'a getirip tekraren tahtýna oturttu. Fakat; Andronik'e sürgün yeri olarak bu seferada deðil, Serez lâyýk görülmüþtü. Sultan 1. Murad için Bozcaadanýn el deðiþtirmesi Önemli deðildi çünkü birbirlerine hasýmlýðý süren iki kuvvet vardý, üstelik iþler yeniden baþla­mýþtý ki buda bir karýþýklýktý. Hasým tarafýn karýþýklýk yaþama­sý diðer taraf için daima nisbeten rahat nefes alma þansý meydana getirir. Ne vardý ki burada, babalar, yâni Andronik ile Savcý Bey'in babalarý kendilerine karþý ittifak eden oðulla­rýnýn, isyanýna muhatap oldular. Târih de "Serez Olayý" diye anýlan bu isyanýn 1. Murad tarafýna düþeni oðlu Savcý Bey'i katlettirmesi olduki tabii ki bundan çok mükedderdi. Ancak böyle sert davranmasýnýn esbabý, bu müttefikane yapüan is­yan sadece baþkaldýrmak þekli içinde geçmeyip, silah ve as­ker kullanýlmasý meydana gelen çatýþmalarda can kaybýnýn bulunmasý hükm-ü Ýslama tamamen uygun olarak tatbikiydi.

Andronik'in ise gözlerine mil çekilerek ama edilmesi oldu. Bizans bu olaydan sonra ancak yetmiþ yýl daha hayat sürebildi oldukça cansýz olarak. Þehzadeyi öldüren iradeyi Os­manlý devletine beþyüzkýrkiki yýl daha yaþama þansý verdiði­ni görüyoruz. Üzüntüyü soracak olursanýz, þâir ne demiþ: "Söyleyin anam'a, anam aðlasýn/babamýn oðlu var beni neylesin" Böyle bir dizeyi gazellerimizde ve uzun havalarý­mýza hediye eden þâir yalan mý söylüyor?!! Anlayýþ meselesi ve katlanabilme gücü, standart olmaz.


radyobeyan